«Η Ελλάδα χάνει συμπάθειες στην Ευρώπη», εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως σημειώνει η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «η συμπεριφορά της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν γίνεται κατανοητή στη Γερμανία. Τι σκέφτονται οι άλλοι Ευρωπαίοι;».

Η εφημερίδα επικαλείται μια δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, σύμφωνα με την οποία «η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί ξεδιάντροπο» τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται για την εξεύρεση κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «οι αντιδράσεις των πολιτών είναι διχασμένες», σημειώνει το δημοσίευμα, παρατηρώντας ότι επιδρά το επιχείρημα ότι οι δύο χώρες έλαβαν βοήθεια τηρώντας τους όρους που τους είχαν τεθεί και χωρίς να τους γίνουν πρόσθετες παραχωρήσεις. Στη Γαλλία το 80% των ερωτηθέντων μιας δημοσκόπησης του Φεβρουαρίου θεωρεί «χαμένα» τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα. Στα ΜΜΕ της χώρας «δεν γίνεται σχεδόν καθόλου συζήτηση σε βάθος περί Grexit. Η αυστηρή πολιτική λιτότητας είναι αμφιλεγόμενη. [...] Σε αυτά προστίθεται μια έντονη συμπάθεια για τον ελληνικό λαό», αναφέρει η FAZ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα απώλεσε τις περισσότερες συμπάθειες στην Αυστρία, εξαιτίας της στάσης που κράτησε η κυβέρνηση της χώρας. «Μεταξύ των 28 χωρών-μελών της ΕΕ χαίρει (στην Αυστρία) των χαμηλότερων ποσοστών συμπάθειας», σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση.

«Οι Ιταλοί αμφιταλαντεύονται απέναντι στην Ελλάδα», αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «μετά τις εκλογές πολλές συμπάθειες προς τον Αλέξη Τσίπρα εξανεμίστηκαν, μαζί με την ελπίδα για τερματισμό της λιτότητας». Έντονες συζητήσεις για το ζήτημα της Ελλάδας έγιναν το τελευταίο διάστημα και στην Ολλανδία, όπου φαίνεται να επικρατεί το συμπέρασμα ότι «οι Ολλανδοί θα συνεχίσουν στο εξής να προσφέρουν τον οβολό τους για την Αθήνα». Τέλος, «ανυπομονησία και έλλειψη κατανόησης απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση» επικράτησε μεταξύ των Φινλανδών πολιτών τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνει η FAZ.