Παρά τις εκκλήσεις του Δήμου και των υπευθύνων του Πατρινού Καρναβαλιού, δεν έλειψαν τα καπνογόνα, τόσο από την παρέλαση της νυχτερινής ποδαράτης του Σαββάτου, όσο και κατά την διάρκεια της παρέλασης της μεγάλης Κυριακής.

Πρόκειται σίγουρα για ένα επικίνδυνο φαινόμενο που έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και δυστυχώς συνεχίζεται έως τώρα, παρά τους ελέγχους και την ρητή απαγόρευση προς τα καρναβαλικά πληρώματα που έχει γίνει από τους αρμοδίους.

Έτσι, κάθε χρόνο έχουμε τραυματισμούς από καπνογόνα και βεγγαλικά, τραυματισμοί που μπορεί να μην βλέπουν το φως της δημοσιότητας όμως, γίνονται, με το ΕΚΑΒ να μεταφέρει κάθε χρόνο δεκάδες νεαρούς τραυματίες  στα νοσοκομεία. Συνήθως τα καπνογόνα χρησιμοποιούνται από νεαρούς καρναβαλιστές και κυρίως σε πληρώματα που αποτελούνται από νεαρά παιδιά.

Το πιο επικίνδυνο είναι, ότι τα ανάβουν συνήθως άτομα που έχουν κάνει χρήση αλκοόλ. Έτσι βλέπουμε να υπάρχουν καπνογόνα σε παρελάσεις  όπου συμμετέχουν και μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους.

Ένα μάλιστα από αυτά, κόντεψε να τραυματίσει σοβαρά τον γνωστό Πατρινό δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή, το βράδυ του Σαββάτου, όταν νεαρός καρναβαλιστής έριξε το καπνογόνο που είχε ανάψει (προφανώς άθελα του), στην πλευρά που κάθονταν οι δημοσιογράφοι.

Σίγουρα το όλο φαινόμενο έχει να κάνει με την έλλειψη καρναβαλικής παιδείας και θα πρέπει αν μη τι άλλο να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα στο μέλλον για να εκλείψει. 

(Η φωτογραφία είναι αρχείου).