Το βιβλιοπωλείο DISCOVER, η Ένωση Καλαβρυτινών Πάτρας, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Τατιάνας Αβέρωφ ΔΕΚΑ ΖΩΕΣ ΣΕ ΜΙΑ την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, στις 7:30 μ.μ.,στο ξενοδοχείο Βυζαντινό (Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ,ο Μανώλης Μαγκλάρας, φιλόλογος-Επίτιμος Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών,ο Άγγελος Τσιγκρής, τέως Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης, δικηγόρος, Δρ Εγκληματολογίας,και η συγγραφέας.Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Θοδωρής Στεφανίδης,ερασιτέχνης ηθοποιός (θεατρικό σχήμα ΡΕΦΕΝΕ Πάτρας).

Συντονίζει η Αφροδίτη Δημητρακοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο....

Η ζωή, σαν παραμύθι...Περιπετειώδης, γεμάτη πάθη και ανατροπές.Η άγνωστη ζωή του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα μέσα από τη ματιά της κόρης του. Ένα μυθιστόρημα με ήρωες υπαρκτούς και γεγονότα πραγματικά, που ζωντανεύει την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου.Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα βιογραφία, μαρτυρία και ταξίδι αναζήτησης.Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας ευπατρίδης της πολιτικής. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Την άγνωστη πλευρά της ζωής του, παρουσιάζει με το ενδιαφέρον της βιβλίο, με τίτλο «Δέκα ζωές σε μία», η κόρη του Τατιάνα Αβέρωφ που αφήνει ένα ακόμα αποτύπωμα στην λογοτεχνία. Με το νέο της πόνημα η Αβέρωφ που έμεινε μακριά από την ψυχοφθόρα και κυνική πολιτική και αφοσιώθηκε στο Mέτσοβο, στην Πινακοθήκη Eυάγγελου Aβέρωφ, στην τέχνη και στα γράμματα, δίνει «λογοτεχνική κοινωνία» για μια ιστορική μορφή της κεντροδεξιάς. Στην αρχή του βιβλίου γράφει η Αβέρωφ: «Είκοσι χρόνια πέρασαν που προσπαθώ με πείσμα να σε γνωρίσω, εσένα τον άνθρωπο, όχι τις πολλές εικόνες σου. Είκοσι χρόνια που ψάχνω, διαβάζω, ερευνώ, και σαν την κλέφτρα κίσσα συλλέγω ό,τι ρετάλι του χρόνου, του κουτσομπολιού ή της Ιστορίας βρεθεί στον δρόμο μου και το αποθηκεύω καρτερικά, μπας και μπορέσω μια μέρα να γράψω για σένα. Μήπως ήρθε επιτέλους ο καιρός; Πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα αν σε είχα γνωρίσει όσο ήσουν ζωντανός. Αλλά η σκιά σου ήταν πάντα πολύ μεγάλη κι εγώ έτρεχα μ’ όλη μου τη δύναμη να σε αποφύγω για να μεγαλώσω. Η αγάπη λένε θέλει δυο ολόκληρους ανθρώπους. Τι κρίμα που δεν σε πρόλαβα, που δεν συμπέσαμε οι δυο μας στον ίδιο χρόνο. Πόσο πιο απλά θα ήταν αν σε είχα απέναντί μου τώρα να σε ρωτώ, αντί ν’ ανατρέχω σε αρχεία και μνήμες και μυθοπλασίες. Ποιος είσαι; Πώς ζεις με τις αντιφάσεις; Πώς δεν ζαλίζεσαι απ’ τις πολλές ζωές σου; Τι κρύβεις, εσύ ο άνθρωπος, κάτω απ’ το κάθε ηρωικό σου βήμα; Θα μου απαντούσες άραγε; Θα τολμούσες; 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα...

Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα.Σπούδασε αρχικά χορό στην Ελλάδα και στην Rambert Schol of Ballet and Contemporary Dance στο Λονδίνο και απέκτησε δίπλωμα διδασκαλίας χορού στην Αθήνα το 1975 (Σχολή Γρηγοριάδου). Παράλληλα σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία στο Κολέγιο Deree στην Αθήνα (B.A. 1976) και στη συνέχεια Κοινωνική Ψυχολογία στο London School of Economics and Political Science (M.Sc. 1978).Από το 1978 έως το 1994 εργάστηκε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ως σχολική ψυχολόγος. Στο διάστημα αυτό εξέδωσε δύο βιβλία με θέμα τη συνεργατική εκπαίδευση, τα «Μαθαίνοντας τα παιδιά να συνεργάζονται», Θυμάρι 1983, και «Συνεργασία στη Μάθηση», Θυμάρι & Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, 1990.Από το 1995 αφιερώθηκε αποκλειστικά στην διεύθυνση της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στα πλαίσια του κοινωφελούς Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, του οποίου είναι πρόεδρος από τη σύστασή του το 1988.Είναι συγγραφέας πέντε μυθιστορημάτων: "Το Ξέφωτο", 2000, "Αύγουστος", 2002, "Ανοιχτή Γραμμή", 2005, "Θράσος", 2009, και "Δέκα ζωές σε μία", 2014. Έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνική μετάφραση και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικές εκδόσεις και αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά.Στο διάστημα 2007-2011 δίδαξε Μυθιστόρημα στα εργαστήρια δημιουργικής γραφής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου - δραστηριότητα που βρήκε ιδιαίτερα παθιαστική. Από το 2011 ως σήμερα συνεχίζει την ενασχόλησή της με τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής σε συνεργασία με τον Πολυχώρο Μεταίχμιο, καθώς και με άλλους φορείς και ιδιωτικά.Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων 2001 για το μυθιστόρημα «Το Ξέφωτο». Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (short list, 2001, για το μυθιστόρημα «Το Ξέφωτο»), και για το Βραβείο Μυθιστορήματος του ίδιου περιοδικού δυο χρόνια αργότερα (short list, 2003, για το μυθιστόρημα «Αύγουστος»). Το μυθιστόρημά της «Θράσος» ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βιβλίο Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2010 (αν και πρόκειται για βιβλίο λογοτεχνίας που απευθύνεται καταρχήν σε ενηλίκους)Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου.Από το 1991 είναι αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα, το οποίο από τη δεκαετία του '50 συνέβαλε αποφασιστικά στη οικονομική διάσωση και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής Μετσόβου.Στο Μέτσοβο επίσης συμμετέχει στην οινοπαραγωγική δραστηριόητα της εταιρείας Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε. και στη λειτουργία του νέου Ξενοδοχείου-Οινοποιείου Κατώγι.Kόρη του πολιτικού και συγγραφέα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, είναι παντρεμένη με τον Σωτήρη Ιωάννου και έχει έναν γιο.