Η κατανάλωση μιας μικρής μερίδας μύρτιλων (blueberries) κάθε μέρα θα μπορούσε να βελτιώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) σε μεσήλικες γυναίκες, σύμφωνα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν υπέρταση και κατανάλωναν καθημερινά παγωμένα αποξηραμένα μύρτιλα για περίοδο δύο μηνών μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση και ταυτόχρονα αύξησαν τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας στο αίμα τους, η οποία χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Η επικεφαλής της έρευνας, Sarah Johnson, και οι συνεργάτες της επισημαίνουν ότι αυτή η ανακάλυψη δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι γυναίκες με υπέρταση μπορούν να διακόψουν την φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως ακολουθούν και να την αντικαταστήσουν με κάποιες μερίδες μύρτιλων καθημερινά.

Υποστηρίζουν όμως ότι τα blueberries θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση της τάσης προς την αύξηση της πίεσης του αίματος και της δυσκαμψίας των αιμοφόρων αγγείων μετά την εμμηνόπαυση, καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Στην έρευνα πήραν μέρος 48 γυναίκες που είχαν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη, ενώ όλες τους είχαν υπέρταση. Για περίοδο δύο μηνών οι μισές από τις συμμετέχουσες κατανάλωναν βάσει οδηγιών 22 γραμμάρια παγωμένα και αποξηραμένα μύρτιλα σε μορφή σκόνης καθημερινά. Οι υπόλοιπες μισές κατανάλωναν μία παρόμοια σκόνη, η οποία δεν περιείχε καθόλου μύρτιλο. Οι ερυενητές πήραν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης όλων των γυναικών κατά την έναρξη του πειράματος και στη συνέχεια μετά το τέλος των δύο μηνών.

Διαπίστωσαν ότι μέσα στον πρώτο μήνα, τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης δεν είχαν αλλάξει ουσιαστικά σε κανένα από τα δύο γκρουπ. Αλλά στο τέλος και του επόμενου μηνός, οι γυναίκες που έτρωγαν μύρτιλλα παρουσίασαν πτώση της πίεσής τους σε ποσοστό 5-6%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα αυτών των γυναικών αυξήθηκαν κατά 68%. Η άνοδος αυτής της ουσίας, η οποία χαλαρώνει και διευρύνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτή η έρευνα μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ζωή πολλών γυναικών, που λόγω ηλικίας, οι γιατροί τους αποφεύγουν να τους δώσουν φάρμακα για την υπέρταση.