Απίστευτο! Το ΣΟΨΥ Πάτρας τα βάζει με το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς και με όσους το αναβιώνουν στο πλαίσιο του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού. Ο λόγος; Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το έθιμο της αναβίωσης του γάμου της Γιαννούλας της Κουλουρούς που ως γνωστόν πραγματοποιείται στις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, διακωμωδεί και εμπαίζει ένα πρόσωπο που ήταν ψυχικά διαταραγμένο.

Η ανακοίνωση του ΣΟΨΥ για το θέμα έχει ως εξής: «Πριν από λίγες ημέρες, διαβάσαμε σε ρεπορτάζ τις λεπτομέρειες της ζωής της Γιαννούλας της Κουλουρούς, ενός προσώπου που πρωταγωνιστεί στις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού με την αναβίωση του γάμου της, δηλαδή με την αναβίωση του εμπαιγμού ενός ψυχικά διαταραγμένου προσώπου, η κατάσταση του οποίου επιδεινώθηκε σοβαρά από την απαράδεκτη συμπεριφορά μερίδας πολιτών που συχνά με απάνθρωπο τρόπο την εκμεταλλεύτηκαν για να κάνουν κέφι και την μετέτρεψαν σε περιφερόμενη καρικατούρα των δρόμων της πόλης.

Για μας στον ΣΟΨΥ Πάτρας, είναι αδιανόητο να θεωρείται σήμερα έθιμο και να διαιωνίζεται ως παράδοση ο εμπαιγμός ενός ανθρώπου με ψυχική νόσο και μαζί με αυτήν το άθλιο της συμπεριφοράς μερίδας πολιτών που με τη στάση τους μετέτρεψαν σε μαρτυρική τη ζωή του.

Δεν θεωρούμε έθιμο, ούτε την διαπόμπευση, ούτε τον δημόσιο εξευτελισμό, ούτε τον θρήνο, ούτε την συμβολική επανάληψή τους κάθε χρόνο εν είδη διασκέδασης των καρναβαλιστών.

Η αναβίωση του γάμου της Γιαννούλας της Κουλουρούς, αποτελεί προβολή προς το μέλλον μια αρρωστημένης αντίδρασης του κοινωνικού συνόλου απέναντι στον ψυχικά πάσχοντα και μέσω της σάτιρας μεταφέρει το μήνυμα της νομιμοποίησης δια της διασκέδασης τέτοιων απαράδεκτων συμπεριφορών που δεν έχουν θέση στη χώρα μας εν έτει 2015 και προσβάλλουν όχι μόνο τους ψυχικά ασθενείς αλλά και τους πολίτες της Πάτρας.

Για αυτό το λόγο ζητάμε την άμεση κατάργηση της αναβίωσης του γάμου της Γιαννούλας της Κουλουρούς από τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού και καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει θέση, δίνοντας τέλος στην μετατροπή σε κωμωδία, της ζωής ενός τραγικού προσώπου που έζησε δίπλα μας».