Το νησί των σκλάβων του Marivaux στο Θέατρο Τέχνης
στα πλαίσια του αφιερώματος στη γαλλική δραματουργία
31/1 - 5/04/2015 | Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν

Το θεατρικό αυτό έργο που γράφτηκε το 1725 στο Παρίσι, αμφιταλαντεύεται μεταξύ ουτοπίας και κωμωδίας ηθών, σε μια κωμική αλλά και τραγική ατμόσφαιρα.

Ο Ιφικράτης και ο υπηρέτης του ο Αρλεκίνος ναυαγούν στο νησί των σκλάβων, που δημιουργήθηκε έναν αιώνα πριν από εξεγερμένους σκλάβους.

 Τότε γινόμαστε μάρτυρες της αντιστροφής των ρολών: οι κύριοι γίνονται υπηρέτες και οι υπηρέτες κύριοι, ανταλλάσσοντας κατάσταση και πατρώνυμο.

Μετάφραση - σκηνοθεσία:
Μαριάννα Κάλμπαρη

Παίζουν:
Ιωάννα Παππά, Νίκος Αλεξίου, Βίκυ Βολιώτη, Αινείας Τσαμάτης

Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν

Περιγραφή
Δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, ναυαγούν σ΄ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους της Αθήνας. Στον παράξενο αυτό τόπο, τα αφεντικά υποχρεώνονται ν΄ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να «νιώσουν τι σημαίνει πόνος»προκειμένου να πάρουν ένα ισχυρό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους, γρήγορα μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο και αποκαλυπτικά βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης και έρωτα. ‘Ομως ποιά είναι τα όρια σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Και αν εύκολα μαθαίνει κανείς τι σημαίνει σκλαβιά, πόσο εύκολο είναι να μάθει κανείς τι σημαίνει ελευθερία;


ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ