«Πέρα από ιδεολογίες, είμαστε Έλληνες. Και είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εργαστούμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουμε προοπτική στον λαό μας» αναφέρει ο Νίκος Νικολόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, μιλώντας για την σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον ανταποκριτή της ιταλικής εφημερίδας στην Ελλάδα, κ. Ettore Livini και σε αυτή, ο κ. Νικολόπουλος προσπαθεί να κάνει κατανοητή την ανάγκη μίας συμμαχίας μεταξύ αριστερών και δεξιών, με κοινό στόχο τον απεγκλωβισμό από την ασφυκτική λιτότητα. «Ρίξτε μια ματιά στα νούμερα της ελληνικής οικονομίας.

Πέντε χρόνια λιτότητας έχουν κάνει μεγαλύτερη ζημιά από έναν πόλεμο. Και υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάζουμε τις διαφορές μας, παρά μόνο να τις βάλουμε στην άκρη και να σκεφτούμε πόσα μας ενώνουν» τονίζει.

Ο κ. Νικολόπουλος ιεραρχεί ως άμεση προτεραιότητα την μετατόπιση της πολιτικής προτεραιότητας από την λιτότητα στην ανάπτυξη. «Η διάσωση της Ελλάδας δεν μπορεί να περνάει από τον θάνατο του λαού της» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας την ανάγκη ανοικοδόμησης του κράτους πρόνοιας στην χώρα, αλλά και την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα κρατικά έσοδα.

Ο Αχαιός πολιτικός σημειώνει επίσης ότι πρέπει να αρθούν οι αδικίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και η Ευρώπη, οφείλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αφού καμία μεταρρύθμιση που δεν έχει κοινωνική αποδοχή, δεν θα μπορέσει να πετύχει. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θα πρέπει όμως και η τρόικα να αναλάβει τις δικές της» υπογραμμίζει.

Ερωτώμενος σχετικά με το πόσο «εύθραυστη» μπορεί να είναι η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο Νίκος Νικολόπουλος τονίζει την ανάγκη που υπάρχει στον λαό για μία συμμαχία που να εκπροσωπεί όλες τις ιδεολογίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ σημειώνει ότι οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων μπορούν να αποδειχτούν ένα ισχυρό «όπλο», καθώς όλοι στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πλέον, ότι αυτό που περνάει η χώρα επί πέντε χρόνια δεν είναι «κακό» μόνο για κάποια πτέρυγα, αλλά για όλους, αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους.

Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική για τους μετανάστες, που ενδεχομένως αποτελέσει ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Νικολόπουλος εμφανίζεται βέβαιος πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η επίλυση του οικονομικού δράματος της χώρας.

Από εκεί και πέρα όμως, στον τομέα της μετανάστευσης, είμαι βέβαιος πως τόσο εμείς όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να είναι η Ελλάδα μία χώρα ασφαλής για τους κατοίκους της, αλλά και να βοηθάει τους μετανάστες, ειδικά εκείνους που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.

Αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε την μετατροπή της χώρας μας σε «αποθήκη ψυχών», ούτε υποχρεώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ικανότητές μας. Κάτι τέτοιο είναι τραγικό λάθος. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί οι ροές των μεταναστών είναι πολύ μεγάλες και η χώρα δεν αντέχει…».