Μπορεί μία μόνο πατάτα να καλύψει το μεσημεριανό φαγητό μίας τετραμελούς οικογένειας; Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα σίγουρα θα ήταν αρνητική, όχι όμως όταν πρόκειται για πατάτες που προέρχονται από το χωράφι του κ. Γιώργου Καράμπελα στο Χάβαρι του δήμου Ήλιδας.

Γιατί οι πατάτες που βγήκαν προ ημερών από το χωράφι του κ. Καράμπελα έκαναν και τον ίδιο να μην πιστεύει στα μάτια του, αφού πρόκειται για πατάτες- γίγας!

Η μεγαλύτερη μάλιστα που συγκομίστηκε έχει βάρος 1,5 κιλό! Κατά συνέπεια, μπορεί μόνο μία πατάτα να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μίας οικογένειας.

Προ εκπλήξεως

Ο κ. Γιώργος Καράμπελας, αγρότης στο επάγγελμα, συνηθίζει να καλλιεργεί πατάτες όχι για εμπόριο αλλά για τις ανάγκες οικογένειάς του. Προ ημερών, όταν πήγε στο χωράφι του στην αγροτική θέση «Καλπάκι» να μαζέψει πατάτες βρέθηκε προ εκπλήξεως, αφού η μία πατάτα που μάζευε ήταν μεγαλύτερη από την άλλη, με αποκορύφωμα η μία εξ αυτών να ζυγίζει 1,5 κιλό και μία δεύτερη ζύγιζε 1.200 γραμμάρια! Όσο για το μήκος της μεγαλύτερης πατάτας, ανέρχεται σε 35 εκατοστά και το πλάτος της στα 17 εκατοστά!

«Όταν προσπαθούσα να βγάλω την πατάτα νόμιζα ότι ήταν χώμα, δεν περίμενα ότι επρόκειτο για τόσο μεγάλη πατάτα. Όταν την έπιασα στα χέρια μου διαπίστωσα ότι τελικά ήταν μια πατάτα μόνη της» ανέφερε στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ο κ. Καράμπελας και συνεχίζει: «Πάντοτε βάζουμε πατάτες, αλλά πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Δεν έχει βγει πουθενά αλλού τέτοια πατάτα».

«Μου το ανταποδίδει η φύση»

Όσο για το πού οφείλεται αυτό το αποτέλεσμα, ο κ. Καράμπελας έχει τη δική του ξεκάθαρη απάντηση: «Αυτό οφείλεται στο ότι δεν παραβιάζω το φύση και σέβομαι το περιβάλλον. Δεν χρησιμοποιώ φάρμακα και δηλητήρια και ο τόπος είναι καθαρός. Έτσι και η φύση μου το ανταποδίδει» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι δε πεπεισμένος ότι στην πορεία θα βγάλει και άλλες πατάτες ανάλογου μεγέθους και μάλιστα σκοπεύει να σπάσει το ρεκόρ του, αφού εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα βγάλει ακόμη μεγαλύτερες πατάτες από το χωράφι του. Πάντως, οι πατάτες του έχουν γίνει θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες στο χωριό και όλοι σπεύδουν να δουν από κοντά τις πατάτες-γίγαντες.

Ο κ. Καράμπελας, σύμφωνα με το patrisnews, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεγάλη καταστροφή που έχει σημειωθεί φέτος εξαιτίας του παγετού. Ο ίδιος φύτεψε αυτές τις πατάτες στις 1και 2 Σεπτεμβρίου και τις μάζεψε προχθές, μετά τον παγετό, οπότε είναι εφικτό να δούμε ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος.

«Η ζημιά στους πατατοπαραγωγούς είναι ανυπολόγιστη. Φέτος η χρονιά του πάγου ήταν ανεπανάληπτη, γι’ αυτό και οι αγρότες θα πρέπει να αποζημιωθούν, γιατί έχουν πληρώσει κανονικά τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ. Και το λέω εγώ, που επί της ουσίας δεν είμαι πατατάς, είμαι όμως αγρότης και γνωρίζω καλά τα προβλήματα» επεσήμανε ο κ. Καράμπελας, ο οποίος έχει βάλει στόχο να προκαλέσει μεγαλύτερες εκπλήξεις με τις πατάτες του!