Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται από χθες το βράδυ δύο στενοί συνεργάτες του Χριστόδουλου Ξηρού.

Πρόκειται για έναν 54χρονο Ελληνα και έναν 37χρονο Αλβανό. Ο τελευταίος φέρεται να είναι ο ενοικιαστής της γιάφκας της Αναβύσσου, ο άνδρας με τα τατουάζ, που συστηνόταν ως υπαξιωματικός του ναυτικού.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στην Καλαμάτα και, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., θα συμμετείχαν στο χτύπημα που σχεδίαζε η ομάδα Ξηρού στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν σε εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης του επίκουρου ειδικού εφέτη ανακριτή Αθηνών με τις κατηγορίες της ένταξης ως μέλους σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις κατασκευής, προμήθειας και κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών, τρομοκρατικές πράξεις, παράνομης κατοχής από κοινού πολεμικών τυφεκίων, πιστολιών και άλλα.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα της Καλαμάτας Tharrosnews η σύλληψη των δύο συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού έγινε στην οδό Κρήτης, κοντά στη διασταύρωση με την οδό Φιλελλήνων. Ξαφνικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «σταμάτησαν πέντε αυτοκίνητα, από τα οποία με γρήγορες κινήσεις κατέβηκαν αρκετά άτομα. Μέσα σε δευτερόλεπτα προσέγγισαν δύο νεαρούς άντρες, οι οποίοι επέβαιναν σε τζιπάκι, τους ακινητοποίησαν και τους οδήγησαν με γρήγορα βήματα στα αυτοκίνητα». Οι δύο άνδρες φαίνεται να αιφνιδιάτηκαν και δεν αντέδρασαν καθόλου, ενώ η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής δεν διήρκεσε παρά λίγα δευτερόλεπτα.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσε τις τελευταίες ημέρες τους δύο άντρες και τις κινήσεις τους. 

Πώς συστηνόταν ο άνδρας με τα τατουάζ

Ο 30χρονος που συνελήφθη χθες το βράδυ, όπως έλεγαν οι μαρτυρίες για τον άνδρα που είχε νοικιάσει τη γιάφκα της Αναβύσσου, φέρει τατουάζ στην κνήμη και στον καρπό, έχει ύψους 1,85 μ. περίπου, είναι μελαχρινός με κοντά μαλλιά. Στον ιδιοκτήτη του σπιτιού είχε συστηθεί ως Χάρης Χρυσάκης.

Ο ιδιοκτήτης της οικίας όπου διέμενε ο Ξηρός είχε πει σε μάρτυρα πως ο ενοικιαστής ονομάζεται Χάρης Χρυσάκης, ότι κατάγεται από την Κρήτη και πως εργάζεται στο Λιμενικό Σώμα. «Τις φορές που τον έβλεπα παρατήρησα να έχει τραυματισμούς στα χέρια και πόδια ή κάποια δυσκολία στο περπάτημα, και μας έλεγε ότι είχε συχνούς τραυματισμούς λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στο Λιμενικό Σώμα», ανέφερε ο ίδιος μάρτυρας. Ο μυστηριώδης άνδρας με τα τατού απέφευγε να υπογράψει μισθωτήριο και να μεταφέρει λογαριασμούς στο όνομά του.

«Μου συστήθηκε ως Χάρης Χρυσάκης και ότι θα έμενε στο σπίτι μαζί με τη σύζυγό του Μαρία. Μάλιστα, μου είπε ότι το σπίτι του άρεσε περισσότερο από όλα γιατί ήταν σε ήσυχη περιοχή και θα ήταν ιδανικό για τη σύζυγό του, με την οποία ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά και πως λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, το ήσυχο περιβάλλον θα της έκανε καλό», είπε στους αστυνομικούς ο ιδιοκτήτης της οικίας.

Οπως πρόσθεσε, ο «Χάρης» του είπε ότι δούλευε στο Λιμενικό και κατά καιρούς ασχολείτο και με τη λαθρομετανάστευση. «Επίσης, μία φορά μού είχε αναφέρει ότι ο Νίκος έκανε παρέα και συναντιόταν με μία γυναίκα από τη Βουλγαρία και την οποία δεν έφερνε σπίτι, ενώ μία άλλη φορά μου είπε πως θα ερχόταν στο σπίτι η κόρη του Νίκου και θα φιλοξενείτο για λίγες ημέρες».

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, μιλώντας για την πρώτη του συνάντηση με τον τρομοκράτη, ανέφερε ότι βρέθηκε στο εσωτερικό του σπιτιού, όπου πραγματοποιούνταν εργασίες, και παρατήρησε πως στη μια κρεβατοκάμαρα υπήρχε στο δάπεδο ένα στρώμα, στην κουζίνα ένα ψυγείο γεμάτο προμήθειες, ενώ στο σαλόνι βρισκόταν ένα ξύλινο γραφείο με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, διάφορα εξαρτήματα και έγγραφα με σημειώσεις. Εκεί καθόταν ο «Νίκος», ο οποίος συστήθηκε στον ιδιοκτήτη και αφού είχαν έναν σύντομο διάλογο κάθισε ξανά μπροστά στον υπολογιστή.

Πάντως, ο ιδιοκτήτης στην κατάθεσή του φέρεται να σημειώνει πως του δόθηκε η εντύπωση ότι στο σπίτι θα έμενε ο «Νίκος» και όχι ο 30χρονος «Θεοχάρης» που είχε νοικιάσει το σπίτι. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης αναφέρει ότι τις χειρωνακτικές εργασίες έκανε ο 30χρονος και όχι ο «Νίκος», ο οποίος του έδωσε την ιδέα ατόμου που δεν ασχολείται με τέτοια.