Απίστευτο! Μέσα σε άμεσο χρόνο οι υπεύθυνοι του Δήμου φρόντισαν και καθάρισαν το ηλιακό ρολόι της πλατείας Υψηλών Αλωνίων από τα συνθήματα που είχαν γραφτεί στην μαρμάρινη επιφάνεια του από τους επιτήδειους.

Το ηλιακό ρολόι ήταν μέχρι πριν από μερικές μέρες καταστραμμένο και σχεδόν άχρηστο. Η εικόνα του προκαλούσε θλίψη στους περαστικούς.  Διάφοροι το είχαν «στολίσει» με κάθε είδους συνθήματα και επιγραφές, γράφοντας πάνω του διάφορα, με στυλό και μαρκαδόρο, καλύπτοντας έτσι το διάγραμμα του.

Πλέον οι υπεύθυνοι έτριψαν το μάρμαρο και το καθάρισαν τουλάχιστον από τις επιγραφές και τα συνθήματα με αποτέλεσμα το διάγραμμα των ωρών του να είναι ορατό στο μάτι του περαστικού. Παράλληλα, "κόλλησαν" το ράγισμα που υπήρχε στο μάρμαρο πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο.

Βέβαια  τα ανάγλυφα στην επιφάνεια του που έχουν το διάγραμμα των ωρών, έχουν φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου. Αλλά τουλάχιστον "σώθηκε" από τους βανδαλισμούς.


Το οριζόντιο ηλιακό ρολόι αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα σήματα κατατεθέν της πλατείας Υψηλών Αλωνίων. Βρίσκεται σε ένα σημείο της πλατείας που κάποτε αποτελούσε το κύριο μέρος για ραντεβού των νεαρών, αλλά και ένα σημείο που προσφερόταν για τα νεανικά ζευγάρια και για τους ερωτευμένους.

Από εκεί μπορεί να θαυμάσει κανείς, σε όλη του την έκταση το ηλιοβασίλεμα της Πάτρας και να ατενίσει το γαλάζιο της θάλασσας,  βλέποντας όλη την κάτω πόλη, τον τρούλο του Αγίου Ανδρέα και τον Πατραϊκό. Το ηλιακό ρολόι τοποθετήθηκε στο σημείο πριν από 62 χρόνια (το 1953) και ήταν μία προσφορά του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεχνικού Σώματος (ΚΕΤχ) προς τον Δήμο και την πόλη.

Οι αρμόδιοι φρόντισαν έτσι άμεσα για την αποκατάσταση του, αλλά χρειάζεται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του. Για να μην ξαναγίνει όπως ήταν. Όσο για μας τους Πατρινούς που το καταντήσαμε έτσι θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τα αξιοθέατα και την περιουσία της πόλης στην οποία ζούμε και μεγαλώνουμε.