Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι μεν πλέον στα χέρια των αρχών και έχει μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού, αλλά έχει ακόμη ενδιαφέρον ο τρόπος που κατάφερε να γίνει άφαντος πέρυσι, όταν δεν επέστρεψε ποτέ μετά από άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Κεντρικό ρόλο στην εξαφάνιση του μέλους της 17Ν από το σπίτι του, στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, έπαιξε άθελά του ο 36χρονος ανιψιός του Ξηρού, σύμφωνα με στοιχεία από τη δικογραφία που δημοσιεύει η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με αυτά, ο 36χρονος μετέφερε τον Ξηρό στην Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου 2014. Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν, είπε πως ο Χριστόδουλος Ξηρός τον χαστούκισε όταν αρχικά αρνήθηκε να τον μεταφέρει στην Αθήνα. Ακόμα, κατέθεσε ότι για να τον πείσει ο Ξηρός, του είπε ότι ήθελε να πάει στην πρωτεύουσα για να αρραβωνιαστεί.

Μάλιστα, προκειμένου να μην κινήσει τις υποψίες των συγγενών του, ο Ξηρός τον προέτρεψε να πει στους γονείς του ότι πήγαινε σε μπάτσελορ πάρτι στη Λάρισα, ώστε να δικαιολογήσει την απουσία του.

Η συνεννόηση των δύο ανδρών έγινε σε οικογενειακό τραπέζι την παραμονή της «μεγάλης φυγής». «Ο Χριστόδουλος ζήτησε από τον ανιψιό του να εξέλθουν της οικίας για να συζητήσουν. Εκεί, του είπε να τον περιμένει την επόμενη ημέρα και ώρα 12 στην καφετέρια “Τοίχο - τοίχο” στην περιοχή Κάστρα Θεσσαλονίκης για να τον μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στην Αθήνα. Ο ανιψιός του αρχικά αρνήθηκε λέγοντάς του ότι φοβάται, ο Χριστόδουλος όμως τον χαστούκισε και επέμεινε πως θα γίνει ό,τι του είπε», αναφέρεται στη δικογραφία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ταξιδεύοντας, ο Ξηρός συμβούλεψε τον ανιψιό του να κινείται στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας με ταχύτητα 90 - 100 χλμ/ώρα προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες, ενώ από τα Τέμπη μέχρι το Βελεστίνο ακολούθησαν την παλαιά εθνική οδό για να αποφύγουν κάποιο μπλόκο της αστυνομίας.

«Εγώ δεν γνώριζα τον δρόμο και σταμάτησα να ρωτήσω έναν πεζό κοντά στο αστυνομικό τμήμα. Ο Χριστόδουλος νευρίασε, μου έριξε μια σφαλιάρα και μου είπε “καλά είσαι μ...;”. Εκανα αναστροφή, αλλά μπερδεύτηκα πάλι και σταμάτησα μπροστά στο αστυνομικό τμήμα όπου στεκόταν ένας αστυνομικός. Ο Χριστόδουλος έσκυψε το κεφάλι και μου είπε: “Φύγε γρήγορα, μ...”», κατέθεσε ο 36χρονος.

Εφτασαν στην Αθήνα στις 9 το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου 2014. Ο Ξηρός του ζήτησε να κατευθυνθεί αρχικά προς την Πατησίων και στη συνέχεια στην Αγ. Λαύρας όπου αποβιβάστηκε. «Περίμενε εδώ να ντυθώ και έρχομαι», φέρεται να του είπε. «Ανοιξε την πόρτα και έφυγε με γρήγορο βάδισμα προς ένα στενό στα δεξιά μας». Οταν ο ανιψιός επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, συνάντησε τυχαία σε μπαρ τον αδελφό του Χριστόδουλου, Βασίλη. «Του είπα ότι εγώ πήγα τον Χριστόδουλο στην Αθήνα. Εκείνος χαμογέλασε και είπε με απορία “εσένα βρήκε;”».