Σε συνεστίαση αγροτοσυνδικαλιστών, παρουσία πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος, κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία.

Ο Ν. Νικολόπουλος κατά την εκδήλωση,  είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις και τις απόψεις των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» για τον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι «αυτό που όλοι λένε, δηλαδή ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να στηρίξει τη νέα της ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να στηριχθεί εμπράγματα από Την αυριανή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δεσμευόμενος ότι αυτό θα συμβεί εφόσον ο λαός αναδείξει τους ΑΝΕΛ σε κυρίαρχο ρυθμιστικό παράγοντα στην Βουλή, κατά την μετεκλογική περίοδο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε:

«Ο στόχοι είναι συγκεκριμένοι και σαφείς: Παραχωρούμε δημόσια γη σε ακτήμονες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία και μάλιστα, με πλήρη φορολογική απαλλαγή εφόσον πρόκειται για περιοχές στην παραμεθόριο για τουλάχιστον τρία έτη. Επιπλέον, παρέχουμε ισχυρά κίνητρα σε νέους αγρότες  και θεσπίζουμε φορολογικές απαλλαγές για την δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών με εξαγωγικό χαρακτήρα. Ακόμα, δημιουργούμε Εθνικό Φορέα για την διατήρηση της βιοποικιλότητας της ελληνικής γης, αλλά και δύο τράπεζες, μία για σπόρους και ποικιλίες φυτών και μια για ζωικό γενετικό υλικό.

Στόχος μας είναι η ελληνική αγροτική παραγωγή να αρχίσει να στηρίζεται στα δικά της πόδια και σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η χώρα να καταστεί αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα.

Στο οικονομικό επίπεδο, θα θεσπίσουμε τη διασύνδεση των χρεών τους με τον εξαγωγικό προσανατολισμό της παραγωγής τους.  Επίσης, θέλουμε άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στους παραγωγούς, αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης και ουσιαστική μείωση των ειδικών φόρων για τα γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά μηχανήματα και εγκαταστάσεις.

Η νέα αγροτική παραγωγή οφείλει να βασιστεί σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα. Γι’ αυτό επιθυμούμε την δημιουργία ενός σαφούς χωροταξικού σχεδίου βοσκοτόπων και δασών, την κτηματογράφηση και καταγραφή αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανά περιφέρεια και ανά είδος καλλιέργειας, καθώς και των περιοχών προστατευμένης αλιείας και χώρων και περιόδων αναπαραγωγής αλιευμάτων.

Ακόμα, θα προχωρήσουμε σε ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των αρμόδιων Υπουργείων ώστε να διατεθεί επιστημονικό προσωπικό από τα γραφεία στις εκμεταλλεύσεις, αλλά και να υιοθετηθεί μία δυναμική προστατευτική κρατική πολιτική ως προς την προέλευση, τυποποίηση, πιστοποίηση και εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, ειδικά όσων διαθέτουν σήμα κατατεθέν ή Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης .

Επίσης, θα προχωρήσουμε άμεσα στην λειτουργία κρατικών και ιδιωτικών ανταλλακτηρίων προϊόντων, καθώς και σφαγείων και ψυγείων, ανά νομό ή/και ανά Περιφέρεια, στελεχωμένων με επιστημονικό προσωπικό, κάτι που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει γίνει, αλλά ακόμα καθυστερεί.

Τέλος, αλλά νομίζω το πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε στην επόμενη γενιά αγροτών, που πρέπει να είναι μορφωμένη και πολύ καλά ενημερωμένη.

Γι’ αυτό στοχεύουμε στην ίδρυση Αγροτικών Γυμνασίων και Λυκείων! Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην ύπαιθρο και πρέπει αυτά να ξέρουν, ότι εφόσον το επιθυμούν, η ενασχόληση με την γη, δεν αποτελεί «καταναγκαστικό έργο», αλλά μία σοβαρή και με επιστημονική προσέγγιση εργασία, την οποία… δεν μπορεί να κάνει ο καθένας!

Οι αγρότες του αύριο δεν θα είναι «αυτοί που ξέμειναν στην ύπαιθρο γιατί δεν βρήκαν μεροκάματο στην πόλη, αλλά το μυαλό και η καρδιά μίας χώρας που ξέρει πως το πρώτο και μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ο ίδιος ο τόπος της…».