Σταθμός μέτρησης μικροσωματιδίων θα εγκατασταθεί στην Πάτρα μέσα στο επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου της αιθαλομίχλης που έχει ξεκινήσει να κάνει και αυτόν τον χειμώνα την εμφάνιση του στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το τσουχτερό κρύο που κάνει από τις τελευταίες μέρες του 2014 έως και σήμερα έχει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα νοικοκυριά δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο, έχει οδηγήσει τους Πατρινούς στο να θερμαίνονται, με ξυλόσομπες ή ακόμα και με τζάκια.

Κάτι που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και αποτελεί τον κύριο λόγο της αιθαλομίχλης, τουλάχιστον έτσι όπως την είχαμε γνωρίσει αυτή τα προηγούμενα χρόνια. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του φαινομένου στο Αττικό λεκανοπέδιο, κατάφερε να ολοκληρώσει την αγορά 12 σταθμών μέτρησης που θα μοιραστούν σε όλη την χώρα, μεταξύ αυτών και στην Πάτρα. Στόχος είναι να υπάρξει μία καλύτερη εικόνα του φαινόμενου και έτσι να βρεθούν αποτελεσματικότεροι τρόποι αντιμετώπισης τους.

Να σημειωθεί ότι η μέτρηση των επιπέδων της αιθαλομίχλης, σύμφωνα με τις καταγραφές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν προβληματική, παρατηρήθηκε έλλειμμα πληροφόρησης και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε την προμήθεια των σταθμών μέτρησης και την καταγραφή των μετρήσεων σε ιδιωτική εταιρεία.  

Οι σταθμοί θα μοιραστούν σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή»: τρεις στην Αττική (Λυκόβρυση, Αγία Παρασκευή, Ελευσίνα), 3 στην Κεντρική Μακεδονία (Κορδελιό, Νεοχωρούδα, Αγία Σοφία), 2 στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα) και από ένας σε Βόλο, Καβάλα και Πάτρα. Η σύμβαση με τον ιδιώτη είναι διάρκειας 3 ετών και έχει ύψους 353.000 ευρώ.