Στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο υπό τον γενικό τίτλο «Το Ωδείο παρουσιάζει…», την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου (Παλαιό Μουσείο), θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Σύγχρονης Μουσικής με τίτλο «Allegro con Religioso».

Συμμετέχουν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, Γιώργος Μεταξάς (πιάνο) και Ανδρέας Γεωργίου ( κιθάρες).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

*** ***

Γιώργος Μεταξάς:

Γεννήθηκε στην Κολχίδα. Προέρχεται από μουσική οικογένεια. Παίζει πιάνο από 7 ετών παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα από τον πιανίστα και συνθέτη πατέρα του. Σπούδασε στο Κονσερβατόριο της Γεωργίας κερδίζοντας υποτροφία για το Κονσερβατόριο της Μόσχας. Διετέλεσε καθηγητής στο Κονσερβατόριο της Άλμα Άτα για 24 χρόνια.

Μαθητές του υπήρξαν κορυφαίοι μουσικοί που διακρίθηκαν και είχαν σπουδαία σταδιοδρομία στο μουσικό στίβο. Έχει συνθέσει συμφωνικά έργα και μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, ταινίες κινουμένων σχεδίων και έχει κάνει ενορχηστρώσεις για την big band της Ραδιοτηλεόρασης στη Ρωσία.

Η ανάμειξή του με το χώρο της Τζαζ έγινε πριν από 22 χρόνια. Έχει παίξει σε πολλά φεστιβάλ (Σιβηρίας, Μόσχας, Αγίας Πετρούπολης, χωρών της Βαλτικής). Σε έκδοση της ονομαστικής δισκογραφικής εταιρείας Melodia της Ρωσίας περιλαμβάνεται δική του σύνθεση όπως παρουσιάστηκε στο σημαντικό τζαζ φεστιβάλ της Σιβηρίας «Αστέρια της Τζαζ»,

Ενώ το 1996 μέσω της πατραϊκής εταιρείας ΠΑΛΜΟΣ και του Δημοτικού Ωδείου Πατρών εκδίδει το πρώτο του cd «My friend Mephisto», ένα άρτιο δείγμα τζαζ εμπνευσμένο από τη συνάντηση του Φάουστ και του Μεφιστοφελή όπως περιγράφεται στο «Φάουστ» του Γκαίτε.

Από το 1994 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Πάτρα και από τότε δουλεύει ως καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου διδάσκοντας πιάνο τζαζ στο μοντέρνο τμήμα.

Εμφανίζεται με διάφορα σχήματα και έχει συμπράξει με μαθητές του, με μουσικούς όπως ο Φλώρος Φλωρίδης, ο Λεωνίδας Πλιάτσικας, ο Ευγένιος Βούλγαρης ο Σπήλιος Καστάνης η Λουκία Παλαιολόγου, κ.α.

*** ***

Ανδρέας Γεωργίου:

Συνθέτης και κιθαρίστας, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία δέκα χρονών, σπουδάζοντας κλασσική κιθάρα με καθηγητή τον Μιχαήλ Μιχαηλούδη και συνέχισε σπουδάζοντας στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών κλασσικό πιάνο με την Τασούλα Παπαφιλίππου, κλασσική και σύγχρονη αρμονία, φούγκα και σύνθεση με το συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη.

Επίσης σπούδασε βυζαντινή μουσική στο Εθνικό μουσικό σχολείο του Σίμωνα Καρράμε δάσκαλο τον Πρωτοψάλτη Γιώργο Ρεμούνδο. Η μουσική του έρευνα επεκτείνεται σε διάφορα εθνομουσικολογία ιδιώματα από την Μεσόγειο μέχρι την Αφρική και την Ινδία, αλλά και σε διάφορα παραδοσιακά όργανα όπως το sitar, το shahnay, την ταμπούρα, την αφρικάνικη sanza, την κρητική μαντούρα, το πιθκιαύλι της Κύπρου, και διάφορα μικρά κρουστά. Η σχέση του με την Τζαζ υπήρξε καταλυτική όσον αφορά τη διαμόρφωση του προσωπικού του μουσικού στυλ και ύφους.

Το ενδιαφέρον του Γεωργίου στην πολυρρυθμική προσέγγιση της κιθάρας, τον οδηγεί στο σχεδιασμό πρωτότυπων μοντέλων πολύχορδων ακουστικών κιθάρων 13, 14, 15, 16 και 19 χορδές, σχεδιασμό που υλοποιεί ο οργανοποιός Λεωνίδας Βραχάτης.

Επιπλέον μελέτη του πάνω στις μη συγκερασμένες κλίμακες ,τον οδηγεί στο σχεδιασμό μιας άταστης ηλεκτρικής κιθάρας, που με την αντιπαράθεση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, μπορεί να παράγει μια αιθέρια ποιότητα ήχου η οποία είναι πολύ κοντά στην χροιά του παραδοσιακού κλαρίνου της Ηπείρου.

Κατόπιν παραγγελίας του, κατασκευάστηκε από τη διεθνούς φήμης Γερμανίδα οργανοποιό Angela Waltner οκτάχορδη κλασσική κιθάρα, το μοντέλο της οποίας φέρει το όνομά του. Ο Γεωργίου έχει συνθέσει μουσική για το τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ,για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Έχει δώσει συναυλίες στην Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Γερμανία Ολλανδία, Ρωσία, Ιρλανδία, Λατινική Αμερική, ως σολίστας, και ως μέλος σε Jazz και Ethnik γκρούπ όπως οι ”Sansa Quartet”, ”Ανατολικός - Δυτικός Άνεμος”, ”Szabo Sandor Duo”, ”Τα κρουστά της Τάκη”, ”Hermae”, ”Embryo”, ”Aeora”, ”Trio Kutsukuta”, ”Trias”, ”A Europian Story” και “Noise Travellers”.

Μεταξύ των συνεργατών του, υπήρξαν μερικοί από τους δημιουργικότερους παγκοσμίως μουσικούς, όπως ο μπασίστας Eberhard Weber, ο περκασιονίστας Airto Moreira, oι ντράμερ Mark Walker, Ramesh Shotham και Reto Weber, ο πιανίστας Rainer Bruninghaus, ο πνευστός Paul McCandless και η τραγουδίστρια Σαββίνα Γιαννάτου.

Ο Γεωργίου διδάσκει κιθάρα, τζαζ αυτοσχεδιασμό και αρμονία στο Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας από το 1989. Έχει στο ενεργητικό του 10 προσωπικούς δίσκους και συμμετοχή σε άλλους 12.

SPATIAL TREMBLING - Praxis GM 1008 (1987)
HERMAE - H.T.1001 (1990)
TALISMAN - Con 1081 (1990)
MODUS VIVENDI - Thema TMPR 011(1994)
VANANDA - Libra LMO 16-2 (1998)
TRIAS - Con 1083 (2000)
ASATE - Libra LMO 28-2 (2003)
FAMAGUSTA - Libra LMO 38-2 (2005)
JUA NI JUU - Con 1087 (2007)
VIS FORMANDI - Con 1091 (2014)