Έχει αλλάξει άρδην εδώ και ορισμένους μήνες η περιοχή της Αγίας Σοφίας και η ομώνυμη πλατεία γύρω από τον Ναό. Έχει αλλάξει προς το καλύτερο, σε μία από τις κατεξοχήν φοιτητικές περιοχές της Πάτρας, σε μία περιοχή που για πολλούς είναι από τις ομορφότερες της πόλης.

Στενά δρομάκια, γεμάτα από πολυκατοικίες και φοιτητές που καταλήγουν στην πλατεία Αγία Σοφίας, σε μία πλατεία που δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να δούνε λίγο πράσινο, προσφέροντας τους μία ψυχική ανάπαυλα, στο κλεινόν άστυ.


Η αλλαγή βέβαια δεν έχει να κάνει με όλα αυτά. Έχει να κάνει  με την αύξηση της κίνησης στην πλατεία, με αρκετά καταστήματα εστίασης να έχουν ανοίξει γύρω από αυτήν και τους φοιτητές που συνήθως έμπαιναν στο κέντρο της πόλης για να πιουν ένα καφέ ή μία μπύρα να έχουν μετατρέψει την Αγία Σοφία σε στέκι τους.

Καφέ, μπυρίτσα, τσίπουρο και μεζέ, σε μία πλατεία που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως καθαρά οικογενειακή, με τους φοιτητές της πόλης να της έχουν δώσει όμως μία άλλη διάσταση, ενώ για τους γλυκατζήδες υπάρχουν τουλάχιστον τρία ζαχαροπλαστεία που δραστηριοποιούνται εκεί.


Η περιοχή της Αγίας Σοφίας, λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο της Πάτρας, αποτελούσε, λόγω απόστασης από το Πανεπιστήμιο μία από τις φοιτητικές περιοχές της πόλης. Βολεύει η αστική συγκοινωνία για να πάει κανείς με το λεωφορείο στο Πανεπιστήμιο, ενώ και για να μπεις στο κέντρο, χρειάζεται να πάρεις με τα πόδια την Κωνσταντινουπόλεως (γύρω στα 10 λεπτά).

Είναι, άλλωστε, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Πάτρας και η πλατεία Αγίας Σοφίας με την επιβλητική εκκλησία, τα δρομάκια που έχουν πεζοδρομηθεί, την παιδική χαρά και το συντριβάνι απέναντι της, ως σήμα κατατεθέν της εισόδου προς το κέντρο, της δίνουν μία άλλη διάσταση. Σε μία πλατεία που είπαμε τους τελευταίους μήνες πως έχει πάρει ζωή…

(Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Σαρηγιάννη).