Την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 8.00 μ.μ. πραγματοποιείται στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φεραίου 7), συναυλία Μουσικής Δωματίου με την τιμητική παρουσία του πρέσβη της Ολλανδίας στην Ελλάδα κ. JanVersteeg, ο οποίος θα επισκεφθεί τις αρχές της πόλης.

Στη συναυλία Μουσικής Δωματίου θα συμπράξουν η Ολλανδή μουσικός Svenja Staats στο βιολί με τηνAiMotohashiστο πιάνο, σε έργα τωνL.v. Beethoven, G. Fauré, E. Elgar, W.A. Mozart, F. Chopin, P.deSarasate, G. Gershwin/J. Heifetz.

Η Ολλανδή μουσικός SvenjaStaats (βιολί), είναι η βραβευμένη μουσικός του Ιδρύματος Πριγκίπισσα Χριστίνα. Η Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Αθήνα με την ευγενική χορηγία του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου, διοργανώνει επί σειρά ετών συναυλίες νέων μουσικών ταλέντων του Ολλανδικού Ιδρύματος «Πριγκίπισσα Χριστίνα».

Το Ίδρυμα διατηρεί επαφή με όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παροτρύνοντας νέους μουσικούς ηλικίας 12-19 ετών να συμμετάσχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό Μουσικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Ο ρόλος του ιδρύματος είναι να βοηθήσει τους νέους μουσικούς να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να βρουν το δρόμο τους στον επαγγελματικό κόσμο της μουσικής. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος είναι και η διοργάνωση συναυλιών για τους επιτυχόντες των Διαγωνισμών, τόσο στη Ολλανδία όσο και στο εξωτερικό. Περισσότερες από 200 τέτοιες συναυλίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, ως επί το πλείστον με τη συνεργασία των Ολλανδικών Πρεσβειών και των τοπικών φορέων.

Η SvenjaStaats(1996) άρχισε να παίζει βιολί στην ηλικία των 5 ετών. Το 2005 έγινε δεκτή στο τμήμα Νεαρών Ταλέντων του Ωδείου του Άμστερνταμ, όπου έλαβε μαθήματα από τους JoyceTan και JohannesLeertouwer. Από το 2014 είναι μαθήτρια της ElisabethPerry, καθηγήτρια του Ωδείου της Ουτρέχτης. Η Svenja έπαιξε στην ηλικία των 9 στην Μικρή Αίθουσα του χώρου Συναυλιών του Άμστερνταμ και έκτοτε παίζει σε ανάλογες συναυλίες στην Ολλανδία και το εξωτερικό. Το 2011 κέρδισε το Πρώτο Βραβείο όπως και το Βραβείο Κοινού στην διάρκεια του Εθνικού Διαγωνισμού Πριγκίπισσα Χριστίνα. Συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό GeorgePhilipTelemannConcours, στην Πολωνία, όπου έλαβε το δεύτερο βραβείο όπως επίσης και το βραβείο Telemann για την καλύτερη ερμηνεία του υποχρεωτικού κομματιού. Συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία. Τον Αύγουστο του 2012 η Svenjaέπαιξε σε δυο κονσέρτα στο Διεθνές Φεστιβάλ CIMA, στην Ιταλία, όπου παρευρισκόταν η Α.Μ. Πριγκίπισσα Χριστίνα. Το Δεκέμβριο του 2012 έπειτα από πρόσκληση έπαιξε με την EskisehirSenfoniOrkestrasi στην Τουρκία. Την ίδια χρονιά (2012) ξεκίνησε και το τηλεοπτικό της ντεμπούτο προκαλώντας τον θαυμασμό καθώς ήταν η μικρότερη από τους 4 ταλαντούχους του τελικού γύρου της Ολλανδικής τηλεόρασης και πιο συγκεκριμένα του τηλεοπτικού προγράμματος «Νύχτα των Νέων Μουσικών». Πέρυσι ήταν καλεσμένη της Ακαδημίας Εγχόρδων του Γκστάαντ, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Menuhin. Παρακολούθησε masterclasses από τους JaapvanZweden, PhilippeGrafin, EmmyVerheyand, RayChen.Το 2013 και το 2014 ήταν προσκεκλημένη στην Αθήνα όπου παρακολούθησε τα Masterclass και το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, που έδωσε ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας Λεωνίδας Καβάκος. Τον Μάρτιο του 2014 η Svenja είχε την τιμή να παίξει στην Χάγη στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια. Έπαιξε για όλους τους παρευρισκόμενους αρχηγούς Κρατών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Κος. MarkRutte, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Κος. BanKi-moon και ο Πρόεδρος της Αμερικής Κος. BarackObama.

Η Svenja παίζει με ένα CamillusCamilli βιολί κατασκευασμένο στην Μάντουα το 1745 και ένα δοξάρι του PierreSimon του 1850 το οποίο έχει υπό την μορφή δανεισμού από έναν γενναιόδωρο ανώνυμο ευεργέτη.

Η AiMotohashiγεννήθηκε το 1979 στο Τόκυο. Τα πρώτα μαθήματα πιάνου τα έλαβε από την μητέρα της. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Detmold στο Ντόρτμουντ συνεχίζοντας με τις Konzertexamen (MusicUniversityofDetmoldandFolkwangUniversityofEssen) υπό την επίβλεψη του καθηγητή ArnulfvonArnim.

Παρακολούθησε masterclasses απότους Klaus Hellwig, Olivier Gardon, Jacques Revier, Pavel Gililov, Andrej Jasinski, Konstantin Ganev, Sergio Perticaroli καιέλαβεμέροςστην International Ensemble Modern Academy. Πήρε τα πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς του PTNA (1993 στην Ιαπωνία 1997 Ιταλία).

Τα τρίτα βραβεία στον Ιαπωνικό Διαγωνισμό Κλασσικής Μουσικής (1995), LionsclubHattingen της Γερμανίας (2002) και μια διάκριση στον Διεθνή διαγωνισμό του Esslingen στην Γερμανία το 1994. Το DortmundSoroptimistClubτην βράβευσε με το ειδικό βραβείο καλύτερου απόφοιτου του 2002. Το 2003, έλαβε το βραβείο RichardWagnerαπό το ίδρυμα Wagnerστην πόλη Ντόρτμουντ.

Παρουσιάσθηκε ως σολίστας με την Ορχήστρα Δωματίου του Τόκυο, την NeuePhilharmonieWestfalen και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε ρεσιτάλ και κονσέρτα στην Ιαπωνία, της ΗΠΑ, τις Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Τουρκία και Ελλάδα, ενώ συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες όπως DavidGeringas, ClaudiusPopp, MarkoYlönen, MihaelaMartinκαι LarsBjornkjaer. Εργάζεται στην διάρκεια των Masterclasses με τους παγκοσμίου φήμης δασκάλους PaulRosenthal, JeanSulem, UlfHoelscherκαι Λεωνίδα Καβάκο. Ζει στην Αθήνα και εμφανίζεται συχνά σε πολύ γνωστά φεστιβάλ όπως των Αθηνών, του Ναυπλίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής των Κυκλάδων, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης, το Φεστιβάλ Παξών, το Μουσικό Μάϊο στην Πάτρα, το RuhrKlavierΦεστιβάλ (Γερμανία), το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής της Καππαδοκίας (Τουρκία) και το Καλοκαιρινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Cervo (Ιταλία). Είναι μέλος του ArtefactsEnsemble, ενός από τα γνωστότερα σχήματα σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα.