H παιδεία, το κλειδί για την ανασυγκρότηση του πολιτισμού

Η παιδεία μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος βρίσκεται σε αδράνεια και σε τέλμα.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέτειναν άνθρωποι που προάγουν τον πολιτισμό της περιοχής μας, ο καθένας από την δική του σκοπιά, οι οποίοι έκλεισαν το Forum Ανάπτυξης 2014 – 17oMoneyShow, το βράδυ της Κυριακής 23 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας με θέμα «Παραγωγική ανασυγκρότηση στον πολιτισμό».

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας Μο Σταύρος Σολωμός, ο οποίος επισήμανε ότι για μια ακόμη φορά η Πολυφωνική συμμετέχει σε μια σημαντική διοργάνωση – θεσμό για την πόλη.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο μουσικολόγος – παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών Παναγιώτης Μυλωνάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαφυλάξουμε όσο ποτέ την εθνική μας παράδοση και κατ’ επέκταση τη δημοτική μας μουσική.

«Εάν επιθυμούμε να συμβάλλουμε στον πολιτισμό μας, που συντήρησε τον Ελληνισμό μέσα στους αιώνες δεν θα πρέπει να λησμονούμε την παράδοσή μας, αλλά θα πρέπει να διαφυλάξουμε ανόθευτη μακριά από προχειρότητες και παραποιήσεις», ανέφερε με νόημα ο κ. Μυλωνάς, ο οποίος εξήρε το έργο της Πολυφωνικής και όσων με σεβασμό προσεγγίζουν τα ζητήματα του πολιτισμού.

Η διευθύντρια της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή, από την πλευρά της, εστίασε στη συμβολή του σχολείου στην προαγωγή του πολιτισμού, επισημαίνοντας τις αδυναμίες αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Ο πολιτισμος και η παραγωγή κουλτούρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εκπαίδευση. Το σχολείο ως κοινωνιοπολιτικός θεσμός συνιστά παραγωγή πολιτισμού» επισήμανε, ενώ τόνισε ότι «σήμερα προκύπτει αδήριτη ανάγκη επαναπροσδιορισμού και οργάνωσης του σύγχρονου σχολείου, να αποτάξουμε τα παρωχυμένα ώστε να προκύπτει η εικόνα της αρμονίας του με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου».

Καταλήγοντας, έστειλε ένα αισιόδοξο  μήνυμα λέγοντας πως παρά τις αντιξοότητες όλα τα μέλη της εκλπαοδευτικής κοινότητας αγωνζόμαστε για μια καλύτερη παιδεία, με σεβασμό στις ανθρωπιστικές αξίες.

Τη σκυτάλη έλαβε η θεατρολόγος – φιλόλογος, Χριστίνα Κόκκοτα, η οποία με γλαφυρό τρόπο καυτηρίασε τα κακώς κείμενα της εποχής μας στον τομέα του πολιτισμού και της παιδείας, θίγοντας όλα τα επίμαχα ζητήματα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, απο την έλλειψη κουλτούρας μέχρι και την έλλειψη χρηματοδότησης της λεγόμενης «βαριάς μας βιομηχανίας».

«Κουράστηκα, ως πολίτης αυτής η χώρας, να ακούω ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, απογοητεύτηκα, ως πολίτης αυτής της Πάτρας, όταν το 2006 έχασε το στοίχημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θλίβομαι που η Αμφίπολη γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακής εκμεταλλεύσης», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας της η κυρία Κόκκοτα, για να καταδείξει στη συνέχεια την αντιπαραγωγική λογική που διαχειριζόμαστε τον πολιτισμό σήμερα. Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να μετουσιωθεί ο πολιτισμός σε παραγωγική διαδικασία στο κοινωνικό σύνολο, κάτι που απαιτεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός που διατίθεται από την πολιτεία, να πάψουν οι χώροι της πολιτιστικής μας κληρονομίας να παραμένουν αφρόντιστοι και εγκαταλελειμμένοι, ενώ τόνισε πως πρέπει πρέπει πλέον να σταματήσει ο ευκαιριακός τρόπος που διαχειριζόμαστε τον πολιτισμό.

Χαρακτήρισε «τραυματισμένη» την πολιτιστική εικόνα της χώρας μας και έκανε λόγο για ένα τελματωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ επισήμανε εμφατικά ότι «εκπαίδευση και πολιτισμός, έχουν αμφίδρομες πορείες…».

Κλείνοντας, εξέφρασε την άποψη ότι «μπορούν να αναταχθούν οι βαθιές αιτίες που καθηλώνουν σε αδράνεια και τέλμα τον πολιτισμό. Ο δρόμος είναι μακρύς και η πολιτική βούληση αναγκαία. Η αρχή θα πρέπει να γίνει την ανασυγκρότηση του κράτους ως πράξη και όχι στα λόγια».

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, ο Λυκειάρχης Γιάννης Κόττορος, ο οποίος επισήμανε ότι η ανασυγκρότηση στον πολιτισμό θα επέλθει όταν επενδύσουμε στην παιδεία.

Τόνισε πως το σχολείο θα πρέπει να είναι συμμέτοχο στον πολιτισμό, και μάλιστα με την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικός, κατέθεσε την αγωνία του για την κρίση που διέρχεται το αξιακό μας σύστημα.

«Το σχολείο συνδέεται με την πολιτιστική δημιουργία. Υλοποιούνται πολιτιστικά προγράμματα με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και η αγωνία μας είναι να αποτρέψουμε τα παιδιά από την υπερβολική αλλά και επικίνδυνη χρήση του διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας και να τα οδηγήσουμε στον πολιτισμό της καθημερινότητας», ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πολυφωνική, όπου σε καθημερινή βάση 600 άτομα συμμετέχουν στην παραγωγή και προώθηση του πολιτισμού εντελώς αφιλοκερδώς.

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί να μιλήσει ο τέως Υπουργός, πολιτικός και δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να παραστεί.

Ο επίλογος της βραδιάς γράφτηκε μ’ ένα μοναδικό μουσικό «ταξίδι» από τους Βασίλη Τζιατζιά (ηλεκτρονική κιθάρα) και Σέργιο Σοϊλέ (φλάουτο), δύο βιτρουόζους καλλιτέχνες,  που υπηρετούν τη μουσική με σεβασμό και συνέπεια, οι οποίοι εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων που αποζημιώθηκαν από την ξεχωριστή αυτή σύμπραξη λόγου και μουσικής.