Το αίτημα η Κυβέρνηση να φορολογεί με βάση την φοροδοτική ικανότητα και όχι με βάση πόσα λείπουν από τα δημόσια ταμεία , διατυπώθηκε στην εκδήλωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαϊας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του FORUM -17 ο Money Show.

Αυτή είναι και η φιλοσοφία της τροπολογίας που κατέθεσε η βουλευτής Επικρατείας Ντόρα Μπακογιάννη, εισηγούμενη τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στο 30%. «Δεν γίνεται να φορολογείς με βάση ανύπαρκτες αξίες» σχολίασε μιλώντας στην εκδήλωση, στην Πάτρα. Η γενική εκτίμηση που υπήρξε είναι ότι αν μειωθεί η φορολογία στα ακίνητα, δεν θα ωφεληθούν μόνο οι ιδιοκτήτες, αλλά θα κινηθεί η κτηματαγορά προσελκύοντας ακόμη και ξένες επενδύσεις.

Στο ξεκίνημα της συζήτησης η Κυριακή Αθανασιάδη, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαϊας κατέθεσε στοιχεία που οδηγούν στην αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η αγορά ακινήτων θα αρχίσει να κινείται από το 2015. Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται η μείωση των αντικειμενικών αξιών, διόρθωση που θα μειώσει τα φορολογικά βάρη των ιδιοκτητών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, πρόσθεσε ότι «ο ιδιοκτήτης ηταν πάντα αντιμέτωπος με την στέρηση. Η απόκτηση κατοικίας αποτέλεσε αποταμίευση και όχι επένδυση. Άρα το Κράτος θα έπρεπε να την προστατεύει και όχι να την καταληστεύει», ενώ σχολίασε για τον ΕΝΦΙΑ ότι « φορολογεί ζωντανούς και νεκρούς, κάτι που εν ίσχυε με το χαράτσι, το οποίο φορολογούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα».

Για τη σημασία της ιδιοκτησίας στην ελληνική κοινωνία μίλησε η βουλευτής Επικρατείας και π. υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας: «Δεν μπορούν να καταλάβουν ιδιαιτερότητα μιας χώρας με τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, το οποίο είναι ξένο προς τις νοοτροπίες των δανειστών. Οι Έλληνες νοικοκυραίοι έλεγαν στα παιδιά τους «παιδί μου πάρε γη» και οι γονείς, θεωρούσαν υποχρέωσή τους, να προικίσουν τα παιδιά τους».

Παρατήρησε ότι «ελήφθησαν μέτρα ακραία και φοροεισπρακτικά, ενώ καθυστέρησαν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος» και σχολίασε ότι σταδιακά «η ιδιοκτησία μεταβλήθηκε από δικαίωμα, σε βάρος κι έτσι «οι κόποι μιας ζωής, θυσιάζονται». Η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε κατά της υψηλής φορολογίας και δικαιολόγησε τη θέση της:

«Η υπερφορολόγηση είναι πλήρως αναποτελεσματική για το ίδιο το Κράτος. Ένας στους τέσσερις φορολογουμένους έχει ληξιπρόθεσμα. Από την πολιτική που ασκείται το Ελληνικό Κράτος έχει υποστεί τεράστια ζημιά». Εκτίμησε επίσης ότι το Κράτος από τον ΕΝΦΙΑ θα εισπράξει λιγότερα απ’ ότι υπολογίζει και συνέχισε: «Με μειωμένες τις αντικειμενικές αξίες κατά 30% το κράτος θα εισέπραττε περισσότερα.

Η οικονομική δραστηριότητα φέρνει έσοδα, όχι η ύφεση. Η υπερφολόγηση είναι λάθος προσέγγιση, γιατί μειώνει τα έσοδα, το είδαμε και στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης». Ολοκλήρωση την ομιλία της με την υπόσχεση: «Τη μάχη που ξεκίνησε για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, θα την συνεχίσω γιατί είναι σωστή και δίκαιη. Εμείς πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας και θα την πετύχουμε. Τον αγώνα θα τον κερδίσουμε».

Στην κινητικότητα που παρατηρείται στην κτηματαγορά αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών. Όπως είπε, από το 2008 μέχρι σήμερα οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση έως και 50%. Υπάρχουν όμως περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, όπως Μύκονο και Σαντορίνη, όπου οι τιμές αρχίζουν να ανεβαίνουν. Θα μπορούσε και η περιοχή μας να έχει τέτοια προοπτική αρκεί αν βελτίωνε σημαντικές παραμέτρους, κυρίως όμως την προσβασιμότητα (οδική, σιδηροδρομική, αεροπορική).

Ένα ζήτημα που απασχολεί τις εμπορικές μισθώσεις έθεσε ο Γιώργος Ρώρος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας. Με βάση την τροποποίηση του άρθρου 1900 το νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αν ένα ακίνητο βγει στον πλειστηριασμό και είναι μισθωμένος, ο νέος ιδιοκτήτης που θα το αποκτήσει έχει το δικαίωμα μέσα σε δύο μήνες να διώξει τον ενοικιαστή, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που μπορεί να υπήρχαν με τον προκάτοχο. «Αυτό εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει σε τσουνάμι εξώσεων» ανέφερε.

Τον κατασκευαστικό χώρο εκπροσώπησε ο Θανάσης Καούρης, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών έργων, τονίζοντας ότι η επιβολή ΦΠΑ και η φορολόγηση των αδιάθετων συνιστούν αδικία σε βάρος της ιδιοκτησίας. Ο Παναγιώτης Χελάς αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί το παλαιό ακίνητο να φορολογείται με 3% (φόρος μεταβίβασης) και το νεοδμητο με 23% (ΦΠΑ)»

Την αναγκαιότητα να συνεχίσει να προστατεύεται η κύρια κατοικία και μετά την 31/12/2014, τόνισε ο Νίκος Παπάκος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας. Θεώρησε δίκαιο το αίτημα του εμπορικού κόσμου να μην τροποποιηθεί το άρθρο 1900 κι εξήγησε άλλα σημεία του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τα οποία θα επιβαρύνουν σημαντικά τους πολίτες, γι αυτό και διαφωνούν οι δικηγόροι.

Ο Νικόλαος Κεχαγιόγλου ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, εστίασε στην αναγκαιότητα να ασφαλίζονται οι κατοικίες ώστε να διασφαλίζεται η ιδιοκτησία και σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Πλήθος ερωτημάτων δέχθηκε ο Ορέστης Σεϊμένης, φοροτεχνικός – συγγραφέας, ο οποίος εξήγησε πολλές παραμέτρους του ΕΝΦΙΑ κι έδωσε αρκετές λεπτομέρειες πότε ισχύουν οι εκπτώσεις σε κενά και ημιτελή κτίσματα.