Σοκάρουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με τα οποία σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα. 

Όπως αποδείχθηκε από την επιδημία του Έμπολα αυτό συνιστά εν δυνάμει αιτία μετάδοσης ασθενειών, επισημαίνει η ετήσια έκθεση για την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και τις τουαλέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Υπήρξαν εκκλήσεις στη Νιγηρία ώστε η πρακτική της αφόδευσης στην ύπαιθρο να σταματήσει εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του ιού μέσω των υγρών που αποβάλλει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Στη Λιβερία, την πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία, σχεδόν οι μισοί από τα 4,2 εκατομμύρια κατοίκους δεν χρησιμοποιούν τουαλέτα. Στη Σιέρα Λεόνε, άλλη εστία της επιδημίας, η αναλογία εκτιμάται στο 28% του πληθυσμού.

Πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την πρόσβαση στο πόσιμο νερό και την τουαλέτα, υπογραμμίζει η έκθεση αλλά «η έλλειψη χρηματοδότησης συνεχίζει να περιορίζει την πρόοδο αυτή».

Στην υποσαχάρεια Αφρική όπου το 25% του πληθυσμού αφοδεύει στην ύπαιθρο, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένα παιδί πεθαίνει κάθε δυόμισι λεπτά μετά την κατανάλωση μη πόσιμου νερού ή λόγω έλλειψης τουαλέτας και συνθηκών υγιεινής.

Σε αυτό το δισεκατομμύριο των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες, 825 εκατομμύρια είναι συγκεντρωμένα μόλις σε 10 χώρες, πέντε στην Ασία, με πρώτη στον κατάλογο την Ινδία, με 597 εκατομμύρια κατοίκους χωρίς βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ ακολουθούν η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και η Κίνα (10 εκατομμύρια). Στην Αφρική οι χώρες αυτές είναι η Νιγηρία (39 εκατομμύρια), η Αιθιοπία, το Σουδάν, ο Νίγηρας και η Μοζαμβίκη (10 εκατομμύρια).

«Είναι καιρός να δράσουμε, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη μετά το 2015, αλλά ξέρουμε ότι το νερό και η τουαλέτα πρέπει να αποτελούν σαφείς προτεραιότητες, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα επιτρέπει στον κάθε πολίτη να έχει τις βασικές συνθήκες υγιεινής, να ζει με αξιοπρέπεια και σε ευημερία», τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Μισέλ Ζαρό, υπεύθυνος για το Νερό στον ΟΗΕ και γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.