Το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού έργου RURAL/ITER (Reintroduction Upon Rural Agricultural Lands of Innovative Training for Entrepreneurs on Return) με τίτλο «Αγροτική καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Απάντηση στην κρίση» θα διεξαχθεί την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου και ώρα 9 το πρωί στο ξενοδοχείο Patras Palace, στην Πάτρα.

Το Κ.Ε.Κ. Δια Βίου Μάθησης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ο συντονιστής εταίρος του έργου και διοργανώνει αυτό το τελικό συνέδριο κατά το οποίο αναμένεται να παρουσιαστούν τα βασικά αποτελέσματα του έργου και συγκεκριμένα η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα για υφιστάμενους και εν δυνάμει αγρότες, η συλλογή καλών πρακτικών από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και το εργαλείο δημιουργίας Επιχειρηματικού Πλάνου αγροτικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων τα εκπαιδευτικά θέματα που περιλαμβάνει η πλατφόρμα είναι:

• Μεταποίηση γεωργικών τροφίμων και άμεση πώληση

• Βιοποικιλότητα και βιολογική καλλιέργεια

• Διαχείριση γεωργικής εκμετάλλευσης για την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα

• Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργική εκμετάλλευση

• Μέτρα ΚΑΠ για προϋποθέσεις ορθών παραγωγικών πρακτικών και καλής διαβίωσης ζώων

• Ο αγροτουρισμός και οι συναφείς πολυλειτουργικές δραστηριότητες

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχουν ομιλίες για τις καινοτόμες τάσεις του αγροδιατροφικού τομέα, τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. 

Το έργο RURAL/ITER

Το Ευρωπαϊκό έργο RURAL/ITER χρηματοδοτείται από την δράση Μεταφορά Καινοτομίας-LEONARDO Da Vinci του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης και έχει σαν αφετηρία τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη, με την στροφή που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα.

Και φυσικά αναφερόμαστε σε στροφή στον πρωτογενή τομέα, όχι απλά σαν εναλλακτική λύση επαγγελματικής απασχόλησης, αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή.

Στο έργο εκτός από το Κ.Ε.Κ Δ.Β.Μ. Π.Ε. Αχαΐας, μετέχουν επιπλέον η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), το ΚΕΚ Agricoltura è Vita από την Ιταλία, το Πανεπιστήμιο Trás-os-Montes e Alto-Douro από την Πορτογαλία, το εκπαιδευτικό κέντρο Centre for Agricultural and Rural Development από την Ιταλία, η ένωση συνεταιρισμών European Farmers European Agro-Cooperatives και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών με έδρα το Βέλγιο.