Η είδηση ότι έρχεται νέος νόμος που με το γράμμα του ΦΕΚ θα δίνει βαριές καμπάνες στους μαθητές που καπνίζουν μέσα στο σχολείο, συζητήθηκε αρκετά στους σχολικούς και εκπαιδευτικούς κύκλους της Πάτρας.

Βλέπετε δεν είναι λίγοι μαθητές που έχουν ξεκινήσει από μικροί το κάπνισμα, ενώ στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι από αυτούς καπνίζουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, οι μαθητές των Λυκείων της Πάτρας, το ανάβουν όπου βρουν. Στα διαλείμματα, στις τουαλέτες, στα κυλικεία, στους διαδρόμους, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι ακόμα πιο άγριοι που δεν διστάζουν να το ανάβουν ακόμα και εν ώρα μαθήματος!

Έχουν παρατηρηθεί και τέτοια περιστατικά. Γεγονός είναι ότι στα περισσότερα Λύκεια της Πάτρας, ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών είναι καπνιστές και κάνουν χρήση τσιγάρου μέσα στα σχολεία. 

Έχουν φτάσει μάλιστα σε τέτοιο σημείο που το φαινόμενο αυτό να θεωρείται πλέον αυτονόητο, με τους καθηγητές να ανησυχούν για το κατά πόσο θα καταφέρουν με την χρήση του νέου μέτρου να «τιθασεύσουν» τους καπνιστές μαθητές τους.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις του ΠΔ 104 άρθρο 27 που εμπεριέχεται στο ΦΕΚ που προβλέπει μεταξύ άλλων «καμπάνες» για τους καπνιστές - μαθητές, οι καθηγητές εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να τους επιπλήττουν και να τους παρατηρούν, ενώ σε περίπτωση που οι παρατηρήσεις τους δεν εισακουστούν (πράγμα αρκετά πιθανό) να τους απομακρύνουν από το μάθημα.

Και όχι μόνο. Οι κυρώσεις που προβλέπονται φτάνουν έως και το μέτρο της αποβολής, ενώ καταλήγουν στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Κάτι που σημαίνει ότι αν εφαρμοστεί το όλο μέτρο με το γράμμα του νόμου οι αποβολές θα διαδέχονται η μία την άλλη!

Το όλο θέμα σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς ενδέχεται να φέρει ένα κύμα κοινωνικής εσωτερικής αναστάτωσης στα σχολεία και το έγγραφο του υπουργείου που εστάλη στα σχολεία αποτελεί ήδη «πονοκέφαλο» όχι τόσο για τους μαθητές, αλλά κυρίως για τους καθηγητές. Καθώς μέχρι τώρα έκαναν τα στραβά μάτια οι περισσότεροι, βλέποντας έναν μαθητή τους να καπνίζει…