Η δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) είχε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές που υπολογίζονται. Τελευταίο «θύμα» των τζιχαντιστών ήταν η βελγική εταιρεία παραγωγής σοκολάτας με την επωνυμία «ISIS».

Μέχρι και τη δημιουργία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, εθεωρείτο μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείας της χώρας, ωστόσο η επωνυμία της, που είναι πανομοιότυπη με τα αρχικά του χαλιφάτου που δημιούργησαν οι τζιχαντιστές στη Συρία και στο Ιράκ, έχει προκαλέσει κατακόρυφη πτώση των πωλήσεών της.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της επιχείρησης, Ignance Libeert, στο SBS News, οι πωλήσεις μειώθηκαν δραματικά αφότου το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) έγινε πασίγνωστο έπειτα από τους online αποκεφαλισμούς Δυτικών. «Όταν είδαμε ότι οι παραγγελίες, οι οποίες σχεδιάζονται στην αρχή του Σεπτεμβρίου με προοπτική τα Χριστούγεννα, δεν γίνονταν ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναρωτηθήκαμε: “Τι συμβαίνει εδώ πέρα;”».

Αποτέλεσμα ήταν να ωθηθεί στην αλλαγή της επωνυμίας της, από «ISIS Chocolates» σε «Libeert». Για την εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1923, θα είναι η τρίτη αλλαγή επωνυμίας. Αρχικά ονομαζόταν «Italo Suisse» (Ιταλο-Ελβετική), αλλά πολύ γρήγορα επέλεξε τη «συγχώνευση» των δύο ονομάτων σε ISIS. Τελικά, από πέρυσι η εταιρεία έκοψε κάθε δεσμούς και με την Ιταλία και με την Ελβετία, και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχή σύνδεσή της λόγω «συνωνυμίας» με τους μαχητές της ISIS την ώθησαν να μετονομαστεί σε «Libeert».

Δυστυχώς, βέβαια, για την εταιρεία, οι σοκολάτες με τη νέα ονομασία δεν θα είναι στα ράφια κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς το εγχείρημα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιανουάριο του 2015. Έτσι, η επιχείρηση σχεδιάζει από τώρα τον τρόπο της δυναμικής επιστροφής της για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.