Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 στην Αγορά Αργύρη, η εκδήλωση «Μνήμη 1974», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πατρέων και η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαϊας, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση «Μνήμη ποιητή Κώστα Μόντη, εκατό χρόνια από τη γέννησή του», με ομιλητές τη φιλόλογο Ελένη Αντωνιάδου, τον ποιητή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρη Βαρνάβα και με απαγγελία ποιημάτων από την Μαρία-Ευτυχία Τσαγανά, ανέδειξε τη  συμβολή του Κώστα Μόντη στην διαμόρφωση της Κυπριακής Λογοτεχνίας και τον επηρεασμό του από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μεγαλόνησο.

Η εκδήλωση Μνήμης, ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Τουρκική εισβολή στα Πρωτοσέλιδα των Ελληνικών Εφημερίδων» που παραχώρησε η Κυπριακή Πρεσβεία, ενώ συμπληρώθηκε με δημοσιεύματα των Πατρινών εφημερίδων, που προσέφερε το Μουσείο Τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.

Την  εκδήλωση Μνήμης, που οργανώθηκε στο πλαίσιο των αδελφοποιήσεων του Δήμου Πατρέων με την κατεχόμενη Αμμόχωστο και τη Λεμεσό, χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαϊας, Μιχάλης Σαμούτης και τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, πατήρ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Βασίλειος Θωμόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Ντρίνιας, οι π. Πρόεδροι της Ένωσης Κυπρίων, Ανδρέας Πολυβίου, Κώστας Κωνσταντινίδης και Μαρία Χατζηιωάννου, ο γραμματέας  Ευάγγελος Πολυβίου, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αχαϊας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» Αναστάσιος Στασής και Γιώργος Βουρλιόγκας, η τ. βουλευτής Μαρία Κυριακοπούλου, ο τ. διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας Κυριάκος Γεωργάκης, η φιλόλογος, βιβλιοθηκονόμος και Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κυριών Πατρών Δανάη Παπαδημητρίου, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Αντωνιάδης, η διευθύντρια του Μουσείου Τύπου Κατερίνα Τσίρου, ο ποιητής Σωκράτης Σκαρτσής, κ.ά.

Η έκθεση θα λειτουργεί έως και τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, από 10.00-14.00 & 17.00-20.00.