Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία-ανάγνωση της θαλασσογραφίας στη νεοελληνική ζωγραφική, καθώς η θάλασσα, άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του ελληνικού λαού, τις αναμνήσεις και τα βιώματά του, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ήδη από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.
Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη, περιλαμβάνονται έργα των μεγάλων Ελλήνων θαλασσογράφων, του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του Βασίλειου Χατζή και του Ιωάννη Αλταμούρα, στα έργα των οποίων διαφαίνονται οι πρώτες επιδράσεις του Ιμπρεσιονισμού.
Στη δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται έργα των Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη και Μιχάλη Οικονόμου, οι οποίοι θεωρούνται ανανεωτές της τέχνης σύμφωνα με το πνεύμα του μοντερνισμού στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες αυτής της περιόδου βγαίνουν στη φύση αναζητώντας σχήματα και χρώματα για να αποδώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ελληνικού φωτός.
Η τρίτη ενότητα αντιπροσωπεύεται από πίνακες των Νίκου Χατζηκυριάκου–Γκίκα, Αγήνορα Αστεριάδη, Παναγιώτη Τέτση και Κώστα Τσόκλη, που εκφράζουν το προσωπικό τους ιδίωμα στο χώρο της τοπιογραφίας.
Επισκεφθείτε το Ναύπλιο και ταξιδέψτε στην ελληνική θάλασσα μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.