Ο Δήμος Πατρέων και η Ένωση Κυπρίων Αχαΐας, διοργανώνουν με τη στήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας διπλή εκδήλωση με θέμα «Μνήμη 1974», το Σάββατο, 1η Νοεμβρίου, και ώρα 19:30 πραγματοποιείται στην «Αγορά Αργύρη».

Σαράντα ολόκληρα χρόνια από την αιματηρή τουρκική εισβολή και ενώ οι τουρκικές προκλήσεις στο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζονται παρά τη διεθνή στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας και ο Δήμος Πατρέων, με τη στήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας τιμούν την Κύπρο με τον καλύτερο τρόπο.

Το 2014 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου «Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη».  Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη έχει θέμα «Μνήμη ποιητή Κώστα Μόντη, 100 χρόνια από τη γέννησή του».

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι η Ελένη Αντωνιάδου, μορφωτική ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας και Φιλόλογος, και ο Σωτήρης Βαρνάβας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Ένωσης Κυπρίων.  Ο Κώστας Μόντης (1914 -2004) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές. Ιδιαίτερη του πατρίδα η Κύπρος. Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1914 στην κατεχόμενη σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα Αμμόχωστο.

Ποιητής, μυθιστοριογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα της μεταπολεμικής περιόδου. Το 1980 τιμήθηκε με τον τίτλο του «δαφνοστεφούς ποιητή» (Poet Laureate) από την Παγκόσμια Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού.

Ο Κώστας Μόντης προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Το 2000 η Ακαδημία Αθηνών τον ανακήρυξε αντεπιστέλλον μέλος της, ύψιστη τιμή που απονέμεται σε πνευματικούς δημιουργούς που ζουν εκτός Ελλάδος: «Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας, είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας. Κώστας Μόντης»

Παράλληλη εκδήλωση: Έκθεση  
Την ίδια μέρα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Η Τουρκική Εισβολή Στα Πρωτοσέλιδα Των Ελληνικών Εφημερίδων”.

Η έκθεση άνοιξε για το κοινό την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014, ενώ θα δέχεται επισκέπτες καθημερινά 10:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00, Σάββατο 10:00 – 14:00 (Κυριακή κλειστά).