Σε τοίχο έπεσαν οι ανασκαφείς στην Αμφίπολη, αφού όπως ανακοινώθηκε χθες, πορτάκι στον τέταρτο θάλαμο που να οδηγεί σε άλλο χώρο δεν υπάρχει. Στους τρεις θαλάμους που έχουν ανασκαφεί ως τώρα δεν έχει ανευρεθεί αρχαίος νεκρός, ούτε ταφικός θάλαμος.

Η αγωνία και η απογοήτευση της αρχαιολογικής ομάδας της Αμφίπολης κορυφώνεται. Οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί ως τώρα ότι πρόκειται για υπέρλαμπρο ταφικό μνημείο ενός σπουδαίου προσώπου της μακεδονικής δυναστείας δείχνουν να ματαιώνονται.

Καμία ένδειξη, κανένα στοιχείο ταφής δεν υπάρχει στους τρεις θαλάμους του μνημείου.

Κατερίνα Περιστέρη: Πήραν τον αρχαίο νεκρό οι τυμβωρύχοι;

Για την εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης μίλησε χθες το βράδυ η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, από τη Δράμα, κατά τη βράβευσή της με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014».

Όπως δήλωσε η ίδια στην ομιλία της, «αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε "εντάξει, υπάρχει αυτή η πιθανότητα", αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει».

«Δεν υπάρχει άλλος θάλαμος»

Όσο για την εξέλιξη των ανασκαφών, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε:

«Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».

Δεν επιβεβαίωσε αν υπάρχει καταπακτή

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πρόκειται να συναντήσουμε καταπακτή στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».

Τιμήθηκε η Περιστέρη 

Λίγο πριν από τις παραπάνω δηλώσεις, σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, στο αμφιθέατρο του δημοτικού Ωδείου Δράμας, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ανασκαφή στην Αμφίπολη, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού της μακεδονικής ιστορικής αλήθειας.

Στη σύντομη ομιλία της, κατά την απονομή του βραβείου, η κ. Περιστέρη ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνδράμουν το έργο της ανασκαφής και ιδιαιτέρως το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στη «μαγεία», όπως τη χαρακτήρισε, της αρχαιολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και είναι πάντα το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα».

Ελπίδες για υπόγειο τάφο;

Αλλά, λίγο πριν η απογοήτευση πλημμυρίσει όλους όσοι με αγωνία παρακολουθούν εδώ και τρεις μήνες την ανασκαφή στον τύμβο Καστά, οι αρχαιολόγοι αφήνουν ένα μικρό παράθυρο και μάλιστα... υπόγειο για να δώσουν απάντηση στο καυτό ερώτημα ποιος μπορεί να έχει ταφεί σε αυτόν τον άκρως εντυπωσιακό τάφο. 

Ένα λάθος του γεωλόγου δημιούργησε ως τώρα τη λαθεμένη εντύπωση ότι υπάρχει ένα μικρό «έκκεντρο πορτάκι» στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο. Έτσι είχαν καλλιεργηθεί εντυπώσεις ότι υπάρχουν σκαλοπάτια ή και υπόγειο που οδηγούσαν ...στον αρχαίο νεκρό.

Η ανασκαφή απέδειξε ότι τέτοιο πορτάκι δεν υπάρχει. Ωστόσο, ο γεωλόγος επιμένει ότι ο τρίτος θάλαμος -και τελευταίος προς το παρόν- έχει βάθος.


(Το άνοιγμα στον τέταρτο τοίχο που θεωρήθηκε ότι ήταν πορτάκι. Αποδείχθηκε ότι ήταν μάρμαρο που είχε αποκολληθεί)

Συγκεκριμένα, η γεωλογική τομή έδειξε ότι κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου υπάρχει χώρος, το βάθος του οποίου φθάνει το 1,5 μέτρο, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο, γεμάτο με το ίδιο αμμώδες υλικό με το οποίο είναι σφραγισμένο ολόκληρο το μνημείο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να υπάρχει στον τρίτο θάλαμο του τύμβου οριζόντιος τοίχος σφράγισης, κάτι σαν δάπεδο σφράγισης δηλαδή, η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε χαρακτηριστικά:

«Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει τοίχος σφράγισης ή όχι θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το χώμα το οποίο βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να έχει γίνει πριν από το ερχόμενο Σάββατο.

Συλημένος ο τάφος

Πάντως, είτε έρθουν στο φως κτερίσματα, είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο τρίτος θάλαμος δεν αφήνει αμφιβολίες ότι έχει πέσει θύμα τυμβωρύχων.

Αλλωστε το επιβεβαίωσε και η κυρία Μενδώνη: «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές  επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων». 

Φουντώνουν τα σενάρια

Την ίδια ώρα και ενώ σαφής απάντηση για το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου δεν δίνεται από το ίδιο το μνημείο φουντώνουν τα σενάρια για το αν είναι ο μοναδικός που κρύβεται στον τύμβο Καστά.

Ο τύμβος, όπως αναφέρει και το iefimerida, έχει διάμετρο 158, 4 μέτρων εκ των οποίων η ανασκαφή καλύπτει μόνο 25 μέτρα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα.

Για αυτό και ορισμένοι αρχαιολόγοι διατυπώνουν τη θεωρία ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εντός του τύμβου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τύμβο της Βεργίνας που έχει τη μισή διάμετρο βρέθηκαν περισσότεροι του ενός τάφοι.