Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά των ψυχικών διαταραχών και των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Άτομα που δεν έχουν στο προϊστορικό τους κανένα θέμα με την ψυχική τους υγεία, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, καταφεύγουν σε ιδιώτες ψυχολόγους ή ψυχίατρους, ή ακόμα σε αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, ζητώντας βοήθεια.

Μόνο στο ΣΟΨΥ Πάτρας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταφύγει κατά μέσο όρο 4 με 5 συμπολίτες που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν πρόβλημα με την ψυχική τους υγεία, ούτε είχαν παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή.

Πρόκειται για άτομα μέσης ηλικίας που όπως λένε στους ειδικούς παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ή ακόμα και πανικού. Η αύξηση του φαινομένου και η εξάπλωση του σε ομάδες ανθρώπων που ήταν υγιέστατη, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους ειδικούς, με την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε.

Την ίδια στιγμή το κράτος σηκώνει τα χέρια ψηλά, κλείνοντας τη μία μετά την άλλη υπηρεσία του, αλλά και τμήματα ψυχιατρικής των νοσοκομείων. Έτσι, το βάρος της οργάνωσης για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων πέφτει σε συλλόγους ανεξάρτητους από το κράτος που στηρίζονται σε δομές που έχουν φτιαχτεί από ομάδες ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους.