Με εξαρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Χωμενίδη, «ΝΙΚΗ» από την ομάδα πολιτισμού AREA 51, το βιβλιοπωλείο ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ και τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ. 

Η κεντρική σκηνή του Θεάτρου ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ, ήταν από νωρίς ασφυκτικά γεμάτη από φίλους του συγγραφέα και ανθρώπους του πολιτισμού της πόλης μας, που ανταποκρίθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου παρουσιάσεων του θεάτρου. 

Με τον συγγραφέα συν-ομίλησε ο Δημήτρης Τουλιάτος, συντονιστής της ομάδας πολιτισμού AREA 51 και υπεύθυνος του Θεάτρου ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του προγράμματος του θεάτρου, ειδικά στον χώρο του βιβλίου και του γραπτού λόγου, ενώ ευχαρίστησε για την υποστήριξη και την συνεργασία το βιβλιοπωλείο ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, αλλά και τον Μιχάλη Παπαγεωργίου που έχει την επιμέλεια του τομέα αυτού. 

Ο Χρήστος Χωμενίδης αναφέρθηκε στην διαδικασία που γέννησε το βιβλίο: την ανάγκη να αποθησαυρίσει για την κόρη του, Νίκη, στιγμές και εμπειρίες από την ιστορία της οικογένειάς του, αλλά και την ιστορία της χώρας μας. 

“Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Και αυτό γιατί ο συγγραφέας πιστεύει πως «για να απελευθερωθείς από το παρελθόν, πρέπει να το μάθεις». 

Με την μορφή διαλόγου και συνομιλίας ο συγγραφέας αναφέρθηκε σε ένα εξαιρετικά μεγάλος πλήθος ζητημάτων, τόσο για το βιβλίο και την θεματολογία του, όσο και για την πορεία της αριστεράς και των πρωταγωνιστών της. 

Ας σημειωθεί ότι ο συνονόματος παππούς του Χρήστου Χωμενίδη, υπήρξε ένα από τα 4 ιδρυτικά στελέχη του ΕΑΜ και ένας από τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν με απαγχωνισμό στα Ψηλαλώνια. 

Παράλληλα ο Χρήστος Χωμενίδης αναφέρθηκε και στην σημερινή κατάσταση της χώρας μας, την πολιτική, αλλά και την ελπίδα για το αύριο. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πολλές ερωτήσεις των θεατών, αλλά και εκτεταμένη συζήτηση με τον συγγραφέα, στο καφέ του θεάτρου ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΊΟΝ.