Μπορεί για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς τους, αλλά και τους ίδιους του Led Zeppelin, να μην είναι το καλύτερό τους κομμάτι, ωστόσο, το Stairway to Heaven είναι η εμπορική «ναυαρχίδα» του βρετανικού συγκροτήματος, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια και, γενικώς, ένας ροκ «ύμνος». Μήπως, όμως, τελικά, ο ύμνος αυτός είναι... κλεμμένος;

Την απάντηση θα δώσει ένα δικαστήριο στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ, όπου θα εκδικαστεί η αγωγή που έκαναν τα μέλη του συγκροτήματος Spirit τα οποία κατηγορούν τους Led Zeppelin ότι τους έκλεψαν την ιδέα.

Μπορεί να έχουν περάσει 43 χρόνια από την κυκλοφορία του κομματιού, ωστόσο, οι Spirit κατηγορούν τους Τζίμι Πέιτζ και Ρόμπερτ Πλαντ ότι έκλεψαν τη μουσική τους και βασιζόμενοι σε αυτή έγραψαν την τεράστια εμπορική τους επιτυχία.

Την αγωγή κατάθεσαν τα παιδιά του κιθαρίστα των Spirit, Ράντι Καλιφόρνια, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή, και ζητούν πνευματικά δικαιώματα ισχυριζόμενοι ότι το Stairway toy Heaven είναι στην πραγματικότητα το τραγούδι Taurus που έγραψε ο πατέρας τους.

Το κομμάτι αυτό κυκλοφόρησε το 1968, τρία χρόνια πριν από το Stairway to Heaven, ενώ εκείνη την περίοδο οι Zeppelin έκαναν περιοδεία μαζί με τους Spirit.

Οπως αναφέρει το περιοδικό Time οι δικηγόροι των Led Zeppelin ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί η δίκη στις ΗΠΑ, καθώς, το συγκρότημα έχει έδρα τη Βρετανία, ωστόσο, η ένστασή τους απορρίφθηκε και η δίκη θα γίνει κανονικά.

Για εκείνους που απορούν γιατί η δικαστική αυτή περιπέτεια αρχίζει τώρα, 43 χρόνια μετά, απλά αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι Spirit κερδίσουν τη δίκη θα λάβουν αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων.

Ο εμβληματικός κιθαρίστας Τζίμι Πέιτζ, πάντως, φέρεται πως ωρύεται σε έξαλλη κατάσταση χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω γελοιότητες και φαντασιοπληξίες. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Zeppelin και ο ίδιος ο Πέιτζ κατηγορούνται για κλοπή...

Συγκρίνετε μόνοι σας τα δύο τραγούδια...


Led Zeppelin - Stairway To Heaven


Spirit - Taurus