Το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Λευκόγια, ο ιερέας ψάλλει τους ύμνους της Εκκλησίας και ευλογεί τους πιστούς. Το απόγευμα συνθέτει τραγούδια και τραγουδά με παρέες σε καφενεία της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για τον παπά Στεφανή Νίκα. Τον ιερέα που έχει αφιερώσει τη ζωή του στις δύο μεγάλες του αγάπες. Τον Θεό και το τραγούδι.

Ο παπά Στεφανής είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους πιστούς της Ενορίας του και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Όλοι θέλουν να τον ακούσουν. Το πρωί, στην εκκλησία, το κήρυγμα του και το βράδυ τα υπέροχα ριζίτικα τραγούδια που ερμηνεύει - και που ο ίδιος έχει γράψει τους στίχους.

«Η λαϊκή μας παράδοση πρέπει να διασωθεί», τονίζει ο ίδιος. «Οι Κρητικοί είναι μερακλήδες άνδρες. Το μόνο που σε θλίβει στις μέρες μας, είναι ότι οι νέοι, αν και αγαπούν τη μουσική και χορεύουν γιατί έμαθαν στο χοροδιδασκαλείο, εντούτοις, δε γνωρίζουν να τραγουδούν».

«Είναι υπέροχο συναίσθημα να είσαι πάνω στο πάλκο», δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στο candianews. «Το να βλέπεις ανθρώπους να διασκεδάζουν και να είναι χαρούμενοι και να... φταις εσύ γι' αυτό, σου δίνει απίστευτη δύναμη ψυχής. Εσύ δίνεις όλο σου το είναι για να τους κάνεις χαρούμενους και εκείνοι σου δίνουν απίστευτη χαρά και ικανοποίηση».

Τα δύο παιδιά του, ηλικίας 13 και 9 ετών αντίστοιχα, έχουν πάρει πολλά χαρίσματα από τον ίδιο. Ασχολούνται και εκείνα με τη βυζαντινή μουσική και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν τα χνάρια του πατέρα τους.



Παπά Στεφανής ο Νίκας "Το μεγάλο μυστικό"- ορχηστρικό