Συνταρακτικά στοιχεία για το θέμα των εξώσεων στην Πάτρα αναφέρει το τοπικό γραφείο της ΕΚΠΟΙΖΩ. Οι εξώσεις στην Πάτρα το τελευταίο διάστημα  παρουσιάζουν ένα ποσοστό ρεκόρ της τάξεως του 50% , την στιγμή που στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πανελλαδική κλίμακα της ΕΚΠΟΙΖΩ, φτάνει το 30%.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ πρόκειται για ένα ποσοστό που καταγράφει το τρίτο κύμα εξώσεων στην Πάτρα και έχει να κάνει κυρίως με την φοιτητική στέγη, με τους γονείς των σπουδαστών να αδυνατούν να πληρώσουν και τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να προχωρούν σε εξώσεις.

Τα δύο προηγούμενα «τσουνάμι» εξώσεων που παρουσιάστηκαν τα περασμένα χρόνια, τα πρώτα χρόνια της κρίσης είχαν να κάνουν με τους ενοικιαστές που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα μισθώματα, ακόμα και εκείνα που είχαν μειωθεί ύστερα από συμφωνία που είχε γίνει με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αφορούσαν δε εκτός από κατοικίες και επαγγελματικές στέγες. Οι εξώσεις όμως δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ για την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το τέταρτο κύμα αναμένεται να έρθει από τους πρώτους μήνες του 2015, με μαθηματική ακρίβεια και στατιστικά δεδομένα, ενώ θα αφορά την πλήρη αδυναμία ενός μεγάλου ποσοστού των ενοικιαστών να πληρώσουν το μίσθωμα. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε,  ότι το 40% των ακινήτων της Πάτρας είναι ακατοίκητα και ανοίκιαστα, ποσοστό που αυτόματα αποτυπώνει μία ομάδα ανθρώπων που στην ουσία δεν έχουν στέγη.

Αν δεν αλλάξει κάτι και ο ρυθμός των εξώσεων συνεχιστεί, εκτός από το ότι η αχαϊκή πρωτεύουσα θα διεκδικεί τον αρνητικό τίτλο της πρωταθλήτριας στις εξώσεις σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα, θα δημιουργηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ένας αριθμός  σκηνιτών  της πόλης που θα κοιμούνται και θα ζουν εκεί. Πρόκειται λοιπόν να δούμε στην Πάτρα, ένα τύπο νεοελληνικών «φαβέλων» παρόμοιες με αυτές της Βραζιλίας και των παραγκουπόλεων της Αφρικής…