Πάτρα, μια πόλη με ιστορία!

Χωρίς να έχω καμία σχέση εξάρτησης με την Πάτρα αισθάνομαι πως αυτή η πόλη είναι στις πρώτες καλύτερες της Ελλάδας!

Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι το συναισθηματικό δέσιμο μου με τους ανθρώπους της Πάτρας δεν με καθιστά τον αντικειμενικότερο άνθρωπο για να γράψω γι αυτήν.

Συνήθως επικεντρώνομαι στα τοπία, ψηλά βουνά, πεδιάδες και οροπέδια και με μέρη που φιλοξενούν ωραίο κόσμο. Σήμερα θέλω να παρουσιάσω μια ωραία συλλογή φωτογραφιών για ένα «hot spot» (αγαπημένη μου λέξη) μιας άλλης εποχής, το Ρωμαϊκό Στάδιο!


Το Ρωμαϊκό Στάδιο κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 80 και 90 μ.Χ. και πρόκειται πιθανόν για προσφορά στην Πάτρα του Αυτοκράτορα Δομιτιανού για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ρωμαϊκής αποικίας στην πόλη το 14 π.Χ.

Έχει σχήμα επίμηκες με ελαφρώς καμπυλωμένες τις μακριές πλευρές του, δύο σφενδόνες ή πέταλα και εξωτερικές διαστάσεις 200Χ90. Μαζί με το γειτονικό Ωδείο αποτελούσαν την ζώνη του θεάματος της ρωμαϊκής πόλης.

Η ανατολική πλευρά του στηρίζονταν στην πλαγιά φυσικού ανδήρου, ενώ οι υπόλοιπες ήταν κτισμένες πάνω σε ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους. Στην ανατολική πλευρά υπήρχαν δύο ή τρία διαζώματα και κάτω απ' αυτά υπόγειοι διάδρομοι (cryptoportici) για την εξυπηρέτηση των αθλουμένων και των δρώμενων.

Στη βόρεια στενή πλευρά αποκαλύφθηκε μία από τις θολωτές εισόδους του, άλλη μνημειώδης στην δυτική, ενώ η κύρια πρέπει να βρίσκονταν στην νότια πλευρά σε πλακόστρωτο δρόμο, που οδηγούσε από την αγορά στο λιμάνι.


Στο στάδιο διεξάγονταν οι αθλητικοί και καλλιτεχνικοί αγώνες Καισάρεια, όπως καταδεικνύει και το ψηφιδωτό δάπεδο που βρέθηκε σε Ρωμαϊκή βίλα στην περιοχή των Ψηλών Αλωνιών, με παραστάσεις μουσικών και θεατρικών αγώνων στην επάνω ζώνη και αθλητικών στην κάτω.

Ο συνδυασμός αθλητικών και καλλιτεχνικών δρώμενων στον ίδιο χώρο βοηθά στην ταύτιση του σταδίου με το θέατρο, το οποίο αναφέρει ο περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας ότι βρίσκεται κοντά στο Ωδείο. Στο στάδιο αυτό θα πρέπει να γίνονταν και οι αγώνες των μονομάχων, όπως δείχνει και το περιμετρικό πόδιο του στίβου και ο ναός της Νέμεσης, προστάτιδας των αθλητών και των κανονισμών, που βρίσκονταν κοντά στην βόρεια είσοδό του.


Στην εισαγωγή έκανα έναν αστείο παραλληλισμό πως όπως το 90 π.Χ. φέτος οι νέοι διασκεδάζουν στην περιοχή. Πολύ διαφορετικά βέβαια! Μόνο που έστω και μέσα από αυτές τις φωτογραφίες οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία για την οποία νιώθουμε περήφανοι.

Χρέος μας βέβαια, να την προστατεύσουμε αυτή την ιστορία και να παραδώσουμε άθικτο το Ρωμαϊκό Στάδιο στις επόμενες γενιές αυτό που μας παραδόθηκε.

Δεν κλωτσάς εύκολα μια πέτρα όταν γνωρίζεις ότι αυτή την έχουν πατήσει ρωμαϊκά σανδάλια!


Aπό ψηλά...