H Google αναβαθμίζει το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Android για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones), παρουσιάζοντας τη νέα έκδοση "Lollipop". Επίσης, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε μια σειρά νέων ηλεκτρονικών συσκευών Nexus που λειτουργούν με Android: πρόκειται για έναν υπολογιστή - ταμπλέτα, ένα «έξυπνο» κινητό και ένα media player.

«To Android 5.0 Lollipop, έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ευέλικτο, να δουλεύει σε όλες τις συσκευές με Android και ο κάθε χρήστης να το προσαρμόζει στις επιθυμίες του», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Google Σουντάρ Πιτσάι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.

Το "Lollipop" θα δοθεί αύριο στους προγραμματιστές και δημιουργούς εφαρμογών λογισμικού, ενώ θα είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό από τις 3 Νοεμβρίου.

Το νέο λειτουργικό, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα βοηθήσει τη Google να ανταγωνιστεί καλύτερα την Apple, καθώς έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια να γίνει πιο χρήσιμο στις τάξεις των επαγγελματιών και των στελεχών επιχειρήσεων, που ζητούν αυξημένη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των διαφόρων συσκευών τους. Ήδη, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, το λειτουργικό Android έχει μερίδιο σχεδόν 85% στις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones.

Όσον αφορά τις νέες συσκευές, το «έξυπνο» κινητό Nexus 6 είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα μοντέλο της σειράς του και θα παράγεται από την Motorola, την οποία εξαγόρασε η Google το 2012. Διαθέτει περίβλημα αλουμινίου, οθόνη έξι ιντσών και κάμερα 13 ΜΡ, ενώ θα διατεθεί σε 26 χώρες από το Νοέμβριο.

Η ταμπλέτα Nexus 9 κατασκευάζεται από την ταϊβανέζικη HTC σε συνεργασία με τη Google και διαθέτει οθόνη 8,9 ιντσών, ενώ συνοδεύεται από ένα πληκτρολόγιο που διπλώνει και, όταν ανοίγει, προσαρμόζεται μαγνητικά στην κυρίως συσκευή. Θα αρχίσει να διατίθεται αυτή την εβδομάδα σε 30 χώρες.

Τέλος, το νέο Nexus media player, που κατασκευάζεται από την Asus, μπορεί να κάνει streaming μουσικής, εφαρμογών βίντεο και ταινιών, ενώ επιτρέπει στον χρήστη να παίζει παιγνίδια μέσω τηλεόρασης με λειτουργικό Android, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα στρατηγική της Google να διεισδύσει και στις τηλεοράσεις.

Όπως ήδη έγινε γνωστό, οι Sony, Sharp και Philips σχεδιάζουν να κατασκευάσουν Android μοντέλα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων, που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Android. Προς το παρόν πάντως, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο, οι κορεατικές Samsung και LG, δεν έχουν συμφωνήσει να υιοθετήσουν τη νέα πλατφόρμα λογισμικού στις τηλεοράσεις τους.