Προβάδισμα 6,5% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έναντι της Νέας Δημοκρατίας, δίνει η δημοσκόπηση της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή», ενώ ιδιαίτερης σημασίας τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις πρόωρες Εκλογές και το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για την "κυβερνησιμότητα" από πλευράς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα Κόμματα έχουν ως εξής: 

- Ν.Δ.: 20,2%

- ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 26,7%

- ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 4,0%

- ΑΝ.ΕΛ.: 3,0%

- Χ.Α.: 5,7%

- ΚΚΕ: 5,7%

- Το Ποτάμι: 6,0%

- ΛΑ.Ο.Σ. 2,1%

- ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,6%

- Άλλο: 4,7%

- Λευκό / Άκυρο: 2,1%

- Αναποφάσιστοι: 18,2%.

Οι πολίτες απαντούν, πως σε ποσοστό 73,5% είναι "πολύ η αρκετά" σίγουροι για την απόφασή τους σχετικά με το τι θα ψηφίσουν, ενώ την απάντηση "λίγο" ή "καθόλου" έδωσε το 15,2%. Εντελώς αναποφάσιστοι δήλωσαν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 11%. 

Καταλληλότερος ο Αντ. Σαμαράς - Δημοφιλέστερος ο Αλ. Τσίπρας 

Δημοφιλέστερος πολιτικός αναδεικνύεται από τη δημοσκόπηση ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, καθώς συγκεντρώνει το 42,8% των θετικών απόψεων και τον ακολουθεί ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, με ποσοστό 41%. Τρίτος σε δημοφιλία είναι ο Επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, με 40% θετικές απόψεις και ακολουθούν ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, με 34% και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με 33,6%. 

Οι θετικές απόψεις για τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο φτάνουν το 29%, για τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ευάγγελο Βενιζέλο, στο 22,8% και για τον γ.γ. της Χ.Α., Νίκο Μιχαλολιάκο, στο 11,6%. 

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ωστόσο παραμένει ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με ποσοστό 43,1%, παρουσιάζοντας μικρή πτώση της τάξης του 1,5%, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνει ποσοστό 37,2%, το οποίο είναι υψηλότερο κατά 8,2% από το προηγούμενο ποσοστό του στη μέτρηση της GPO. Η επιλογή κανένας συγκέντρωσε το 17,9%.

"Όχι" σε πρόωρες Εκλογές 

Σαφής είναι η θέληση των πολιτών να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες Εκλογές, καθώς σε ποσοστό 55,7% επιθυμούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 40,3%. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το epoli, οι πολίτες "στέλνουν μήνυμα" στον πολιτικό κόσμο, δίνοντας ποσοστό 62,4% στην επιλογή μη πολιτικού προσώπου για το αξίωμα του ΠτΔ, ενώ μόλις το 24% ζητά ο επόμενος Πρόεδρος να είναι πολιτικός. Μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που δεν απάντησαν καθώς φτάνει στο 13,6%. 

Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την πρόταση της αντιπολίτευσης για ανατροπή της Κυβέρνησης καθώς το 45,9% συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για πρόωρες εκλογές, ενώ το 50,5% διαφωνεί. Το 36% εκτιμά ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 61,8% πιστεύει το αντίθετο. 

Αναφορικά με την περαιτέρω διαπραγμάτευση οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 42,5% πως η παρούσα Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, ενώ το 48,9% ζητά διαβουλεύσεις από Κυβέρνηση που θα προκύψει από νέες Εκλογές. 

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (52,5%) εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εξόδου από το Ευρώ έχει περάσει οριστικά, αν και αντίθετη άποψη έχει το 41,2%. Το 54,1% των ερωτηθέντων πιστεύει, πως οι δανειστές μπορούν να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού χρέους, ενώ αντίθετη θέση εκφράζει το 43,2%.