Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή του Παντοκράτορα, στην άνω πόλη. Αγανακτισμένοι με την χρόνια εγκατάλειψη της περιοχής τους από τις κατά καιρούς δημοτικές αρχές που έχουν περάσει και έχουν κρατήσει τα ηνία αυτής της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια έχει να περάσει συνεργείο του Δήμου για να κλαδέψει τα δέντρα που υπάρχουν στην πλατεία. Για τέτοια εγκατάλειψη κάνουν λόγο! Αποτέλεσμα τα κλαδιά των δέντρων να θυμίζουν «ζούγκλα», σε μία πλατεία που το καλοκαίρι προσφέρει δροσιά και σκιά στους κατοίκους της περιοχής.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη πλατεία γίνεται ακόμα μεγαλύτερο τους χειμώνες, καθώς με τους αέρηδες και τα κρύα, τα κλαδιά των δέντρων κινδυνεύουν να πέσουν και να προσγειωθούν σε κανά κεφάλι. Πριν από μερικούς μήνες έγινε ένα τέτοιο περιστατικό, με έναν πολίτη που καθόταν αμέριμνος σε κάποιο από τα παγκάκια της πλατείας, να κάνει άκρη, αποφεύγοντας την τελευταία στιγμή το κλαδί που ερχόταν πάνω του.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα της εγκατάλειψης. Οι ακαθαρσίες των σκύλων κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση αφού από την στιγμή που κανείς δεν τα μαζεύει, αυτές μένουν εκεί και έχουν γίνει ένα με το χώμα, τα φύλλα και τα πεσμένα κλαδιά, βγάζοντας μία έντονη δυσοσμία, ειδικότερα τους θερινούς μήνες.


Κάτι από "ζούγκλα" η πλατεία με τα κλαδιά στην άκρη..

Όσο για τους δύο πλάτανους που κάποτε διακοσμούσαν τα δύο μέρη της πλατείας μπροστά από την όμορφη και ιστορική εκκλησία του Παντοκράτορα; Δεν υπάρχουν πια, ξεράθηκαν και κόπηκαν αφού κανείς δεν τους πότιζε και δεν τους φρόντιζε.  Και όμως ακόμα και έτσι πλατεία του Παντοκράτορα είναι αρκετά όμορφη και προσφέρει ένα χώρο ανάπαυλας και αναψυχής στους κατοίκους της άνω πόλης,  από την στιγμή μάλιστα που η πλατεία και η παιδική χαρά που βρίσκεται  μέσα στο Κάστρο, παραμένει κλειστή.

Οι κάτοικοι της άνω πόλης περιμένουν από την νέα δημοτική αρχή να φροντίσει λίγο τόσο την πλατεία του Παντοκράτορα, όσο και γενικότερα τη περιοχή τους. Γιατί οι προηγούμενοι, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, δεν έκαναν απολύτως τίποτα…

(Οι φωτογραφίες είναι του Στράτου Σαραντέα).


Εκεί που κάποτε ήταν πλάτανος