Στις 4 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και στην Πάτρα, αλλά και στις γύρω περιοχές της, ολοένα και πληθαίνουν τα αδέσποτα στους δρόμους της πόλης και των συνοικιών τους. Αδέσποτα σκυλιά χαμένα από τους ιδιοκτήτες τους ή ακόμα και εγκαταλειμμένα κάνουν βόλτες τους δρόμους, γυρεύοντας λίγη αγάπη και λίγη ανθρώπινη στοργή.  

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης των ζώων τα τελευταία χρόνια προφανώς και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει πάρει αυξητικές διαστάσεις και ταυτόχρονα με αυτό μεγαλώνουν και τα κρούσματα βασανισμού τους από ασυνείδητους.

Ένα από τα σημεία της Πάτρας που τα αδέσποτα σκυλιά είναι δεκάδες είναι αυτό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους μέσα στο νοσοκομείο, σκυλιά που πολλές φορές μπαίνουν ακόμα και στους διαδρόμους, αν βρεθεί καμία πόρτα ανοικτή.

Ειδικότερα στον χώρο της εισόδου στο νοσοκομείο τα σκυλιά που μαζεύονται κάθε τόσο είναι αρκετά και απολαμβάνουν συνήθως στο γκαζόν, έτσι αραχτά. Η φωτογραφία του Οδυσσέα Ξεριζωτή είναι χαρακτηριστική που σχολιάζει την όλη εικόνα ως εξής: «Ας φροντίσουν οι φιλόζωοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες να μαζέψουν τα δεκάδες αδέσποτα σκυλιά από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο».