Το Νορβηγό επιστήμονα, εξερευνητή και συγγραφέα Θορ Χέιερνταλ τιμάει στο σημερινό της Doodle η Google.

Ο Χέιερνταλ ήταν τους πρωτοπόρους της πειραματικής αρχαιολογίας.

Κατασκεύασε πιστά αντίγραφα αρχαίων σκαφών με τα οποία έκανε πολλά ταξίδια διανύοντας τεράστιες αποστάσεις, αποδεικνύοντας ότι οι αρχαίοι λαοί είχαν την δυνατότητα να τα πραγματοποιήσουν.

Ο Θορ Χέιερνταλ Έγινε γνωστός για την κατασκευή του Κον - Τίκι, (μια μικρή σχεδία με πανιά) με το οποίο ταξίδεψε 8.000 χιλ. Το ταξίδι του άρχισε από το Περού και κατέληξε στα νησιά Τουαμότου (Ραρόια), στην Πολυνησία. Το «Κον - Τίκι» πήρε το όνομά του, από τον Θεό του Ήλιου των Ίνκας.


Το Doodle μας παρουσιάζει ένα άγαλμα Μοάι που βρίσκεται στο Νησί του Πάσχα.
Ο Χέιερνταλ ανέλαβε επικεφαλής μιας 23μελούς αρχαιολογικής αποστολής στη Νήσο του Πάσχα, με την συμμετοχή των Αρν Σκιόλσβολντ (Νορβηγία) Γκονσάλο Φιγκερόα (Χιλή) και Κάρλαιλ Σμιθ, Έντγουιν Φέρντον, Γουίλιαμ Μόλοι (ΗΠΑ).


Ανακάλυψαν ότι το νησί κάποτε ήταν δασωμένο, εκχερσώθηκε όμως από τους κατοίκους του που φύτεψαν φυτά από την Αμερικανική Ήπειρο. Διαπίστωσαν ομοιότητες της αρχαίας γλυπτικής των κατοίκων της νήσου του Πάσχα με την αντίστοιχη Περουβιανή και κατέγραψαν ντόπιους μύθους για την προέλευση των κατοίκων από κάποια απομακρυσμένη χώρα στα Ανατολικά, ακριβώς αντίστοιχους με τους μύθους του Περού για την αναχώρηση του νικημένου από τους Ίνκας λαού προς τα Δυτικά. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Δέκατο Διεθνές Επιστημονικό συνέδριο για τον Ειρηνικό.

Για το έργο του και τα επιτεύγματα του στους τομείς της ζωολογίας, αρχαιολογίας, εθνολογίας, ιστορίας και τους αγώνες του για το περιβάλλον και την παγκόσμια ειρήνη και κατανόηση ο Χέιερνταλ τιμήθηκε από πολλές Ακαδημίες, Πανεπιστήμια, κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς.

Ο Θορ Χέιερνταλ, γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1914 στο Λάρβικ της Νορβηγίας και πέθανε στις 18 Απριλίου 2002 στην Κόλα Μισέρι της Ιταλίας.