Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχανε πατέρα;

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, ενώ μπορεί να μην έχουν απάντηση για το συγκεκριμένο ερώτημα, υποστηρίζουν ωστόσο για πρώτη φορά, ότι είναι πιθανό τα παιδιά ενός ζευγαριού να θυμίζουν τον... προηγούμενο σύντροφο της μητέρας τους!

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ένα είδος εντόμου (neriid flies).

Η αμφιλεγόμενη αυτή ιδέα, γνωστή ως «τηλεγονία» χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, όμως απαξιώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με την έλευση της ευγονικής.

Μια ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία βρήκε, ότι το μέγεθος των νεαρών εντόμων (neriid flies) καθοριζόταν από το μέγεθος του πρώτου αρσενικού, με το οποίο είχε ζευγαρώσει η μητέρα τους και όχι με το δεύτερο από το οποίο προέκυψαν οι απόγονοι.


«Η ανακάλυψή μας περιπλέκει ολόκληρη την άποψή μας για τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η ποικιλομορφία από γενιά σε γενιά, αλλά ανοίγει και συναρπαστικές νέες δυνατότητες και λεωφόρους έρευνας» εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας, Dr Crean και σχολίασε: «Εκεί που μπορεί να νομίζει κανείς ότι γνωρίζει τα πάντα, έρχεται η Φύση και τα ανατρέπει και μας δείχνει πόσα ακόμη έχουμε να μάθουμε».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnilne, οι ερευνητές προτείνουν, ότι το φαινόμενο οφείλεται σε μόρια σπερματικού υγρού του πρώτου συντρόφου, τα οποία απορροφώνται από τα ανώριμα ωάρια του θηλυκού και, στη συνέχεια, επηρεάζουν την ανάπτυξη των απογόνων των μεταγενέστερων συντρόφων του.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Ecology Letters.