Υπό τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι κάνουν κρουαζιέρες σε κατεχόμενες περιοχές» η αμερικανική εφημερίδα Washington Post προχωράει σε αποκαλύψεις για τις παράνομες δραστηριότητες κάποιων επιτήδειων, που παρά τις προειδοποιήσεις των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών, κάνουν χοντρές μπίζνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κρουαζιερόπλοιο Ocean Majesty, γερμανικής ιδιοκτησίας με πορτογαλική σημαία και έδρα την Ελλάδα, έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ταξίδι αναψυχής στο λιμάνι της Γιάλτας - στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία. Περίπου 500 Γερμανοί τουρίστες περιηγήθηκαν αμέριμνοι στα αξιοθέατα της περιοχής, τη στιγμή που η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε εντόνως.


Συνήθως οι εταιρείες που αποφασίζουν να παίξουν κρυφτούλι με το νόμο, αναφέρει η εφημερίδα, γνωρίζουν πως παίρνουν ένα ρίσκο, αλλά γνωρίζουν επίσης τα... μεγάλα παράθυρα που υπάρχουν στο νομικό και οικονομικό δίκαιο. Δηλαδή ενώ τυπικά η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι παράνομη σε κατεχόμενες περιοχές, ουσιαστικά κανένας νόμος δεν την δεσμεύει.


Κάπως έτσι στα Κατεχόμενα της Κύπρου αναφύονται καθημερινά εταιρείες τουρισμού και real estate. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της εφημερίδας, πρόκειται για αυθαίρετους οικισμούς που οι τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει να χτίζουν, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει τίποτα.


Ο αρθρογράφος του ρεπορτάζ Ευγένι Κοντόροβιτς σημειώνει με νόημα: «Δεν περιμένω από τους Έλληνες και τους Γερμανούς να κάνουν επίσημα διαβήματα γι' αυτές τις δραστηριότητες. Αν το κάνουν θα είναι έκπληξη».