«Στα δόντια» του παρατηρητηρίου της τρόικας φαίνεται να μπαίνει  ο δήμος Πύργου που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα είναι ο πρώτος στο νομό Ηλείας που θα υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης του «big brother» της αυτοδιοίκησης.

Η οικονομική κατάσταση στον δήμο είναι πολύ χειρότερη από ό,τι αρχικά φαινόταν με τα χρέη να είναι διογκωμένα σε βαθμό τέτοιο που  «δένει» ουσιαστικά τα χέρια της νέας δημοτικής αρχής σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή κίνηση προσπαθήσει να  σχεδιάσει.

Η νέα δημοτική αρχή όπως αναφέρει το patrisnews σηκώνει ψηλά τα χέρια καθώς αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του δήμου και αυτό η τρόικα δεν το συγχωρεί.

Η εξέλιξη αυτή ενσαρκώνει το πιο εφιαλτικό σενάριο για τη λειτουργία του δήμου Πύργου  που  χάνει τη θεσμική του αυτοτέλεια σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών του. Σε μέτρα - «οδοστρωτήρα» είναι θεμελιωμένη η οικονομική πολιτική του παρατηρητηρίου  των ΟΤΑ  που με σαφή τρόπο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ασχολείται με το γεγονός ότι οι Δήμοι χρεοκόπησαν επειδή το κράτος τούς περιέκοψε λειτουργικές δαπάνες, αλλά θέτει ως προαπαιτούμενο η οικονομική απώλεια των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης, να «ρεφάρει» από την τσέπη των δημοτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Είχε χτυπήσει το καμπανάκι…

Το καμπανάκι για την οικονομική κατάσταση στον δήμο Πύργου και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ είχε χτυπήσει σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του  δημοτικού συμβουλίου ο Γιώργος Ανδριόλας νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Τα δεδομένα της αξιολόγησης   είναι αρνητικά με προοπτική να αυξηθούν τα ποσοστά περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα. Η αρνητική απόκλιση φτάνει στο 44% σε αυτό το χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις του δήμου. Επιμέρους τα έσοδα σύμφωνα με το παρατηρητήριο έχουν απόκλιση σε ποσοστό 32,6%, ενώ οι απλήρωτες υποχρεώσεις σε ποσοστό 81,3%.

Τα παραπάνω στοιχεία του φορέα φανερώνουν την οικονομική δυστοκία που αντιμετωπίζει  αυτή την στιγμή  ο δήμος Πύργου  οι αρμόδιοι του οποίου βρίσκονται κοντά  σε έναν οικονομικό «πονοκέφαλο»  που δεν περνά με παυσίπονα….