Έξι και πλέον χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 39χρονου αστυφύλακα Στέφανου Γκίζα που εκτελούσε, ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας, περιπολίες σε τράπεζες του Παπάγου και του Χολαργού για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας και ενώ η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη, το bloko φέρνει στο φως της δημοσιότητας, μέσα από το σχετικό φάκελο του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του αποτρόπαιου εγκλήματος


Τα εφιαλτικά στιγμιότυπα που κατέγραψε τότε το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του μοιραίου υποκαταστήματος της Alpha Bank που βρίσκεται στη λεωφόρο Μεσογείων 258, τα ταμεία του οποίου λεηλάτησαν οι δύο αδίστακτοι πιστολέρο πριν από τη φονική συμπλοκή με τον άτυχο αστυνομικό, που όπως αποδείχτηκε, "υποθήκευσε" τη ζωή του προστατεύοντας τράπεζες στις οποίες ήταν καταχρεωμένος με δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Οι κάμερες κατέγραψαν καρέ- καρέ όλο το χρονικό της φρίκης. Την είσοδο του δίδυμου από την περιστρεφόμενη πόρτα τη στιγμή μάλιστα που ανύποπτος και αμέριμνος απομακρύνονταν ένας πελάτης.

Φορούν και οι δύο καπέλα τύπου τζόκει και ο ένας, προφανώς ο "αρχηγός" με τα γυαλιά, στέκεται στην πόρτα και με την απειλή του πιστολιού, αναγκάζει πελάτες και υπαλλήλους να παραμείνουν καθηλωμένοι.

Την ίδια ώρα ο συνεργός του με το ελαφρύ λόγω εποχής μπουφάν και με το μαντήλι στο πρόσωπο, αναλαμβάνει καθήκοντα "εκταμίευσης" των διαθέσιμων από τα ταμεία χρημάτων.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, που δεν ξεπέρασε το μισό λεπτό, οι δύο ληστές άδειασαν τα ταμεία και επιχείρησαν να διαφύγουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εμφανίστηκαν. Ήσυχα κι αθόρυβα.

Δυστυχώς όμως για τον αστυφύλακα Στέφανο Γκίζα, η μοίρα τον έφερε να διασταυρωθεί με τον ίδιο το θάνατο. Προσωποποιημένο στις μορφές των δύο ένοπλων που είχαν επιτεθεί στη τράπεζα της οποίας είχε "χρεωθεί" την προστασία της. "Ακίνητοι", τους είπε, "Αστυνομία" και στο επόμενο δευτερόλεπτο δέχτηκε καταιγισμό πυροβολισμών που τον έριξαν θανάσιμα τραυματισμένο.

Οι μαρτυρίες, επηρεασμένες από το σοκ της ματωμένης σκηνής, ήταν αντιφατικές μεταξύ τους. Κάποιοι είπαν ότι ο άτυχος αστυνομικός δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας. Άλλοι αντέτειναν ότι αιφνιδιάστηκε από τρίτον οπλοφόρο, που βρισκόταν εκτός του πεδίου προσοχής του.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί τι ακριβώς έγινε και κάτω από ποιες συνθήκες βρήκε το θάνατο ο αστυνομικός. Ούτε και η υπόθεση έχει εξιχνιαστεί, καθώς τα πρόσωπα των φονιάδων εξακολουθεί να τα καλύπτει η αδυναμία της έρευνας να φτάσει μέχρι το τέλος.

Ο 39χρονος εξέπνευσε δύο ώρες αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Έφερε τουλάχιστον πέντε θανάσιμα τραύματα στον θώρακα και την κοιλιά. Μετρήθηκαν περίπου 20 πυροβολισμοί από τρία διαφορετικά όπλα. Τα πυρά προήλθαν από τα δύο πιστόλια των ληστών και από το περίστροφο του αστυφύλακα, που μάλλον πρόλαβε να ρίξει δυο-τρεις σφαίρες στον αέρα.

Ο Γκίζας κατατάχθηκε στο αστυνομικό Σώμα το 1995 και ήταν από τους τελευταίους που προσελήφθησαν πριν από τη θεσμοθέτηση της εισαγωγής μέσω του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων. Καταγόταν από τις Φιλιάτες Θεσπρωτίας και υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες, από τη Ρόδο έως τον Πειραιά.

Το τελευταίο της ζωής του διάστημα υπηρετούσε στο κυλικείο της Διεύθυνσης Πειραιά, κυρίως τα απογεύματα. Ήταν έγγαμος, με άνεργη σύζυγο και σημαντικό μέρος του μισθού του παρακρατούνταν για δάνεια σε δύο τράπεζες. Οι συνάδελφοι του είπαν πως εισέπραττε μόλις 650 ευρώ μηνιαίως από τον μισθό του.

Για ν’ αντεπεξέλθει τους οικονομικούς σκοπέλους, αποφάσισε ν’ απασχοληθεί παράνομα σε ιδιωτική εταιρεία που είχαν συστήσει συνταξιούχοι συνάδελφοι του, με έδρα το Περιστέρι, της οποίας ο υπεύθυνος προσλήψεων κρατήθηκε προσωρινά.