Η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο 17ο Ανοιχτό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Ομοσπονδία Stratego και τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

Η ελληνική ομάδα απέσπασε τη μεγάλη διάκριση και έκανε την έκπληξη στη διοργάνωση, αφού κατάφερε να αποκλείσει ισχυρούς αντιπάλους όπως η Ολλανδία –το φαβορί του Πρωταθλήματος–, η Αγγλία και η Χώρα των Βάσκων. Στην ελληνική ομάδα συμμετείχαν οι Σταύρος Σεκερτζής, Γιώργος Γεωργιάδης, Γιώργος Πετρουλάκης και Γρηγόρης Αδαμάκης.

Την απονομή του κυπέλλου και των μεταλλίων, καθώς και των διπλωμάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας έκανε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, φορέα διοργάνωσης της Θεσσαλονίκης – ΕΠΝ 2014, Μαρία Πασχαλίδου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. «Η νίκη της Εθνικής Ελλάδος θα βοηθήσει στη διάδοση του stragego στην Ελλάδα, προκειμένου να ασχοληθούν περισσότερα νέα παιδιά με το άθλημα. Εύχομαι παράλληλα στους πολιτικούς μας να ακολουθήσουν τα χνάρια της εθνικής μας ομάδας σε παιχνίδια στρατηγικής», δήλωσε η κ. Πασχαλίδου.

«Μεγάλο γεγονός» χαρακτήρισε την ελληνική νίκη ο Σταύρος Σεκερτζής, πρόεδρος της Stratego Hellas και μέλος της Εθνικής Ελλάδος, καθώς, όπως είπε, «επιτεύχθηκε απέναντι σε πανίσχυρους αντιπάλους».

Στο 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego, που φιλοξενήθηκε για τέσσερις ημέρες στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, πήραν μέρος περισσότερα από 400 άτομα από 12 χώρες.

Οι τέσσερις καλύτεροι παίκτες κάθε χώρας (με βάση τα αποτελέσματα των ατομικών WC Stratego ) προκρίθηκαν για να παίξουν για την εθνική ομάδα τους στο WC Stratego για εθνικές ομάδες.

Το Stratego είναι επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου. Εμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με το όνομα «L’attaque». Το σύγχρονο παιχνίδι κατασκευάστηκε στην Ολλανδία και το 1961 κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. Θεωρείται πρόκληση για την όξυνση του νου και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ψυχολογίας. Εντάσσεται στα Ολυμπιακά αθλήματα μυαλού (Mind games Olympiad). Κάθε παίκτης ελέγχει έναν στρατό από 40 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες με σκοπό να κατακτήσει τη σημαία του εχθρού. Και οι δύο αντίπαλοι πρέπει να αναπτύξουν ένα στρατηγικό σχέδιο.