Εχουν περάσει μόλις 6 μήνες από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι και οι πανάκριβες εντυπωσιακές εγκαταστάσεις είναι ήδη εγκαταλελειμμένες θυμίζοντας πόλεις φαντάσματα.

Ο Ρώσος φωτογράφος Αλεξάντερ Μπελένκιβ επισκέφθηκε την ορεινή πόλη Krasnaya Polyana, όπου βρίσκεται το σύμπλεγμα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του 2014.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η πόλη ήταν «άψυχη»: τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία λειτουργούσαν στο 5% της χωρητικότητας τους και ελάχιστος κόσμος κυκλοφορούσε στους δρόμους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι κόστισαν 51 δισεκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα από τα οποία πήγαν στην κατασκευή των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση δαπάνησε 8.700.000.000 δολάρια σε ένα σύστημα οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων 31 μιλίων για να συνδέσει τις εγκαταστάσεις με την παράκτια περιοχή του Adler, ενώ άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου Rosa Khutor.

Ο Μπέλενκιβ αναγνωρίζει ότι η πόλη θα έχει μεγαλύτερη κινητικότητα τον χειμώνα στη σεζόν του σκι, όμως, δεδομένης της ανυπαρξίας μετα-ολυμπιακού σχεδιασμού για τους χώρους του Σότσι χώρους, αυτές οι φωτογραφίες είναι δυσοίωνες για την κληρονομιά των αγώνων του 2014.