Στις 29 και 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν και φέτος τα Μικρασιατικά 2014 από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών, μία σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Έλληνες της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας.

Μία γενοκτονία που άφησε πίσω της χαμένες πατρίδες και νοσταλγία, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε την αφορμή για να ανθίσει το προσφυγικό στοιχείο στην μητροπολιτική Ελλάδα και ανάμεσα σε αυτήν και στην Πάτρα.

Τέλη Αυγούστου τα Προσφυγικά γιορτάζουν και τιμούν την Μικρασιατική καταστροφή, με μία σειρά εκδηλώσεων, με χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, αλλά και μουσική πάντα με φόντο το στοιχείο του Μικροασιατικού πολιτισμού που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες.

Στοιχείο  που περνάει από γενιά σε γενιά. Σε ανακοίνωση του ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών τονίζει τα εξής:  «Στις 31 Αυγούστου 1922, η Σμύρνη παραδίδεται στις φλόγες ( 13 Σεπτεμβρίου με το νέο ημερολόγιο).

Η τυχοδιωκτική μικρασιατική εκστρατεία έφερε δραματικά αποτελέσματα. 50.000 στρατιώτες νεκροί, 75.000 τραυματίες, κοντά 1.500.000 Έλληνες πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς, θύματα της πολιτικής του κεφαλαίου, που έχει τον πόλεμο στην ψυχή του.

Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι αποτέλεσμα της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης της ελληνικής ολιγαρχίας στο σύνολο της από το ξένο κεφάλαιο. Είναι η πολιτική υποταγής της στις οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις του ξένου κεφαλαίου. Μέσα από την υποταγή ελπίζει να ικανοποιήσει και τα δικά της συμφέροντα.

Για τα συμφέροντα των «Μεγάλων Συμμάχων» και της ελληνικής αστικής τάξης, τις διαμάχες τους για τα πετρέλαια της Εγγύς Ανατολής, επήλθε «ερήμωσις» Πόντου, Μικράς Ασίας και Θράκης.

Αυτή η τραγική εξέλιξη πρέπει να αποτελεί πηγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το λαϊκό κίνημα και την πάλη του στις σημερινές συνθήκες. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και σήμερα η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων ανάβει φωτιές πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας. Η αστική τάξη της Ελλάδας δεμένη στο άρμα τους, όπως και τότε, συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική δράση.

Για τους ίδιους λόγους, η περιοχή μας είναι πεδίο όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν πάρουν οι λαοί τις τύχες τους στα χέρια τους. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/8/14 
> Παράσταση καραγκιόζη από τον Κώστα Μακρή

> Παραδοσιακό παιδικό χορευτικό του Παμμικρασιατικού

> Παραδοσιακό μεγάλο χορευτικό του Παμμικρασιατικού

> Χορευτικό από τον όμιλο «Ελλήνων Χορός»

> Ποντιακό χορευτικό του Παμμικρασιατικού

> Ομιλία για την Μικρασιατική Καταστροφή

> Μουσικό πρόγραμμα με Σμυρναϊκα τραγούδια από το μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/8/14 
> Ταχυδακτυλουργίες από τον Παύλο Τρόντζα

> Χορευτικό του Δήμου Πατρέων

> Χορευτικό της ΕΚ.ΝΑ

> Χορευτικό του Φάρου Ποντίων Πάτρας

> Χορευτικό Μικράς Ασίας – Καππαδοκίας του Παμμικρασιατικού

> Χαιρετισμός του Παμμικρασιατικού

> Μουσικό πρόγραμμα με Έντεχνα – Λαϊκά τραγούδια από το μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού. 

Στο χώρο των εκδηλώσεων λειτουργεί ταβέρνα του Παμμικρασιατικού. Στηρίξτε με όλους τους τρόπους τον Σύνδεσμό μας να δυναμώσει η φωνή του και η δράση του. Στο χώρο των εκδηλώσεων κυκλοφορούν λαχνοί για οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου".