Απόψε θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, με την παράσταση «Βάτραχοι».

Το έργο που αποτελεί την φετινή θεατρική παραγωγή αρχαίου δράματος του Εθνικού Θεάτρου θα ανέβει στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας για δύο βραδιές, την Δευτέρα στις 18 Αυγούστου και την Τρίτη στις 19 Αυγούστου, στις 21:00.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί σε ότι αφορά την αποψινή βραδιά που είναι και η επίσημη πρεμιέρα του φεστιβάλ είναι ότι πριν από την παράσταση θα γίνει, όπως εδώ και μέρες έχει ανακοινωθεί το αφιέρωμα  στον εκλιπόντα δημιουργό, "ψυχή" και πρόεδρο του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο.

Το αφιέρωμα θα γίνει από τον Οργανισμό Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και θα περιλαμβάνει ομιλία του πολιτιστικού σύμβουλου του φεστιβάλ Ανδρέα  Α. Ανδριόπουλου ο οποίος θα μιλήσει για τον πατέρα του, αλλά και τον άνθρωπο εκείνον που με την πορεία του χάραξε μία γραμμή στα πολιτιστικά και θεατρικά δρώμενα του τόπου – και όχι μόνο- μετατρέποντας την αγάπη του για το θέατρο σε θεσμό.

Στη συνέχεια θα γίνει προβολή βίντεο που ετοιμάστηκε ειδικά για την βραδιά το οποίο θα δείχνει εικόνες, φωτογραφίες και στιγμιότυπα από την πορεία του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλου. Ο ιδρυτής και εμπνευστής του ΟΚΠΕ έφυγε από την ζωή τον περασμένο Νοέμβριο σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας πίσω του μία πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη που είναι ανάγκη να συνεχιστεί.

Γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1927 και το καλοκαίρι του  1981 ίδρυσε το Φεστιβάλ Πάτρας το οποίο έμελε να μετατραπεί σε θεσμός και να φέρει στην αχαική πρωτεύουσα σε όλη την διάρκεια της πορείας του σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, μεγάλους ηθοποιούς, αλλά και εξίσου σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πρώτη παράσταση του Φεστιβάλ ήταν και πάλι μία παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου (όπως και η αποψινή), σε μία (και πάλι) κωμωδία του Αριστοφάνη, τις «Εκκλησιάζουσες», με πρωταγωνίστρια την μεγάλη ηθοποιό Μαίρη Αρώνη.


Πρεμιέρα του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ με το έργο «Βάτραχοι»

Σε ότι αφορά την παράσταση που θα ανέβει απόψε και αύριο στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο οι «Βάτραχοι», πρωταγωνιστεί ο Αιγιώτης ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (στον ρόλο του Διόνυσου) αλλά και πολλοί ακόμη αξιόλογοι ηθοποιοί, όπως είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Φάνης Μουρατίδης, η Εβελίνα Παπούλια και πολλοί ακόμα.

Σε μία παράσταση που αναμένεται να είναι sold out και τις δύο βραδιές.  Να σημειωθεί ότι την μουσική της παράστασης  έχει γράψει ο Πατρινός μουσικός Σταύρος Γασπαράτος των «Γύρω Γύρω». Πρόκειται για μία κωμωδία που γράφτηκε και παίχτηκε από τον Αριστοφάνη στα Λήναια το 406 πχ, χαρίζοντας στον δημιουργό της το πρώτο βραβείο.

Η υπόθεση του έργου αναφέρεται στην ουσία σε μία φανταστική αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο μεγάλους τραγωδούς τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη που αντικατοπτρίζουν στην ουσία το παλιό με το σύγχρονο, σε μία προσπάθεια του Αριστοφάνη που στην ουσία κρύβει την αγωνία του ίδιου για την διαιώνιση του είδους, για την διαιώνιση της τραγωδίας μετά τον χαμό των τελευταίων μεγάλων τραγωδών.


Ηρώδειο βάτραχοι Αριστοφάνη 1 Αυγούστου 2014