Εντός του 2015, και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο, αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου: «Βελτίωση Ε.Ο. Δάφνη-111 Ε.Ο. στο τμήμα παράκαμψη Δάφνης- Παράκαμψη Κεραμιδιάς», που αποτελεί τμήμα του δρόμου Αμαλιάδα- Πηνεία- 111.

Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο οποίος έκανε αυτοψία στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών, σύμφωνα με το patrisnews, συνοδευόμενος από τον νεοεκλεγέντα αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής ενότητας και εκπροσώπους της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος του δρόμου.


Η χρηματοδότηση

Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2007-2013 με συνολική δαπάνη με τις απαλλοτριώσεις, την αρχαιολογία και τα δίκτυα ΔΕΗ- ΟΤΕ ύψους 7.165.118,46 ευρώ, δημοπρατήθηκε την 19η Μαρτίου 2013 και η σύμβαση υπογράφηκε στις 2 Αυγούστου του 2013 με την Εργοληπτική Επιχείρηση ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΤΕ, η οποία εν συνέχεια συνέστησε κοινοπραξία με την κατασκευαστική εταιρεία Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ, με την επωνυμία Κ/Ξ «ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΤΕ- ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ».

Η χθεσινή επίσκεψη των αιρετών στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών είχε στόχο να δουν από κοντά την εξέλιξη του έργου και να ενημερωθούν από τους εργολάβους, καθώς πρωταρχικό μέλημα όλων είναι η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος δρόμος που αποτελεί αίτημα πολλών ετών, έχει περάσει από σαράντα κύματα για να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.


Τα χαρακτηριστικά

Να σημειωθεί ότι το κύριο τμήμα της οδού από παράκαμψη Δάφνης μέχρι παράκαμψη Κεραμιδιάς είναι μήκους 4,6 χιλιομέτρων και περιλαμβάνονται και δευτερεύοντα οδικά τμήματα όπως η ‘Αποκατάσταση εισόδου στον οικισμό Δάφνη’, η ‘Οδός προς Κρυονέρι’, η ‘Οδός Κεραμιδιά – Δαφνιώτισσα’ και λοιπές Δημοτικές οδοί συνολικού μήκους 1.140 μ. περίπου.

Επίσης, περιλαμβάνονται αποκαταστάσεις (14) αγροτικών οδών, που ασφαλτοστρώνονται στα πρώτα 20μ η κάθε μία. Τέλος κατασκευάζονται πλήρεις ισόπεδοι κόμβοι στη Δάφνη, στο Κρυονέρι και στο δρόμο Κεραμιδιάς-Δαφνιώτισσας.

Επίσης, έγινε επικαιροποίηση της παραπάνω μελέτης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή νέα κτηματολόγια, συμπλήρωση τοπογραφικών διαγραμμάτων, οριστική μελέτη οδοποιίας, μελέτη κόμβων και γεωλογική μελέτη, η δαπάνη των οποίων ανήλθε στα 200.000€, που καταβλήθηκε από πιστώσεις της Ν.Α Ηλείας.

Όπως επισημάνθηκε και χθες, ο δρόμος που κατασκευάζεται έχει άριστα γεωμετρικά χαρακτηριστικά με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 Km την ώρα, το δε πλάτος του οδοστρώματος είναι 11,50 μ.

Να σημειωθεί ότι τον κ. Λυμπέρη χθες συνόδευε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Πηνείας κ. Νίκος Νικολόπουλος και τον κ. Χριστοδουλόπουλο οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιάννης Αθανασόπουλος και κ. Ηλίας Ευσταθόπουλος.


Δρόμος Αυγή- Κεραμιδιά

Προ το πυλών βρίσκεται και η κατασκευή του έργου: «Αποκατάσταση ζημιών στο Ε.Ο. Δίκτυο πυρόπληκτων περιοχών Νομού Ηλείας, υποέργο: «Δρόμος Αμαλιάδα- Εφύρα- Σιμόπουλο-111 Ε.Ο. Ν. Ηλείας».

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε την 4η Ιανουαρίου 2013 και η σύμβαση υπογράφηκε στις 23 Ιουλίου του 2013 με την Εργοληπτική Επιχείρηση ΔΗΛΑΡΗΣ ΑΘ. ΚΩΝ/ΝΟΣ, με έκπτωση 45,324%.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή δρόμου, μήκους 840,00 μέτρων, με πλάτος οδοστρώματος 11,50 (5,75 ανά κατεύθυνση), από την διασταύρωση Αυγής προς τον οικισμό της Κεραμιδιά. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τεχνικών, τοίχων αντιστήριξης, επενδυμένων τάφρων και επιχωμάτων, στο ανωτέρω τμήμα.

Όπως επισημαίνεται από την περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η δημοπράτηση αυτού του έργου έγινε δυνατή γιατί η Νομαρχιακή αρχή από το 2007 ανέθεσε σε γραφείο μελετών την εκπόνηση πλήρων μελετών (Τοπογραφικά, οδοποιία, υδραυλικά και γεωλογικά) καθώς επίσης έγινε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για όλο το τμήμα από παράκαμψη Κεραμιδιάς μέχρι παράκαμψη Εφύρας δηλαδή σε μήκος 4,2 Km.

Η δαπάνη όλων των παραπάνω μελετών ανήλθε στα 300.000 €, που καταβλήθηκε από πιστώσεις της ΝΑ Ηλείας.

«Δρόμος Αμαλιάδα- Δάφνη- Σιμόπουλο-111 ΕΟ»

Αίτημα ετών είναι η ολοκλήρωση του δρόμου «Αμαλιάδα- Δάφνη- Σιμόπουλο- 111 ΕΟ» και πλέον παίρνει τμηματικά σάρκα και οστά.

O δρόμος αυτός, μήκους 39Km, είναι πρωτεύων επαρχιακός και αποτελεί σημαντική συλλεκτήριο οδό που συνδέει την Εθνική οδό Πύργου –Πατρών με την Εθνική οδό Πάτρας –Τριπόλεως (111 ΕΟ).

Εξυπηρετεί τέσσερις πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (Λαμπείας, Λασιώνος, Πηνείας και Αμαλιάδος ) και αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής για την ανάπτυξη της περιοχής και την άρση της απομόνωσης των ορεινών περιοχών.

Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί τα τμήματα του δρόμου από Αμαλιάδα έως Δάφνη μήκους 6,0 χιλιομέτρων περίπου.

Δεν έχει υλοποιηθεί η παράκαμψη Χαβαρίου μήκους 3,5 χιλιομέτρων περίπου για την οποία υπάρχει απόλυτη ωριμότητα (μελέτη εφαρμογής, κτηματολόγιο, περιβαλλοντικά). Επίσης έχει κατασκευαστεί το τμήμα Εφύρα –Σιμόπουλο μαζί με τη νέα μεγάλη γέφυρα στον Πηνειακό Λάδωνα συνολικού μήκους 5,5 χιλιομέτρων.

Τέλος υπάρχει απόλυτη ωριμότητα (οριστική μελέτη οδοποιίας, γεωλογικά ,υδραυλικά, κτηματολόγιο και περιβαλλοντική αδειοδότηση) για την υλοποίηση του τμήματος από παράκαμψη Σιμόπουλου έως την 111 Εθνική οδό μήκους 13,0 χιλιομέτρων περίπου.