Το περιβάλλον σταδιακά υποφέρει. Όλο και περισσότερα προβλήματα γεννιούνται ή γίνονται χειρότερα στο πέρασμα των χρόνων.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας και των βιομηχανιών.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα σύμφωνα με έρευνες.

Προστασία του όζοντος

Λόγω των διάφορων χλωροφθορανθράκων (CFCs) το όζον που βρίσκεται στην στρατόσφαιρα σταδιακά καταστρέφεται. Έχει δημιουργηθεί λοιπόν η γνωστή «Τρύπα του όζοντος» που επιτρέπει στις υπεριώδεις ακτινοβολίες να περάσουν. Το 1987 το Montreal Protocol των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε τους χλωροφθοράνθρακες που διαβρώνουν το όζον της στρατόσφαιρας. Για το λόγο αυτό υπάρχουν και τα αντίστοιχα σήματα σε σπρέι που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Κλιματική αλλαγή


Το υπάρχον κλίμα και οι θερμοκρασίες δεν θυμίζουν σε τίποτα εποχές του παρελθόντος. Η Γη είναι σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κάτι που εξηγεί φαινόμενα όπως ξηρασίες, πλημμύρες, αύξηση της στάθμης του νερού και άλλα. Το 1992 τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν στο Ρίο, μια Σύμβαση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πέντε χρόνια αργότερα η σύμβαση αυτή έφερε στο φως το πρωτόκολο του Κιότο, τη μόνη συνθήκη να απαιτεί συγκεκριμένες περικοπές στις εκπομπές επιβλαβών αερίων. Όμως το Κιότο «ξεπεράστηκε» λόγω των τεράστιων εκπομπών. Υπάρχει στόχος για μια καινούργια σύμβαση το 2015 που θα τεθεί σε ενέργεια από το 2020.

Είδη ζώων υπό εξαφάνιση

Από το 1980 η μείωση ειδών που κατοικούσαν σε κοραλλιογενείς υφάλους πλησιάζει το 38% ενώ σε άλλα μέρη και ιδίως σε γεωργικές περιοχές σημειώνονται απώλειες 20%. Εκτός από τις πολλές ΜΚΟ που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια, το φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί δραστικά, καθώς τα ζώα επηρεάζονται και από το περιβάλλον που πρέπει με τη σειρά του να έρθει σε ισορροπία.

Μειωμένη αλιεία


Εκτός από λίγες αλιείες που βρίσκονται υπό εθνικό έλεγχο, τα αλιευτικά αποθέματα υφίστανται πρωτοφανή μείωση. Το 2007 μόλις 7% από τη συνολική αλιεία είναι πιστοποιημένο πως προήλθε με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Δεν είναι τυχαίο πως στους ωκεανούς υπάρχουν 169 παράκτιες «νεκρές ζώνες» και 415 παράκτιες περιοχές που πλήττονται από ευτροφισμό.

Ενέργεια

Ολοένα και πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον όλων για τις Ανενεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα καύσιμα και οι ρύποι από την καύση απορριμμάτων επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Επίσης οι πηγές σε καύσιμα όσο πάνε και στερεύουν, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να τα εξοικονομήσουμε. Είναι σημαντικό πως από το 1992, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 30.000 τοις εκατό, και η αιολική κατά 6.000 τοις εκατό. Το 2010 αξίζει να αναφέρουμε πως σημειώθηκε ρεκόρ στις παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καυσίμων με 211 δισ. δολάρια, 540 τοις εκατό περισσότερο από ό, τι το 2004.

Δάση

Η πηγή οξυγόνου μας βρίσκεται συνεχώς υπό κίνδυνο. Είτε με εμπρησμούς ή με αποψίλωση των δασών τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά τόσο για τον πλανήτη όσο και για εμάς. Σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι πως από το 1992 έχει παρατηρηθεί μείωση 750 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Η αποψίλωση μάλιστα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή αερίων που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο που τελευταία σημειώθηκε πρόοδος και χορηγήσεις σχετικά με την προστασία των δασών. Ο στόχος των Η.Ε. το 2006 να φυτεύονται τουλάχιστον 1 δις. δέντρα το χρόνο, έχει επιτευχθεί με το παραπάνω.

Σκουπίδια και ρύπανση

Η ετήσια παραγωγή πλαστικών έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και κυρίως, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι μιας χρήσης. Το δυσάρεστο είναι πως από την παραγωγή αυτή επιβαρύνεται η Γη καθώς το πλαστικό διασπάται πολύ δύσκολα. Αυτό ωστόσο είναι το λιγότερο. Εργοστάσια που ρίχνουν τα λύματα τους στους υδροφόρους ορίζοντες, οργανικοί ρύποι και η ασταμάτητη βενζίνης είναι επίσης υπεύθυνα για τη ρύπανση του πλανήτη. Το θετικό από όλα αυτά είναι η οικολογική συνείδηση που χτίζεται καθημερινά στους καταναλωτές και τους κάνει περιβαλλοντικά ευαίσθητους.