Καλοκαιράκι, οικονομική κρίση και στο βάθος ένας δύσκολος χειμώνας...

Καλά όλα αυτά αλλά χωρίς λίγες διακοπές η ζωή δεν πάει παρά πέρα. Πώς να το κάνουμε; Είναι αυτές οι λίγες μέρες που όλοι ζητάμε να... διαφύγουμε από την Αχαϊκή πρωτεύουσα σε κάποιο προορισμό ώστε να πάρουμε τις σχετικές μας ανάσες. Τώρα θα πει κάποιος καλά τα λες ρε φίλε, βρες μου εσύ τα... "μπικικίνια" και εγώ σου πάω όπου θες. Γιατί κακά τα ψέματα, με τις τιμές της βενζίνης και των ναυτιλιακών εταιριών ένα σύγκρυο σε πιάνει στην σκέψη μιας εκδρομής.

Και όμως πέρα από τους κλισέ προορισμούς η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος κρύβουν οικονομικούς θησαυρούς για να περάσει κάποιος πολύ καλές διακοπές!

Το PatrasEvents.gr πιστό στην ψυχαγωγία σας και όπως έχει κάνει κατά καιρούς προτείνοντας σας ξεχωριστές ιδέες από νησάκια μέχρι και βουνά είναι για άλλη μια φορά εδώ προσφεροντάς σας ένα πλούσιο ταξιδιωτικό οδηγό... όλων των γούστων.


Πολλές περιοχές της Ελλάδας παραμένουν ανεπηρέαστες από την εντυπωσιακή άνοδο του τουρισμού φέτος και είναι αναγκασμένες να κάνουν γερές προσφορές για να ανεβάσουν την πληρότητά τους, ακόμη και τον Αύγουστο.

Ορίστε 10 μέρη όπου μπορείτε να κλείσετε αξιοπρεπές δίκλινο δωμάτιο και όπου το κόστος για τη μετακίνησή σας δεν θα είναι πολύ μεγάλο...


1. Διακοπές στη Ναύπακτο και τα παραθαλάσσια χωριά της

Οι ομορφιές της ορεινής Ναυπακτίας μας περιμένουν ενώ προς το παρόν ετοιμαζόμαστε για απόδραση στη Ναύπακτο και σε πανέμορφα ψαροχώρια για κολύμπι σε δροσερά κρυστάλλινα νερά.

Η Ναύπακτος είναι μία πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, με μακραίωνη ιστορία. Με πλήθος από αξιοθέατα και μοναδική γραφικότητα, συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών όλο το χρόνο. Λέγεται ότι πήρε το όνομά της απ' τη λέξη ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει κατασκευή πλοίων. Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, οι οποίοι στην κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες για την ακρίβεια), οπότε και το «Ναύπακτος» έμεινε κληρονομιά.

Τι θα δείτε
Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε το ενετικό λιμάνι, το καλοδιατηρημένο κάστρο που δεσπόζει στο λόφο με το πευκοδάσος, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο, τα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της πόλης, να σεργιανίσετε στα πλακόστρωτα καλντερίμια, και να κολυμπήσετε στις όμορφες παραλίες Ψανή και Γρίμποβο.


Για την Ιστορία
Η ακμή της πόλης κορυφώθηκε κατά την κυριαρχία των Ρωμαίων, λόγω και της θέσης της απέναντι από την Πελοπόννησο, ενώ υπήρξε σημαντική πόλη τόσο του Βυζαντίου όσο και του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το σημαντικότερο, όμως, ιστορικό γεγονός στο οποίο οφείλει τη φήμη του το μέρος είναι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), μία από τις μεγαλύτερες μάχες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας, ανάμεσα στους Οθωμανούς και τα ναυτικά κράτη της Βενετίας, της Ισπανίας και της Μάλτας (χριστιανικός στόλος) που ένιωθαν να απειλούνται από τις κατακτητικές τάσεις των πρώτων. Η ναυμαχία έληξε με άκρα επιτυχία για τον Χριστιανικό στόλο, αλλά η πόλη ανακαταλήφθηκε από τους Οθωμανούς μέχρι την οριστική απελευθέρωσή της από τον Αυγουστίνο Καποδίστρια (αδελφό του Ιωάννη) το 1829. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον αρχαιολογικό χώρο που συντηρείται πίσω από το δυτικό τείχος του λιμανιού, θα παρατηρήσει κανείς το άγαλμα του σπουδαίου Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που πολέμησε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και έχασε το αριστερό του χέρι, κρατώντας τη μαγική του πένα πάντα υψωμένη στον ουρανό με το δεξί.

Κρυστάλλινα νερά στα παραθαλάσσια χωριά της Ναυπάκτου

Ψανή και Γρίμποβο
Αν για κάτι ξεχωρίζουν οι δύο παραλίες της πόλης το Γρίμποβο ανατολικά και η Ψανή δυτικά, είναι για τα αιωνόβια πλατάνια τους, δίπλα στο κύμα. Φυτεμένα τα περισσότερα εξ αυτών την δεκαετία του 50, σήμερα χαρίζουν τον βαθύ τους ίσκιο στους επισκέπτες της περιοχής.

Σημείο ξεκούρασης και περιπάτου για τους μεγάλους αλλά και ατέλειωτου παιχνιδιού για τους μικρούς, οι δύο παραλίες της πόλης που τους καλοκαιρινούς μήνες πεζοδρομούνται αποτελούν το απόλυτο σκηνικό χαλάρωσης.

Βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές και προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη που θέλει να συνδυάσει το μπάνιο του με το φαγητό και τον καφέ του.


Χιλιαδού

Ένα από τα πολλά χωριά της πεδιάδας του Μόρνου είναι η Χιλιαδού. Η εύφορη γη πάνω στην οποία θεμελιώθηκε και τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου που τη καταβρέχουν προσδίδουν στην Χιλιαδού μια ξεχωριστή χροιά. Το μικρό αυτό καμποχώρι περιβάλλεται από απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κάθεται στριμωγμένο σε μια άκρη της πεδιάδας δίπλα στη θάλασσα.

Στην είσοδο του χωριού συναντά κανείς χαμηλά διώροφα σπιτάκια με κεραμοσκεπή απλωμένα εκατέρωθεν του κεντρικού φιδίσιου δρόμου που καταλήγει στην παραλιακή ζώνη. Εκεί, το μικρό καταφύγιο για τα ψαροκάικα και η αμμουδένια παραλία μήκους 2χλμ χάρισαν στον τόπο μια ανερχόμενη τουριστική κίνηση και υποδομή προσελκύοντας παράλληλα επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.

Η Χιλιαδού διαθέτει ξενοδοχεία, ψαροταβέρνες, beach bar και καφέ που προσφέρονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του επισκέπτη και του παραθεριστή.

Πώς θα φθάσετε:
Στο 10 χλμ της εθνικής οδού Ναυπάκτου-Ιτέας και απέναντι από την εκκλησία της Φανερωμένης, ακολουθήστε την έξοδο που οδεύει προς την Χιλιαδού.

Διαδρομές:
Περπατήσετε από την Χιλιαδού μέχρι το Μοναστηράκι ακολουθώντας την ακτογραμμή και απολαύστε την αμμουδένια παραλία κάτω από τα πόδια σας. Απόσταση: 3χλμ

Μαραθιάς

Ο Μαραθιάς είναι ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι, στα δυτικά παράλια του Κορινθιακού κόλπου στην Φωκίδα, μόλις 20 km από τη Ναύπακτο.

Το χωριό είναι χτισμένο πάνω στο δέλτα που σχημάτισαν εδώ και χρόνια τα δύο ρέματα που βρίσκονται στις άκρες του χωριού. Χτισμένος μέσα στη θάλασσα δίνει την αίσθηση του νησιού.


Η πεδιάδα του μικρή σε έκταση είναι σκεπασμένη από κάθε είδους οπωροφόρα δένδρα. Πορτοκαλιές, λεμονιές και λαδοελιές καλύπτουν τον κάμπο γύρω από τα σπίτια. Η ακρογιαλιά της περιοχής από την Φωκιότρυπα μέχρι το Σκάλωμα είναι ιδανική για μπάνιο. Δικαιωματικά έχει τιμηθεί με τον χρυσό αστερία για την ωραία του παραλία και την πεντακάθαρη θάλασσα.

Ο Μαραθιάς αποτελεί από τα πλέον γνωστά σημεία στον Κορινθιακό, συγκεντρώνει παραθεριστές ντόπιους και ξένους και αποτελεί ένα μοναδικό μέρος για εσάς που θέλετε να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης, την δροσιά της θάλασσας, τον καλοκαιρινό ήλιο ή να ξεκουραστείτε κάτω από τις πυκνόφυλλες μουριές και τα πλατάνια σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια του χωριού.

Πώς θα φθάσετε:
Στο 20 χλμ της εθνικής οδού Ναυπάκτου-Ιτέας, ακολουθήστε την έξοδο για Μαραθιά.

Παραλία Σεργούλα

Η αρχική ονομασία, επί Τουρκοκρατίας, ήταν Μύλοι λόγω των πολλών νερόμυλων που υπήρχαν στην περιοχή. Μετά την έξοδο του Μεσολογγίου στο μύλο-σπίτι του Παπαπολίτη φιλοξενήθηκε ο Κασομούλης, αγωνιστής και ιστοριογράφος, μαζί με άλλους πολεμιστές που είχαν διαφύγει με καΐκι προς τον Κορινθιακό κόλπο.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το κανάλι του μύλου, που στηρίζεται σε αριστοτεχνικές καμάρες και περιβάλλεται από πλατάνια. Με πρόσφατη απόφαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πατρών έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο κτίσμα.

Το σύγχρονο όνομα της παραπέμπει στην όμορφη παραλία της. Το Χαλίκι, 600 μέτρα παραλία, με μικρό χαλίκι, με διάφανα και πεντακάθαρα νερά είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής.

Το χωριό με μοναδική φυσική ομορφιά και ατέλειωτο πράσινο έχει σήμερα 220 κατοίκους, ταβέρνες, εστιατόρια και τουριστικές επιχειρήσεις.


2.Τριζόνια - Γαλαξίδι

Τα Τριζόνια γεωγραφικά ανήκουν στη Στερεά Ελλάδα και διοικητικά στον νομό Φωκίδας. Απέχουν μόλις 7 ναυτικά μίλια από την Πελοπόννησο και 240 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η μικρή απόσταση που τα χωρίζει από την πρωτεύουσα αλλά και από την Πάτρα τα καθιστά ιδανικό προορισμό και για τα Σαββατοκύριακα για εκείνους που έστω για λίγο επιθυμούν να ζουν μακριά από τις πολύβουες πόλεις. Τα Τριζόνια είναι ένα καταπράσινο νησί στον Κορινθιακό κόλπο, το μοναδικό κατοικήσιμο στην περιοχή. Το άγνωστο, σε πολλούς, αυτό νησί διαθέτει ένα πανέμορφο φυσικό λιμάνι, αγκυροβόλι για πολυτελή σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Κατά μήκος της ακτής του, υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ, για να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο που απλώνεται μπροστά σας. Μπορείτε να διαλέξετε μια από τις απάνεμες παραλίες του κόλπου για το μπάνιο σας ή την βραδινή σας βόλτα.Μιλάμε για έναν οικολογικός παράδεισο. Είναι το μεγαλύτερο παρθένο νησί του Κορινθιακού και το μοναδικό κατοικημένο. Μέρα με τη μέρα, η κίνηση στο νησάκι Τριζόνια, αυξάνεται σταδιακά.

Για να πάει κανείς στα Τριζόνια, μπορεί να ταξιδέψει από το Ρίο-Αντίρριο, Ναύπακτο ή κινούμενος από την άλλη πλευρά, από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, Λιβαδειά, Αράχοβα, Δελφούς, Ιτέα, Γαλαξίδι. Είναι πανέμορφες και οι δύο διαδρομές, ειδικά τώρα που μπήκε η άνοιξη. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να φτάσετε στα Χάνια, 35 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο.


Στα Χάνια, στο καφενεδάκι πάνω στο λιμάνι στη μεριά της Στερεάς, οι θαμώνες πίνουν το καφεδάκι τους και ο καπετάνιος τους περνά απέναντι με το καΐκι. Μέχρι να πληρώσεις το αντίτιμο των δύο ευρώ για πήγαινε-έλα, το καϊκάκι έχει διασχίσει τη στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει το νησάκι του Κορινθιακού από τη Στερεά, πεντακόσια μέτρα η κοντινότερη απόσταση από τη στεριά, ορισμένοι το καλοκαίρι περνάνε και κολυμπώντας. Το δρομολόγιο για να μεταφέρονται απέναντι επιβάτες αλλά και προμήθειες για το νησί από νωρίς το πρωί ως τα μεσάνυχτα. Χειμώνα καλοκαίρι η γραμμή δεν σταματά, καθώς ποτέ στο στενό δεν πιάνει καιρός. Αφού λοιπόν εγκατασταθείτε στο δωμάτιό σας και τακτοποιηθείτε, ετοιμαστείτε για τις πρώτες σας βουτιές. Επιλέξτε παραλία και ξεκινήστε, αφού στο νησί δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα. Ιδανική ευκαιρία λοιπόν να ανακαλύψετε με τα πόδια το δικό σας κολπάκι, όπου θα κολυμπήσετε ανενόχλητοι, θα παίξετε και θα χαλαρώσετε. Και αργότερα, βρείτε έναν ίσκιο και κάντε πικνίκ.

Οι μικρές διαδρομές του νησιού καλύπτονται άνετα με τα πόδια και σας δίνουν τη δυνατότητα να γυμναστείτε μέσα σε παραδεισένια τοπία. Μπορείτε να ακολουθήσετε δύο μικρές διαδρομές για να περιηγηθείτε στο νησί. Και στις δύο περιπτώσεις αφετηρία είναι το λιμάνι του νησιού, όπου υπάρχει και μοναδικός οικισμός. Στην πρώτη περπατάτε παραλιακά και μόλις περάσετε τη μαρίνα, κατευθυνόσαστε προς την περιοχή Αμπέλια, (όπου υπάρχουν αμπελώνες). Συνεχίζετε προς τη Μαραβίτσα, με τελικό προορισμό την Πούντα, μια πανέμορφη ...κόκκινη παραλία. Στη δεύτερη διαδρομή περνάτε τη μαρίνα με τα σκάφη, αλλά αυτή τη φορά κόβετε δεξιά. Σκοπός σας είναι να πάτε στης Παπαγιάνναινας τη λάκα, όπου βρίσκεται μια ωραία παραλία με άσπρα βότσαλα.

Στο νησί θα περάσετε υπέροχα κολυμπώντας, αλλά θα επιδοθείτε και σε βόλτες εξερεύνησης στη στεριά, ανάμεσα σε ελιές, αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και πεύκα, ενώ το βράδυ θα κάνετε ρομαντικές περαντζάδες υπό το φως των αστεριών. Θα γευτείτε νοστιμότατα θαλασσινά και φρέσκα ψάρια και θα απολαύσετε το ποτό σας στα γραφικά μπαράκια του.


Τριζόνια

Μισή ώρα αφότου αφήσουμε πίσω μας τη Ναύπακτο κι έχουμε μπει στη Φωκίδα, αντικρίζουμε τρεις πράσινες κουκκίδες, πράσινου στο τιρκουάζ της θάλασσας. Τα Τριζόνια, με έκταση μόλις 2,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο στο σύμπλεγμα των νησιών του Κορινθιακού, μαζί με τα ερημονήσια Αϊ-Γιάννης, το Πρασούδι και το Πλανέμι. Υπάρχουν 3-4 εκδοχές για το από που πήρε το όνομα του το Τριζόνι. Αλλά προτιμούμε την πιο ρομαντική εξήγηση, ότι τα λιλιπούτεια νησάκια της Φωκίδας, αντίκρυ από το Αίγιο, βαφτίστηκαν έτσι από τα πολλά τριζόνια και το μελωδικό τραγούδι τους, τις καλοκαιρινές νύχτες. 

Αξίζει να τα επισκεφθεί κάποιος, έστω και αυθημερόν, απλώς για μπάνιο και γιατί όχι να συνδυάσει το ταξίδι με φρέσκο ψάρι και ουζάκι στα ταβερνάκια. Για τα σκάφη υπάρχει και μαρίνα. Δεν επιτρέπονται τα οχήματα στο νησί, οπότε θα κάνετε και οικολογικές διακοπές...


Λιμάνι με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία, το Γαλαξίδι, χτισμένο στις νότιες ακτές του ομώνυμου όρμου, κατέχει τη θέση της αρχαίας Oιάνθης, πόλης των Oζολών ή Εσπερίων Λοκρών. Η γραφική ρουμελιώτικη κωμόπολη με τα παλαιά αρχοντικά γνώρισε ιδιαίτερη ακμή το 19ο αι. χάρη στα ιστιοφόρα πλοία της. Aργότερα, με την επικράτηση της ατμομηχανής στα πλοία και τη διάνοιξη του ισθμού στην Kόρινθο, οι γαλαξιδιώτες εφοπλιστές περιέπεσαν σε παρακμή. Το Γαλαξίδι έχει 1.718 κατοίκους. Aπέχει 30 χλμ N από την Άμφισσα.


3.Αστακός Αιτωλοακαρνανίας

Ο Αστακός είναι μια πόλη στη δυτική ακτή του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο βασιλιά Αστακό.

Κτισμένος γραφικά, συνδυάζει στην ευρύτερη περιοχή του και τα τρία στοιχειά: βουνό, θάλασσα και πεδιάδα. Η βουνήσια ομορφιά με την πλούσια βιοποικιλότητα, τα εναλλασσόμενα οικοσυστήματα από βορρά προς νότο, σε συνδυασμό με την ιονιοπελαγίτικη γοητεία, αποτελούν για τον επισκέπτη μια δελεαστική πρόταση, παρέχοντας τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών μορφών δραστηριοτήτων και αποτελώντας το συνδετικό κρίκο της Ακαρνανίας με τα Επτάνησα.

Πρόκειται για μια πόλη με ιστορία, ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ζωντάνια, που αξίζει κανείς να την επισκεφθεί για τα ιστορικά της μνημεία, τα αξιοθέατά της, αλλά και για τις όμορφες παραλίες της.

Ερχόμενος από το Λεσίνι ο επισκέπτης, θα αντικρύσει μία γραφική κωμόπολη στην οποία ξεχωρίζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου και στην αριστερή άκρη το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μέσα σε ένα πευκόφυτο δασάκι. Επιπλέον, οι όμορφες αυλόπορτες των αρχοντικών, τα μαντεμένια σκαλιστά μπαλκόνια και τα γραφικά διώροφα στο λιμάνι, δημιουργούν μια εικόνα σαν πίνακα ζωγραφικής.


Στο βάθος του Κόλπου, ο ανεμόμυλος και το καρνάγιο δίνουν το δικό τους χρώμα, σαν ξεχωριστή πινελιά πλάι στα γραφικά νησιώτικα σπιτάκια της παραλίας, ενώ βορειοανατολικά διακρίνονται τα απομεινάρια του Μεσαιωνικού οχυρού. 

Στους πρόποδες του λόφου, κάτω από την καστροπολιτεία του Αστακού, βρίσκεται η «Σπηλιά του Κύκλωπα», μια τεράστια σπηλιά σε απόκρημνο και απροσπέλαστο σημείο, όπου λέγεται ότι κατοικούσε με το κοπάδι του ο ξακουστός Κύκλωπας Πολύφημος τον οποίο και τύφλωσε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του. 

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την αρχαία πόλη του Αστακού, στα Β-ΒΑ της σημερινής πόλης, στην κορυφή του λόφου «Κάστρο», όπου υπάρχουν τα ερείπια και τα κυκλώπεια τείχη της αρχαίας οχυρωμένης Ακαρνανικής πόλης, η οποία έφερε το ίδιο όνομα. Σε απόσταση 200 μέτρων στα δυτικά της πύλης οχύρωσης, στην πλαγιά του λόφου, βρίσκεται ο εξάστυλος, αμφιπρόστυλος ναός του Καραού Διός. 

Στην περιοχή του Αστακού υπάρχουν πεντακάθαρες και γαλανές παραλίες και απόμεροι κολπίσκοι για να απολαύσετε το μπάνιο σας (π.χ. παραλία Βελά και Σκάλα), αλλά και τα νησάκια των Εχινάδων, όπου έγινε η περίφημη ναυμαχία, γνωστή ως ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μ.Χ.) 

Στην πόλη του Αστακού θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, καθώς και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και ντόπιο κρέας τοπικών παραγωγών. Φυσικά δε λείπει η έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ από το λιμάνι του αναχωρούν καθημερινά πλοία για την Ιθάκη και την Κεφαλονιά. 

Το βελανιδοδάσος 

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο απέραντο βελανιδοδάσος, μοναδικό στην Ευρώπη, που διαθέτει το πιο σπάνιο είδος βελανιδιάς στον κόσμο. Παλαιότερα μάλιστα, ο Αστακός ήταν σημαντικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιού από το δάσος αυτό. 

Το τεράστιο βελανιδοδάσος είναι έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί ένα παράδεισο βιοποικιλότητας με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και μεγάλης αξίας και σπανιότητας χλωρίδα και πανίδα. Εκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Αστακού και Πλατυγιαλίου μέχρι τον ποταμό Αχελώο στα ανατολικά και την λίμνη Οζερό στα βορειοανατολικά και βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με τους γειτονικούς βιοτόπους του Αμβρακικού, του Δέλτα του Αχελώου κ.ά. Το ξύλο της βελανιδιάς τροφοδοτούσε για αιώνες τα καρνάγια της Ευρώπης, ενώ τα βελανίδια χρησιμοποιούνταν στη βυρσοδεψία και στη βαφική. Όμως η υπερβολική εκμετάλλευση του δάσους τα παλαιότερα χρόνια, αλλοίωσε τη μορφή και την έκτασή του και σήμερα χρήζει άμεσης προστασίας. 

Πώς θα πάτε: 
Ο Αστακός απέχει περίπου 300 χλμ. από την Αθήνα. Ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και συνεχίστε από Ρίο-Αντίρριο προς Αιτωλικό και Αστακό. Από το Μεσολόγγι ο Αστακός απέχει 65 χλμ., από το Αγρίνιο 60 χλμ. και από την Πρέβεζα 70 χλμ. 


4.Μεγανήσι - Κάλαμος - Καστός

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων πήρε το όνομά του από την αρχαία πειρατική φυλή Τηλεβόες, που είχαν σαν ορμητήριο το Μεγανήσι. Τα τρία μεγαλύτερα νησιά κατοικούνται και παρά τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη έχουν καταφέρει να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ και να μείνουν όσο μπορούν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Μεγανήσι: Καταπράσινες παραλίες

Το Μεγανήσι, όπως μαρτυράει και το όνομά του, είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο με αξιόλογη τουριστική υποδομή, η οποία βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο καθώς μεγάλες εταιρείες ξένων συμφερόντων αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις και χτίζουν πολυτελή συγκροτήματα.

Το γραφικό λιμανάκι στον όρμο Σπηλιά είναι το επίνειο του Σπαρτοχωρίου και τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από δεκάδες ιδιωτικά σκάφη.

Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Λευκάδα και το πλοίο που ξεκινάει από το Νυδρί δένει στο λιμάνι του Μεγανησίου, το Βαθύ. Εκτός από λιμάνι, είναι το κεντρικότερο και κοσμικότερο σημείο του και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών. Στο Μεγανήσι υπάρχουν δυο ακόμη οικισμοί, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι. Το Κατωμέρι είναι το πιο όμορφο από τα τρία χωριά.

Ο γραφικός οικισμός έχει παλιά πέτρινα σπίτια και κάποια νεότερα αμφιβόλου αισθητικής. Το Σπαρτοχώρι διαθέτει ένα πολύ όμορφο λιμανάκι στον όρμο της Σπηλιάς και πανοραμική θέα προς τον Σκορπιό και τα ανατολικά παράλια της Λευκάδας. Στα δυνατά χαρτιά του Μεγανησίου περιλαμβάνονται οι πολλές πεντακάθαρες παραλίες.

Οι πιο εντυπωσιακές βρίσκονται μέσα στα βαθιά καταπράσινα φιόρδ, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ξεχωρίζει το Πόρτο Ελιά, τα Αμπελάκια, ο Μπάλος και ο Αθερινός. Δημοφιλής είναι η παραλία Φανάρι, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο, και ο Αϊ-Γιάννης που προσφέρεται για wind surf ή εκδρομές.


Στις παραλίες του Μεγανησίου θα κολυμπήσετε σε κρυστάλλινα νερά. Η παραλία του Σπαρτοχωρίου δεν ξεφεύγει από τον κανόνα παρόλο που τα σημάδια του πολιτισμού είναι πιο έντονα.

Η νότια πλευρά έχει κάποιες μικρές παραλίες και πολλές σπηλιές που σχηματίζονται στις βραχώδεις ακτές. Μπορείτε να πάτε στη σπηλιά του Δαίμονα, του Γιοβάνη και του Παπά ή Παπανικολή. Η τελευταία έχει εντυπωσιακό μέγεθος και σύμφωνα με τους ντόπιους υπήρξε το κρησφύγετο του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής» από τα ιταλικά μαχητικά αεροπλάνα.

Κάλαμος: Στη σκιά του πευκοδάσους

Με έκταση 20 τετρ. χλμ. ο Κάλαμος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος και έχει σχεδόν τους μισούς κατοίκους από το Μεγανήσι. Ο ένας και μοναδικός δρόμος ενώνει τον Κάλαμο με την Επισκοπή, και είναι πάντα ήρεμος αφού στο νησί δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Ο Κάλαμος είναι το λιμάνι που δένει το καΐκι από τον Μύτικα και έχει αρκετή κίνηση το καλοκαίρι.

Το Βαθύ είναι το λιμάνι του Μεγανησίου και έχει καθημερινή σύνδεση με τη Λευκάδα. Σε συνδυασμό με την τουριστική υποδομή που διαθέτει καταφέρνει και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών.

Ο άλλος οικισμός, η Επισκοπή, έχει επίσης λιμανάκι αλλά πολύ λιγότερα σπίτια από τον Κάλαμο, τα οποία ερημώνουν τον χειμώνα. Κοντά στην Επισκοπή βρίσκονται τα ερείπια του Καστρομονάστηρου, που αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο του Καλάμου.

Τα λίγα τμήματα του τείχους που έχουν απομείνει όρθια μαρτυρούν μια ισχυρή οχυρωματική κατασκευή, η οποία συνοδεύεται από έναν τοπικό μύθο που θέλει τη μητέρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη να είναι θαμμένη στο εσωτερικό του. Εξίσου αξιόλογο είναι και το πευκοδάσος του Καλάμου, που θεωρείται από τα σπανιότερα του Ιονίου. Τα πανύψηλα βασιλικά πεύκα αποτελούν καταφύγιο για δεκάδες είδη πουλιών.

Το Μεγανήσι έχει λιγοστούς κατοίκους, όμως έχουν συνηθίσει τους χαλαρούς ρυθμούς του νησιού τους και δεν τους αλλάζουν για κανένα λόγο.

Οι παρθένες παραλίες είναι πολλές και προσφέρονται για κατασκήνωση. Οι εύκολα προσβάσιμες είναι το Πόρτο Λεόνε, η Αγραπιδιά, το Ασπρογιάλι, οι Μυρτιές, το Κεφάλι, οι Πευκοί, ο Αγιος Κωνσταντίνος και άλλες τόσες που προσεγγίζονται μόνο από τη θάλασσα. Δώστε προσοχή στα μονοπάτια που οδηγούν στις παραλίες καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι απότομα και επικίνδυνα.

Καστός: Απομόνωση και ηρεμία

Το μικρότερο από τα τρία κατοικημένα νησιά του συμπλέγματος μοιάζει να έχει ξεχαστεί σε παλαιότερη εποχή. Έχει έναν και μοναδικό οικισμό χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι, με περιποιημένα πέτρινα σπίτια που έχουν μεγάλα παράθυρα και ξύλινα μπαλκόνια. Το νησί κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ: δεκαπλασιάζει τον πληθυσμό του κάθε καλοκαίρι, όταν οι 50 μόνιμοι κάτοικοί του πλαισιώνονται από συγγενείς, φίλους και θαμώνες και γίνονται 500!


Ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει στον Κάλαμο ενώνει τον ομώνυμο οικισμό με την Επισκοπή, αλλά είναι πάντα έρημος καθώς οι βάρκες είναι το κύριο μεταφορικό μέσο.

Στο χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και κάθε κάτοικος διαθέτει τη δική του βάρκα για να ψαρεύει ή να πηγαίνει στον Μύτικα για τα καθημερινά ψώνια. Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Αϊ-Γιάννη τον Πρόδρομο και χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Στα θεμέλιά του υπάρχει θολωτός τάφος (πιθανόν παλαιοχριστιανικός) και στους θόλους του τοιχογραφίες αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, έργα του μεγάλου αγιογράφου Σπυρίδωνα Γαζή.

Πάνω από το χωριό στην θέση Κάστρο βρίσκονται ο παλιός ανεμόμυλος με τον αυθεντικό μηχανισμό λειτουργίας, σε ένα σημείο που αξίζει να καθίσετε και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Μερικά χιλιόμετρα έξω από τον Καστό βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού και ο αιωνόβιος ελαιώνας του Καλικεριμιού. Γύρω από το νησί θα βρείτε τις παραλίες Σαρακήνικο, Κοιλάδα, Καμίνι, Αμπέλια, Λίμνη, Βάλι, Φύκι και Αγιο Αιμιλιανό. Κοντά στην τελευταία παραλία βρίσκεται η Φωκότρυπα, μια βαθιά στοά που παλιότερα είχαν κάνει την εμφάνισή τους μεσογειακές φώκιες.


Κάλαμος-Καστός

5.Κυλλήνη, Ζαχάρω, Καγιάφας και... απέραντες αμμουδιές

Για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές σε έναν τόπο με γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, η Ηλεία, στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. 

Οι επισκέπτες της Ηλείας εντυπωσιάζονται από την Αρχαία Ολυμπία, κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία, τοναρχαιολογικό χώρο της Ήλιδος και το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, το «δεύτερο Παρθενώνα», αρχιτεκτονικό αριστούργημα στο οποίο συνδυάζονται αρμονικά ο δωρικός, ο ιωνικός και ο κορινθιακός ρυθμός.


Ξεχωριστό χρώμα στην Ηλεία δίνουν οι απέραντες αμμουδιές με την όμορφη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα, οι πεδινές εκτάσεις με τις ποικίλες καλλιέργειες, τα ποτάμια και οι λίμνες, οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα και των Λουτρών Κυλλήνης.

Η πρωτεύουσα της Ηλείας, ο Πύργος, είναι μια σύγχρονη πόλη με αξιόλογη εμπορική κίνηση και ωραίες αμμουδιές στην παραλιακή ζώνη του. Επίνειό του είναι το Κατάκολο, σημαντικός τουριστικός προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου. Κοντά στον Πύργο βρίσκεται και η Σκαφιδιά, παραθεριστικός οικισμός με εκτεταμένη αμμουδερή παραλία και δαντελωτές ακρογιαλιές.


Το πολυσύχναστο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι της Κυλλήνης συνδέει την Ηλεία με τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Κοντά στην Κυλλήνη βρίσκονται το χωριό Κάστρο, με το φημισμένο μεσαιωνικό κάστρο Χλεμούτσι, τα Λουτρά Κυλλήνης, ονομαστή λουτρόπολη, που προσελκύει πολυάριθμους παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες, το Αρκούδι, παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση αλλά και η εντυπωσιακή Κουρούτα.


ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΖΑΧΑΡΩ

6.Γιάλοβα - Πύλος - Πολυλίμνιο

H ιστορική κωμόπολη της Πύλου, ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας, απλώνεται αμφιθεατρικά σε δύο υψώματα γύρω από το λιμάνι της, στον όρμο του Ναβαρίνου.

Στον όρμο αυτόν, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου, ο συμμαχικός στόλος (που αποτελούνταν από αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πλοία) καταναυμάχησε στις 20 Οκτωβρίου του 1827 τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Το νησιώτικο χρώμα, τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία και η σύγχρονη μαρίνα δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην Πύλο, που δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν η εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, το Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το σπίτι και ο ανδριάντας του ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα (1888-1913), τα λείψανα υδραγωγείου, στη διαδρομή προς τη Μεθώνη, στη θέση "Καμάρες". 

Όμως, τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πύλου είναι, ασφαλώς, το Νιόκαστρο και η Σφακτηρία

Το Νιόκαστρο, στη νότια είσοδο του όρμου του Ναβαρίνου, οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571). Στη μακρά ιστορική διαδρομή του το Νιόκαστρο αποτέλεσε έδρα του ενετού διοικητή της περιοχής, έδρα του βιλαετίου του Ναβαρίνου και φυλακή. Κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία του είναι η εξαγωνική ακρόπολη, οι δύο τετράπλευροι προμαχώνες και ο οχυρωματικός περίβολος. Στο αναστηλωμένο "Κτίριο Στρατώνων Μαιζώνος" (ο γάλλος στρατηγός Νικολά Ζοζέφ Μεζόν ήταν επικεφαλής του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο κατά τα έτη 1827-1830)  φιλοξενούνται εκθέματα από την προσωπική συλλογή του γάλλου φιλέλληνα δημοσιογράφου René Puaux, ο οποίος δώρισε τη συλλογή του στο ελληνικό κράτος, για να εκτεθεί σε μουσείο στην Πύλο.


Η Σφακτηρία, το μακρόστενο νησί  που κλείνει από τα δυτικά τον όρμο του Ναβαρίνου, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το μνημείο των ελλήνων πεσόντων στη μάχη της Σφακτηρίας (26 Απριλίου 1825), τον τάφο του φιλέλληνα πρίγκιπα Παύλου Μαρία Βοναπάρτη (ανιψιού του Ναπολέοντος), το μνημείο του φιλέλληνα Σανταρόζα, το μνημείο των ρώσων πεσόντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου και το εκκλησάκι της Αναλήψεως (Παναγούλα).

Εκπληκτική θέα στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου προσφέρει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, στην ομώνυμη κορυφή. 

Σε μικρή απόσταση από την Πύλο βρίσκεται η Γιάλοβα, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο μυχό του όρμου του Ναβαρίνου. Η ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί σημαντικό υγρότοπο της Πελοποννήσου. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας(Διβάρι), υγρότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, και ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς, με αμμόλοφους και γαλαζοπράσινα νερά, είναι περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.


Ρωμανός-Βοιδοκοιλιά-Γιάλοβα-Πύλος

Πολυλίμνιο

Αν παραθερίζετε στην Καλαμάτα ή κάπου στην Μεσσηνία και ψάχνετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφτείτε το Πολυλίμνιο. Βρίσκεται περίπου 30 λεπτά (32 χλμ) από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, στην παλιά κοινότητα της Χαραυγής του Δήμου Μεσσήνης και αποτελεί ένα σύμπλεγμα λιμνών και καταρρακτών που δημιουργούν ένα απίστευτα όμορφο τοπίο λόγω του ανώμαλου ανάγλυφου.

Από την Καλαμάτα θα πάρετε τον κεντρικό δρόμο την Πύλο. Θα περάσετε τη Μεσσήνη. Στη συνέχεια θα προχωρήσετε στον κεντρικό δρόμο περνώντας έξω από την Ανάληψη, μέσα από τη Βελίκα και το Ριζόμυλο. Στο Ριζόμυλο θα συνεχίσετε δεξιά προς Πύλο και όχι αριστερά προς Πεταλίδι και σε περίπου 10 χλμ θα μπείτε στον οικισμό Καζάρμα. Από θα στρίψετε αριστερά προς Χαραυγή και ακολουθώντας τις ταμπέλες θα φτάσετε στο χώρο parking του Πολυλιμνίου.


Στο χώρο στάθμευσης υπάρχει καντίνα με καλές τιμές και θέα προς το δασοσκεπές Πολυλίμνιο. Από κει και πέρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πόδια σας.

Αρχικά υπάρχουν 2 επιλογές. Η μία είναι ο απότομος χωματόδρομος που από το πρωί ως το μεσημέρι έχει αρκετό ήλιο. Η άλλη επιλογή είναι μέσα από τη… ζούγκλα. Στα 20 μέτρα από την καντίνα θα δείτε μια ταμπέλα που θα πληροφορήσει για την εναλλακτική διαδρομή με σκιά. Αυτό που θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε είναι ότι η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη αλλά πολύ πιο δροσερή και απόλυτα σκιερή κάθε ώρα της ημέρας.

Μετά την κατάβαση που διαρκέσει το πολύ 10 λεπτά αρχίζει η πραγματική περιήγηση στο Πολυλίμνιο. Μια χαλαρή ανάβαση σε ένα δύσκολο μονοπάτι (προσοχή στις γλίστρες!) που αφού σας περάσει από μια γραφική ξύλινη γέφυρα, κάμποσες λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες θα σας οδηγήσει σε περίπου 10- 15 λεπτά στον βασικό προορισμό τη λίμνη Καδούλα που μοιάζει με… καρδούλα.

Η λίμνη είναι πεντακάθαρη αλλά πολύ κρύα. Όσο κρύα και να είναι όμως το μπάνιο είναι επιβεβλημένο αφού τέτοιες εμπειρίες είναι λιγοστές σε ολόκληρη την χώρα μας. Αν θέλετε να απολαύσετε ένα διαφορετικό μασάζ, πλησιάστε κοντά στο σημείο που σκάει ο καταρράκτης και παραδοθείτε στην ορμή του νερού. Αν είστε fun των βουτιών μια ανεμόσκαλα από σκοινί θα σας οδηγήσει στο πρώτο σημείο για βουτιές. Αν είστε πιο τολμηροί δύσβατα μονοπάτια θα οδηγήσουν ακόμη και ψηλά και απόκρημνα.

Υπάρχει και άλλο σημείο στο οποίο μπορείτε να παρκάρετε και να επισκεφτεί το φαράγγι. Βρίσκεται πάνω από την Καδούλα και από κει μπορείτε να επισκεφτείτε και την άλλη μεγάλη λίμνη- πισίνα την Μαύρη Λίμνα.


7.Σαπιέντζα - Μεθώνη

Η Σαπιέντζα είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά Οινούσσες που βρίσκονται μπροστά στις νοτιότατες ακτές της Μεσσηνίας. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Μεθώνη απ’ όπου μπορείτε να φτάσετε με μικρά καΐκια που εκτελούν δρομολόγια. Γιατί να έρθετε ως εδώ; Μα για να δείτε ένα θαύμα της μοραΐτικης φύσης, το εντυπωσιακό κουμαρόδασος της Σαπιέντζας. 

Το καϊκάκι θα σας αφήσει στο μόλο στα Μαγαζάκια, απ όπου με μια σύντομη πεζοπορία μέσα στα θεριεμένα πουρνάρια, στα λούπινα και τις σκυλοκρεμμύδες, θα φτάσετε στο κέντρο του νησιού όπου θα δείτε ένα μεγάλο κιτρινοπράσινο ξέφωτο τριγυρισμένο από δάση. Είναι η Σπαρτόλακκα, μια μεγάλη έκταση από ξερό άργιλο και απολιθωμένη γύρη που σχηματίζει ένα πολύ χαρακτηριστικό τοπίο. Τα απάτητα δάση ολόγυρα, είναι αόρατα από τη θάλασσα και θυμίζουν ζούγκλα! Οι πλαγιές σκεπάζονται από αγριελιές, ασπαλάθια, πυκνά πουρνάρια, φιλύκια, αριές, μυρτιές, και αγριολούλουδα που μοσχοβολάνε. Πάνω απ όλα όμως εδώ, στο κέντρο του νησιού, υπάρχει ένα μεγάλο θεόπυκνο μυθικό δάσος από κουμαριές. Είναι κουμαριές, αλλά όχι οι γνωστές θαμνώδεις κουμαριές που ξέρετε: αυτές είναι ολόκληρα δέντρα 10 και 15 μέτρα ψιλά! Τα κούμαρα δε που κάνουν, είναι σα μικρά μήλα! Το κουμαροδάσος της Σαπιέντζας σε μια έκταση 24 εκταρίων έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το 1986.

Στα δάση και τα πουρναροτόπια της Σαπιέντζας ζουν μικρά κοπαδάκια από αγριοπρόβατα μουφλόν, κρητικοί αίγαγροι (κρι κρι), πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τσίχλες και λοιπά αγριοπούλια. Τα ζώα δεν είναι ιδιαίτερα άγρια και θα τα δείτε από αρκετά κοντά. Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι κιάλια ή μια κάμερα με δυνατό τηλεφακό. Κυρίως θα δείτε θηλυκά μουφλόν όταν έρχονται να πιουν νερό στις γούρνες της παραλίας ή στα βοσκοτόπια του Σπαρτόλακα, ίσως και κάποια κρι κρι.

Ένα εύκολο μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο φάρο με την πανοραμική θέα. Ο πέτρινος φάρος της Σαπιέντζας που χτίστηκε το 1890, λειτουργεί από το 1989 με αυτόματο φωτοβολταϊκό σύστημα και έτσι σήμερα δεν κατοικείται. Καθίστε στον περίβολό του και απολαύστε ένα από τα ομορφότερα δειλινά στο Ιόνιο σε ένα μυθικής ομορφιάς και γαλήνης τοπίο. Μόνο ο αέρας ακούγεται. Συχνά δε ούτε αυτός…


Όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη, η Μεθώνη με το επιβλητικό κάστρο της διατηρεί τη ρομαντική ατμόσφαιρά της. Ο Παυσανίας και ο Στράβωνας ταυτίζουν την τειχισμένη από την αρχαιότητα Μεθώνη με την "αμπελόεσσα Πήδασο", την οποία αναφέρει ο Όμηρος ως μια από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Aγαμέμνονας στον Aχιλλέα, επιχειρώντας να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη κατά την πολιορκία της Tροίας. Στον όρμο της Μεθώνης έχει εντοπιστεί καταποντισμένος οικισμός της Μέσης Εποχής του Χαλκού (1900-1600 π.Χ.).

Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους το σημαντικό μεσσηνιακό λιμάνι ήταν γνωστό και με την ονομασία Μοθώνη. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Μεθώνη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ναυσιπλοΐα ως εμπορικό λιμάνι και σταθμός ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων. Επί Ενετοκρατίας η Μεθώνη με το κάστρο της αποτελούσε συνήθη σταθμό για τους εμπόρους, τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων και τους περιηγητές της Μεσογείου. Η Μεθώνη έχει 1.169 κατοίκους. Aπέχει 60 χλμ NΔ από την Kαλαμάτα.


8.Φοινικούντα - Κορώνη

Γραφικό παραθαλάσσιο θέρετρο με γαλήνιες αμμουδερές ακρογιαλιές και γαλαζοπράσινα νερά, ο Φοινικούντας (γνωστός σε όλους ως η Φοινικούντα) αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό πολλών Ελλήνων και ξένων τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο μικρό λιμάνι του δένουν βάρκες, αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη.

Οι παραθεριστές απολαμβάνουν στις ψαροταβέρνες του Φοινικούντα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που προέρχονται από τους ψαρότοπους της περιοχής. Ο Φοινικούντας έχει 559 κατοίκους. Aπέχει 62 χλμ NΔ από την Kαλαμάτα.


Η Κορώνη στη Μεσσηνία

Ανάμεσα στη θάλασσα και τον ουρανό, μια σταλιά γης, σαν νησοακρωτήρι, σμαράγδι θαρρείς ασπροντυμένο, γεμάτο στοχασμούς για τη παλιά αίγλη και λαμπαδηδρομία.

Ρίο, Ασίνη, Αίπεια, Κορώνη.
Τέσσερα ονόματα, που λάμψανε πάνω σ' αυτό το βραχίονα εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Ένα τόσο δα κομμάτι γης, που τόσα έχει να μας πει. Ακμές και πτώσεις, πανηγυρισμούς και οδυρμούς.

Η φύση κι ο χρόνος έφτιαξαν μια πανώρια ζωγραφιά, σαν να θελαν να τιμήσουν αιώνες ιστορίας, και το κάθε τι αυτής της ζωγραφιάς, παίρνει σώμα ψυχή, πνεύμα και πρόσωπο. Σαν ν' αναπαύεται τώρα η παλιά αρχόντισσα σφηνωμένη πάνω στις πλαγιές του Κάστρου της, ρεμβάζει γαλαζοπράσινες και ασημένιες χαρές.

Αναλογίζεται μυριάδες περάσματα χαμένα μες στο κύμα. Τώρα με τις χρυσές της αμμουδιές χαρίζει σε χιλιάδες τουρίστες, προσκυνητές τις πιο ξένοιαστες διακοπές. 


9.Πάλαιρος - Γύρος της Λευκάδας

Εντυπωσιακό είναι το ταξίδι μέχρι την Πάλαιρο! Ξεκινώντας από Πάτρα με το αυτοκίνητο συνεχίζετε το ταξίδι σας περνώντας την γέφυρα για Αντίρριο. Ακολουθείτε την εθνική οδό για Αγρίνιο - Αμφιλοχία - Βόνιτσα - Πάλαιρο. Ποιο σύντομη (κατά μισή ώρα) και ποιό όμορφη είναι η διαδρομή από Μεσολόγγι - Αιτωλικό - Αστακό - Μύτικα - Πάλαιρο. Πραγματικά θα εκπλαγείτε από την ομορφιά του τοπίου, γι’αυτό σας προτείνουμε να συνδυάσετε και τις δυο διαδρομές.

Η Πάλαιρος είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη με θέα το Μεγανήσι και την Λευκάδα! Η Λευκάδα απέχει μόλις 30΄και περνάτε από την κινητή γέφυρα χωρίς χρέωση.


Εκδρομές, προς Λευκάδα, (γύρος Λευκάδας 2 ώρες περίπου), τηνΒόνιτσα (15΄), αλλά και προς Πρέβεζα (30΄), ΠάργαΣύβοτα.

  • Οι ντόπιοι είναι αρκετά φιλικοί και φιλόξενοι!
  • Για τις οικογένειες είναι καλός προορισμός! Η θάλασσα έχει αμμουδιά και τα νερά δεν είναι βαθιά! Τα καταλύματα είναι ιδανικά για οικογένειες.
  • Γραφικό, παραθαλάσσιο μέρος με ήπιο κλίμα, καθαρή θάλασσα, συνδυάζει βουνό με θάλασσα, χαλάρωση, ηρεμία, ηλιοβασιλέματα...
  • Για τους νέους θα ευχαριστηθούν την νυχτερινή ζωή τις εξορμήσεις στα νερά του Ιονίου καθώς και αποδράσεις μονοήμερες σε κοντινούς προορισμούς!
  • Για τους μερακλήδες! στο χωριό θα βρείτε πλήθος από ψητοπωλεία, που θα απολαύσετε ντόπια εδέσματα! Δοκιμάστε τα!
  • Για τους δραστήριους ή τους ρομαντικούς η Πάλαιρος έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για θαλάσσια σπορ, μίνι κρουαζιέρες, αυθημερόν ταξίδια Λευκάδα - Ιωάννινα - Πάργα - Πρέβεζα - Μεσολόγγι - Αρχαία Ολυμπία.

Στην πόλη θα βρείτε ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ και έντονη νυχτερινή ζωή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τα Σαββατοκύριακα.


Η μάγισσα του Ιονίου με τη δυτική της πλευρά να κλέβει την παράσταση από τα υψομετρικά και τις υπέροχες συγκριτικά και αντικειμενικά παραλίες. Η απόβαση στο νησί έγινε με σκοπό την γνωριμία εκ των έσω και έναν απολαυστικό γύρο του νησιού με ποδήλατο δρόμου.

Η Λευκάδα, το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου, συνδυάζει άψογα στοιχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας με τις ομορφιές ενός νησιού.

Πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο, λόγω και της σύνδεσης της με τις απέναντι στερεοελλαδίτικες ακτές μέσω της πλωτής γέφυρας, έχει όλα τα στοιχεία που θα κάνουν τις καλοκαιρινές σας διακοπές αξέχαστες!

Τα αξιοθέατα του νησιού αμέτρητα, το ίδιο και τα μέρη που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε. Σας προτείνουμε τα 10 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από αυτό το πανέμορφο νησί.

1. Μια βόλτα στην πόλη της Λευκάδας είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε στο νησί. Είναι ταυτόχρονα και το λιμάνι του νησιού και διαθέτει έναν ιδιαίτερο πολεοδομικό ιστό, που θυμίζει «ψαροκόκαλο».

Περπατήστε στα όμορφα σοκάκια, που θα σας οδηγήσουν σε μικρές πλατείες και παρατηρείστε τα παραδοσιακά σπίτια, τα περίτεχνα καμπαναριά και τους πλακόστρωτους πεζοδρόμους.

2. Το φρούριο της Αγίας Μαύρας βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και κατασκευάστηκε το 1300 από το Σικελό Ιωάννη Ορσίνι με σκοπό την απόκρουση των πειρατών. Σήμερα φιλοξενεί τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης.

3. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ευρήματα από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή μέχρι τον 40 αιώνα μ.Χ. Βασικό τμήμα των εκθεμάτων προέρχεται από την ανασκαφική προσπάθεια που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα από το γερμανό αρχαιολόγο Wilhelm Dörpfeld, ο οποίος αναζήτησε στο νησί τεκμήρια για να στοιχειοθετήσει τη θεωρία του ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη.

4. Επισκεφθείτε τη λιμνοθάλασσα, που είναι ένας από τους πλέον αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου. Προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar, αφού θεωρείται υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας και είναι ένα μέρος που θα σας εντυπωσιάσει. Στην περιοχή λειτουργεί αιωνόβιο ιχθυοτροφείο.

5. Πάρτε το ποδήλατο σας και εξερευνήστε το νησί. Ειδικά η πόλη της Λευκάδας και οι κοντινές της παραλίες είναι ιδανικές για ποδηλατάδες. Ρωτήστε τους ντόπιους για τις καλύτερες διαδρομές, πάρτε μαζί σας νερό και καπέλο και ετοιμαστείτε για ορθοπεταλιές.

6. Το Νυδρί θεωρείται το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Προσφέρεται για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, ενώ εκεί χτυπά και ο παλμός της νυχτερινής ζωής του νησιού. Από το λιμάνι του ξεκινούν καράβια για το Μεγανήσι, την Ιθάκη, την Κεφαλλονιά και τη Στερεά Ελλάδα.


Lefkada - Λευκάδα, Greece - 8 min.

7. Γνωρίστε τις παραλίες του νησιού με τα κρυστάλλινα νερά. Το Κάθισμα είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ, η εξωτική παραλία των Εκρεμνών και το διάσημο Πόρτο Κατσίκι είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες επιλογές για καλοκαιρινές βουτιές. Στην παραλία του Άι-Γιάννη και στη Βασιλική θα ενθουσιαστούν οι windsurfers και kite surfers. 

8. Στα κοντινά νησάκια Κάλαμος και Καστός θα ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά, αλλά και εντυπωσιακές σπηλιές. 

9. Οι καταρράκτες της Ακόνης είναι ακόμα μια ξεχωριστή τοποθεσία του νησιού. Αποδράστε από τη ζέστη του καλοκαιριού σε ένα εξωτικό περιβάλλον, που μάγεψε του δυο μεγάλους συγγραφείς της Λευκάδας, τον Άγγελο Σικελιανό και τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, οι οποίοι τους αναφέρουν συχνά στα έργα τους. 

10. Ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο του νησιού είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 25 Αυγούστου. Από το συγκροτήματα και καλλιτέχνες από πολλές χώρες του κόσμου συναντιούνται κάθε στη Λευκάδα και ανταλλάσσουν τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους παράδοσης. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορό, μουσική και πολιτιστικές συναντήσεις.


10.Πρέβεζα - Καλαμίτσι - Μονολίθι

Τόπος προικισμένος με υπέροχο φυσικό ανάγλυφο, εύφορες πεδινές εκτάσεις και γραφικά ορεινά τοπία, μαγευτικές αμμουδερές παραλίες και δαντελωτές ακρογιαλιές, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για όσους αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση για τις διακοπές τους, πέραν των ευρέως γνωστών τουριστικών προορισμών.

Το σημαντικό οικοσύστημα (οι ποταμοί Λούρος και Αχέροντας, η λίμνη Ζηρού, ο υγρότοπος του Αμβρακικού), οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης, της Κασσώπης και του Νεκρομαντείου, τα κάστρα, τα θρησκευτικά μνημεία, το όρος Ζάλογγο, με τον ιστορικό τόπο θυσίας των Σουλιωτισσών και την Καμαρίνα με τη μοναδική θέα στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.


Για τους παραθεριστές, ειδικότερα, ιδανική επιλογή αποτελούν τα αναπτυγμένα θέρετρα στη δυτική ακτογραμμή: Καλαμίτσι, Μύτικας, Μονολίθι, Κανάλι, Καστροσυκιά, Λυγιά, Βράχος, Λούτσα, Αμμουδιά και, προπάντων, η Πάργα με τους παραθεριστικούς οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή (Λύχνος, Αγία Κυριακή, Βάλτος, Σαρακήνικο).

Η πόλη της Πρέβεζας, πρωτεύουσα και λιμάνι στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, γοητεύει τους επισκέπτες με τα κάστρα, τα παραδοσιακά σπίτια και τα κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τους πεζοδρόμους της.

Η γραφική Πάργα, κωμόπολη με νησιώτικο χρώμα, ικανοποιητική τουριστική υποδομή, ξεχωριστές φυσικές ομορφιές και πολυκύμαντη ιστορική πορεία, συγκεντρώνει δικαιολογημένα τις προτιμήσεις ενός μεγάλου αριθμού ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Στα σημαντικότερα οικιστικά κέντρα συγκαταλέγονται, επίσης, το Θεσπρωτικό, γεωργοκτηνοτροφική κωμόπολη στην ελαιόφυτη κοιλάδα της Κάτω Λάκκας Σουλίου, το Καναλλάκι, χτισμένο σε εκτεταμένη πεδιάδα, ο Λούρος, επίσης γεωργοκτηνοτροφική κωμόπολη, και η Φιλιππιάδα, γνωστή ως η πόλη των πελαργών.


Το Μονολίθι είναι περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με υπέροχη παραλία, το αισθητικό δάσος της ακτής Νικοπόλεως - ευκάλυπτοι και πεύκα - και χώρο αναψυχής. Ο Μύτικας έχει 860 κατοίκους. Απέχει 7 χλμ ΒΔ από την πρωτεύουσα.


Καλές διακοπές...