Βγάλε το σημειωματάριο από το συρτάρι και κατέγραψε τα βασικά συστατικά μιας αρμονικής συμβίωσης από την πρώτη ημέρα.

1. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε την κοινή σας ζωή με λιγότερα χρήματα εξαιτίας μιας πολυτελούς δεξίωσης. Ναι, οι ακριβοί γάμοι είναι διασκεδαστικοί και όλοι περνάνε καλά (συνήθως) αλλά ποιος ο λόγος να δώσεις όλες σου τις οικονομίες για ένα βράδυ. Καλύτερα να μειώσεις τους καλεσμένους σου και το πανάκριβο κτήμα για να κρατήσεις τα λεφτά για δραστηριότητες με τον αγαπημένο σου. Άλλωστε η φράση η φτώχεια φέρνει γκρίνια έχει μια δόση αλήθειας.

2. Ο σύμβουλος γάμου δεν είναι μόνο για τα ζευγάρια που βρίσκονται λίγο πριν το διαζύγιο. Δεν χρειάζεται να φτάσεις στο σημείο να σκέφτεσαι το διαζύγιο πριν καταφύγεις στον ειδικό. Μπορεί να μην είναι μια δύσκολη διαδικασία καθώς για να πάτε σίγουρα θα έχετε άλυτα προβλήματα, αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθεις για τον σύντροφό σου πράγματα που μάλλον αγνοούσες και είναι βασικά για το κοινό σας μέλλον.

3. Ο γάμος δεν αλλάζει τίποτα. Τα παιδιά αλλάζουν τα πάντα. Μετά τον μήνα του μέλιτος θα γυρίσετε στην ίδια καθημερινότητα. Θα του φέρεσαι όπως πριν και θα έχετε τα ίδια προβλήματα προς επίλυση. Όταν όμως κάνετε παιδιά οι προτεραιότητες σας αλλάζουν. Πια δεν είναι ο σύντροφος σου η νούμερο ένα σκέψη στο μυαλό σου, αλλά το παιδί. Και οι δύο θα είστε πολύ κουρασμένοι για να κάνετε σεξ και ακόμα και όταν μεγαλώσει δεν θα έχετε χώρο και χρόνο για να το κάνετε.

4. Αν έχεις εισόδημα που το επιτρέπει, πλήρωσε γυναίκα για τις δουλειές του σπιτιού. Οι εποχές της γιαγιάς μας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και τα καθήκοντά σου ως μαμά τον λίγο ελεύθερο χρόνο που βρίσκεις για σένα μην τον περνάς καθαρίζοντας, πλένοντας, σιδερώνοντας. Εσύ θα είσαι μονίμως δυσαρεστημένη και μονίμως θα ξεσπάς στον σύντροφό σου.

5. Το να βγαίνεις με την οικογένεια σου θα φαντάζει πάντα πιο διασκεδαστικό από το να βγεις με τη δική του. Μπορεί να συμπαθείς τους γονείς του, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τις συναντήσεις με τον μπαμπά και τη μαμά σου. Δεν πρέπει να έχεις ενοχές. Αυτό είναι το φυσιολογικό.

6. Θα πρέπει να κάνεις συνεχώς πολλά πράγματα που δεν σου αρέσουν και το ίδιο και εκείνος. Αυτό ονομάζεται υποχωρήσεις και έχε στο νου σου πως πρέπει να γίνονται συχνά. Σχεδόν καθημερινά. Μόνο έτσι, όμως, μπορείς να συμβιώσεις με κάποιον για χρόνια. Ρώτα τις παλιότερες!