Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας εύκολος και απολαυστικός τρόπος να μειώσουμε τον κίνδυνο υπέρτασης. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια βόλτα μέχρι την... κουζίνα μας.

Στη μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Hypertension παρουσιάζουν πώς τα προ βιοτικά συμβάλλουν στην προστασία ενάντια στην υπέρταση. Αυτά τα «υγιεινά μικρόβια» βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αναλύοντας εννέα παλαιότερες μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση προ βιοτικών αποτελεί βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής και βοηθά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της πίεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετήθηκαν, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν συμπληρώματα προ βιοτικών αντιμετώπιζαν σαφώς μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης και άλλων σχετικών παθήσεων. Τα στοιχεία αφορούσαν σε 543 ενήλικες με φυσιολογική ή ανεβασμένη αρτηριακή πίεση. Η συστηματική κατανάλωση προ βιοτικών είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συστολικής πίεσης κατά 3.6 mm Hg και τη μείωση της διαστολικής πίεσης περίπου κατά 2,4%.

Τα οφέλη από τα προ βιοτικά φάνηκε να προκύπτουν έπειτα από οκτώ περίπου εβδομάδες κατανάλωσης. Οι ερευνητές, σύμφωνα με το onmed, υποστηρίζουν ότι τα προ βιοτικά βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης επειδή συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, της γλυκόζης στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη, ενώ παράλληλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των ορμονών που ελέγχουν την πίεση.